‘Wetteloos’ – Line Holm & Stine Bolther

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789021464084

In Jutland wordt het skelet van een jonge vrouw gevonden die tientallen jaren geleden is vermoord. Wie ze is blijft echter een mysterie. Doordat de politie overbelast is, vraagt men politiehistorica Maria Just om hulp. Intussen wordt in Kopenhagen Carlsen, de chef Moordzaken, tijdens het lopen aangereden. Het lijkt om opzet te gaan. Mikael Dirk, een goede vriend van Carlsen, wordt op de zaak gezet, samen met zijn partner Frederik Dahlin. Laatstgenoemde heeft het mentaal zwaar door de naweeën van een schietpartij. Tegelijk nemen honderden agenten ziekteverlof en ontslag door onvrede over de arbeidsvoorwaarden. Verscheidene rellen en onlusten zijn dan ook al snel aan de orde. Denemarken valt hierdoor in een staat van wetteloosheid en angst. De druk op de schouders van Mikael is opeens enorm, nu ook de staatsveiligheid in het gedrang komt.

Wetteloos is het tweede boek van het Deense auteursduo Line Holm en Stine Bolther met als hoofdpersonages Mikael, Frederik en Maria. Het is het zelfstandig te lezen vervolg op de ijzersterke Nordic Noir Voor onze zonden. Weet de recentste Scandithriller van dit duo opnieuw te verrassen?

Het verhaal opent met een inleiding die zich in mei 2021 afspeelt, waarbij je onmiddellijk al een eerste punt van kritiek merkt op de politiek. Interessant is dat de aangekaarte gebeurtenis, een drastische – en verkeerde – beslissing die is genomen tijdens de coronapandemie, ook echt is gebeurd.
De maatschappijkritiek wordt hier nadrukkelijk door de auteurs aan de kaak gesteld. En dus niet alleen als een fictief thema in de verhaallijn. Want dat het een van de hoofdthema’s is, wordt tijdens het lezen snel duidelijk. Het wantrouwen van de bevolking in de politiek en justitie is enorm, wat tot protest en de nodige rellen leidt. Ook de gespannen sfeer die er heerst na de coronacrisis is realistisch en voelbaar in het verhaal verwerkt.

De plot zit net zoals bij Voor onze zonden uitmuntend in elkaar. De opbouw gebeurt gestaag, waarbij de spanning steeds meer en sneller toeneemt. Er wordt voornamelijk op twee zaken gefocust. Zo heb je de cold case waar Maria aan werkt, over een skelet dat al zeventig tot tachtig jaar oud is en waarvan de identiteit onbekend is. Deze leidt tot een intrigerende ontdekking over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast onderzoeken Mikael en Frederik de aanslag op hun chef Moordzaken. Intussen regeert de angst in Denenmarken, wat de bevolking in opstand doet komen. En dan is er nog een geheim genootschap dat opduikt. Al deze verhaallijnen wisselen elkaar voortdurend af, tot ze op een verrassende manier in elkaar vloeien. Tegelijk krijg je zo ook een perspectiefwissel tussen de drie personages, met elk hun uniek levensverhaal. Een onverwachte plotwending vlak voor de ontknoping maakt het plaatje af.

Een aantal gebeurtenissen die zich in het vorige boek afspeelden hebben een grote impact gehad op de drie hoofdspelers. Dat maakt dat je een duidelijke evolutie ziet in hun karakters. De iets oudere Mikael Dirk mag eindelijk zijn zoon terugzien, na dit jarenlang ontzegd te zijn geweest. Dat maakt hem positiever en minder nors. Zijn jonge collega Frederik Dahlin, IT-specialist, heeft het nu juist mentaal veel moeilijker, zowel op privévlak als op het werk na de schietpartij. Ook Maria Just zie je frequent terugdenken aan hetgeen haar is overkomen. Al is zij diegene waar je het minste een ontwikkeling ziet, wat wel wat jammer is gezien haar belangrijke rol.

Line Holm & Stine Bolther hanteren een snelle en no-nonsens schrijfstijl, waarbij ze perfect weten hoe ze zowel tempo als details moeten combineren. Alles wordt uitgebreid beschreven, met vrij lange hoofdstukken, maar toch blijf je als lezer de hele tijd geboeid verder lezen. Het leestempo blijft hoog en de onderliggende spanning is vaak te snijden. De personages zijn ad-rem en zorgen vaak voor pittige dialogen die het verhaal kleur geven. Wie Voor onze zonden reeds las zal de regelmatige terugblikken naar dit boek zeker herkennen, en dat is wel een voordeel. Maar geen must.

Wetteloos is een ijzersterke politieke thriller waarbij de auteurs de vinger op de wonde durven te leggen. Actueel en herkenbaar. En wederom met een stukje geschiedenis erin verwerkt. Hiermee geven Holm & Bolther aan dat ze 100% van meerwaarde zijn in het Scandithriller genre! Vier sterren.

Severine
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Volt
ISBN: 9789021464084
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 448
Uitgave: februari 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Volt in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review