‘Jeanne de leugenaarster’ – Bart Middelburg

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789462972773

Dit boek is in 2009 al eens bij een andere uitgever verschenen. Toch heeft deze nieuwe versie weinig gemeen met die editie van toen.
Misdaadjournalist Bart Middelburg is niet opgehouden met het zoeken in de archieven. Er komt steeds meer openbaar en beschikbaar en juist die nieuwe feiten hebben Bart gebracht tot deze herziene uitgave.
Monnikenwerk moet het zijn geweest om alles te kunnen vinden. Hij beperkt zich in deze uitgave niet tot de feiten. Hij geeft aan wanneer hij hiervan afwijkt. Wanneer bijvoorbeeld de overlevering zegt dat iets zo is gegaan, geeft Bart het aan wanneer hiervoor de feitelijke onderbouwing niet geleverd is. Dat geeft het geheel een uiterst betrouwbaar karakter.

Bart Middelburg schreef (verfilmde) bestsellers als De Dominee (over maffiabaas Klaas Bruinsma) en Riphagen (over onderwereld kopstuk en tevens oorlogsmisdadiger Dries Riphagen).

De uitgave bevat in een separaat deel allerlei zwart-wit fotomateriaal die de verhalen extra kleur geven.

Waar gaat het boek over?
Het verhaal neemt ons in hoofdlijnen mee naar het Amsterdam van de eerste helft van de twintigste eeuw. We volgen politiek, justitie en politie in dat wat ze toen noemden: Donker Amsterdam.
We maken kennis en of komen meer te weten over de eerder genoemde Dries Riphagen en een crimineel die wel mijn sympathie kon oproepen; Cornelis Nicolaas de Vries alias ‘Witte Nelis’.
De komst van de Duitse bezetter had een desastreus effect op het leven van Nelis.

In een tijd waarin de politie te weinig personeel had, zodat ze alleen tijdens kantooruren op straat te zien waren, kon de criminaliteit hoogtij vieren in Amsterdam. Delen van Amsterdam, waaronder de Zeedijk waren no-go zones.
In deze tijd groeide de jonge Adriana Valkenburg in Amsterdam uit tot een bazige en onbetrouwbare vrouw die bekend stond als prostitué en hoerenmadam. Geboren in 1894 in het armzalige Schiedam (toen), en al snel in de gaten gehouden door het gehele korps van politie te Amsterdam.

Toen de oorlog uitbrak, nam haar leugenachtige gedrag afschuwelijke vormen aan. In ruil voor premies en hun waardevolle eigendommen bood zij joodse onderduikers een onderkomen, om ze vervolgens te verraden aan de Duitse bezetter.

Deze bundel vol gebeurtenissen leest als een spannend boek. Gevoelens van onmacht en afschuw maken zich meester van de lezer. Je wilt meer weten en je krijgt meer te weten.
De tijdgeest krijgt tastbare vorm omdat veel feiten worden aangevoerd in de spelling van toen. Zo met twee o’s en het frequenter gebruik van sch in woorden in plaats van de huidige s zijn hier twee voorbeelden van.

Dat niet alle oorlogsmisdadigers hun welverdiende straf ontvingen, roept zoveel jaren later nog verbijstering op. Het vooruitkijken middels het opbouwen van een nieuw Nederland was belangrijker dan het terugkijken op wat er mis kon zijn gegaan.
Dat er ook nog Koninklijke gratieverzoeken gehonoreerd werden door Koningin Juliana na oorlogsmisdaden, verdient zeker niet de schoonheidsprijs.

Laten we leren van de wijze geschiedenislessen van Bart Middelburg!
Een alfabetische namenlijst en een voetnotenindex geven deze uitgave the finishing touch.
Een huiveringwekkend mooi non-fictie werk.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Jeanne de leugenaarster heeft Bart Middelburg de biografie van een relatief onbekende vrouw geschreven. Onbekend tot het moment waarop je dit boek gaat lezen. Gedegen onderzoek in combinatie met een uiterst nauwkeurige wijze van optekenen, zijn de twee grote deugden van de auteur.
Het leest als een geschiedenisles die ik vroeger nooit heb gehad. Spannend, boeiend een met oog voor zowel context als detail. Een aanrader voor iedere geïnteresseerde en belangstellende.

Persoonlijke songtekst:

‘It took me one hundred years to find you
It’s sad I admit
But I can’t quit
‘Cause I lie and I cheat
That’s why I lay down at your feat, boy
I lie and I cheat
That’s why I lay down at your feat, boy
Every now and then you blow me a kiss
But then you blew it, with your fist
Pride makes me bear these bruises
When you grin
No roses without thorns
‘Cause I lie and I cheat
That’s why I lay down at your feat, boy
I lie and I cheat
That’s why I lay down at your feat, boy
I’m a liar, I’m a cheater’

(Won Ton Ton – ‘I lie and i cheat’)

Peter
Boekencast

Genre: biografie, geschiedenis
Uitgeverij: De Kring
ISBN: 9789462972773
Uitvoering: hardcover gebonden
Aantal pagina’s: 288
Verschijningsdatum: oktober 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij De Kring voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review