‘Voor Eeuwig’ – Julian Ten Böhmer

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789463083089

Voor Eeuwig van Julian Ten Böhmer is het tweede deel uit de Cirkel van Vier trilogie en vervolg op De Dinion, waarin rassenoorlogen tussen mensen, elfen, dwergen en elcen in de wereld van Malar centraal staan. De Dinion is een magisch boek, waarin de wetten van de vier rassen staan en zo voor vrede zorgt. Er zijn korte terugblikken door het verhaal heen naar eerdere gebeurtenissen uit deel een.

Elfenkoning Darian vraagt om assistentie aan de Orde van Othernail om een dreiging in het westen te onderzoeken. Finrohn gaat, net als in deel een, opnieuw met hem en het eerste cohort op een queeste naar het westen, waar zich een onbekende vijand bevindt. Garth, het hoofd van de Orde blijft achter in Othernail (voor eeuwig in elfentaal) om dit te beschermen. De meest westelijke streken van Malar is onbekend gebied voor het reisgezelschap en dit zorgt voor de nodige spannende ontwikkelingen. Net als in De Dinion sluiten zich onderweg hulpkrachten aan in de vorm van een eerdere vijand Thama, de demon Zilver en de luisteraar Graonbrint.

Samen met hun nieuwe bondgenoten, lastra’s en paladijnen bundelen ze hun krachten om erachter te komen wat hun vijand van plan is. Onderweg naar Malnair worden meerdere onvoorziene gevechten geleverd, waarin de nodige magie gebruikt wordt, en moeten ze vele gevaren trotseren. De beslissende strijd is rond het fort in Malnair, waar Ralox, een verbannen mens, zich bevindt en samen met Eono, een elf, de strijdgroepen aanvoert. Zelfs de duistere heer Niemand, die leiding geeft aan de paladijnen en lastra’s mengt zich in de strijd om deze op een bijzondere manier te beïnvloeden. Deze inmenging heeft verregaande gevolgen voor Finrohn en zijn toekomst. Kan hij de balans tussen licht en donker herstellen? En wat is nu eigenlijk de rol van de zuiveraars (voormalige leiders van de Orde) waar Finrohn mee in aanraking komt? Een cliffhanger voor het derde deel Zuiveraar is gezet, waarin de queeste verder gaat.

Een bestaand personage uit het voorgaande deel, de lastra Orra, blijkt telepathisch begaafd te zijn en wordt leermeester van Morda, wat niet zonder slag of stoot gaat, maar wel de sympathie van de lezer opwekt. Finrohn, kapitein van het eerste cohort leert de lezer beter kennen. Bij Finrohn slaat eindelijk de vonk over met de elfin Weija, maar of hij tijd heeft voor romantiek?

Tijdens de reis heeft hij meerdere malen vreemde dromen, waarin zuiveraar Maldrora in voorkomt. Deze droom wordt aan het eind van het verhaal duidelijk. Er zijn veel nieuwe personages voorbij gekomen in Voor Eeuwig, zoals Graonbrint, een luisteraar; Zilvertong, een demon; geesten en natuurwezens Deze wonderlijke natuurwezens manifesteren zich als een geschubde waterhoosvrouw of een aardman met wenkbrauwen van klimop. Ze spreken tot de verbeelding en kunnen zonder amulet niet gezien worden. De gevechten met de geesten en dieren met bijzondere krachten laten de lezer genieten.

Via geesten worden hele stukken geschiedenis van de vier landen en de Orde van Othernail onthuld, waardoor duidelijk wordt waardoor ze in de aanval zijn gegaan. De wereld van Malar krijgt hierdoor langzaam maar zeker meer diepgang. In het boek zijn thema’s als macht, verraad, wraak, geheimen, vertrouwen en samenwerking verwerkt. Met af en toe wat elfentaal en de bijbehorende vertaling leeft het verhaal volop.

De lezer wordt voortdurend geprikkeld om door te blijven lezen door de spannende en vreemde gebeurtenissen, die soms vragen oproepen door abrupte overgangen naar een andere verhaallijn. In de loop van het verhaal komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar, en de meerdere onverwachte wendingen zijn verrassend, maar roepen ook vragen op. Want wie of wat zijn de Elkaro? Er zitten meerdere dwaalsporen in het verhaal die de lezer op het verkeerde been zetten, maar op een gegeven moment voor een aha-moment zorgen. Net als in De Dinion zijn ook nu weer meerdere lessen te leren; hoe belangrijk is de waarheid; een waarheid verdraaien en de ware waarheid niet vertellen.

Met een meeslepend en vlot geschreven Voor Eeuwig heeft ten Böhmer mij opnieuw weten te boeien en kijk ik uit naar het derde deel Zuiveraar.

Joke

Genre: Fantasy
Uitgever: Zilverbron
ISBN: 9789463083089
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 373
Uitgave: juli 2020

Eerder verschenen op Zilverboekenclub

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review