‘Tijd tekort | tijd genoeg’ – Margriet Sitskoorn

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789044651249

Iedereen heeft met tijd te maken, maar niet iedereen ervaart dit op dezelfde manier. Zo kan hetzelfde uur bij de ene persoon tergend langzaam vooruitgaan, en bij de andere net voorbijvliegen. In de huidige maatschappij lijkt het ook vaak alsof we steeds meer moeten doen in minder tijd, en we daardoor onszelf voorbijlopen. ‘Time is money’ is een zin die maar al te goed gekend is. Hierdoor is de rust soms ver te zoeken, waardoor de tijdsdruk zelfs voelbaar is zonder reden. Om ons hierbij te helpen, schreef Margriet Sitskoorn dit boek. Op een grondig onderbouwde manier geeft ze de lezer mee welke soorten tijd er bestaan en hoe we ons eigen tijdstype kunnen ontdekken. Zodat alles weer in sync is. En we in plaats van tijd tekort, tijd genoeg hebben.

Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de universiteit van Tilburg. Ze is een bestsellerauteur die al meerdere boeken op haar naam heeft staan, waaronder Het maakbare brein, Passies van het brein, Ik2 en Hersenhack. Tijd tekort | tijd genoeg is haar recentste werk.

‘We leven allemaal in de tijd, maar de tijd leeft ook in ons. Deze interactie tussen interne en externe tijd beïnvloedt wat we willen, denken, voelen en doen.’ Blz. 9

Tijd tekort | tijd genoeg bestaat uit drie delen. Na een korte inleiding krijg je mee welke soorten tijd er bestaan: objectieve tijd en subjectieve tijd. Objectieve tijd is tijd die buiten jezelf staat, externe tijd. Kloktijd is hiervan het duidelijkste voorbeeld. Subjectieve tijd gaat over onze interne klok, beter bekend als onze biologische klok. Wanneer deze niet gelijk loopt met de externe klok, kun je dit voelen. Een goed voorbeeld hiervan is een jetlag. Maar ook hoe we nu of in de toekomst reageren op herinneringen uit het verleden is een vorm van subjectieve tijd. Net zoals gebeurtenistijd, waarbij we op een bepaalde manier reageren op een gebeurtenis. Bijvoorbeeld schuilen als het hard regent.

Deel twee gaat dieper in op de factoren van subjectieve tijd. Dit zijn er zes, die ook wel de zes P’s worden genoemd. De voor mij meest belangrijke licht ik kort even toe. De eerste is Poverty, ofwel tijdsarmoede. Dit gaat over de tijdsdruk die je voelt, waardoor je te veel in te weinig tijd wil doen. Iets dat bij mij wel herkenbaar is. Pacing, de energieverdeling tussen tijd en taken, is ook een belangrijke factor. Het is niet altijd gemakkelijk deze balans te vinden, waardoor je bijvoorbeeld uitstelgedrag gaat creëren. Dit gaat vaak hand in hand met Pressure, je interne tijdsdruk. Hoeveel druk je dus voelt, zeg maar. Bij alle zes factoren krijg een je duidelijke en onderbouwde uitleg met de nodige voorbeelden. Interessant hierbij zijn ook de links naar diverse vragenlijsten en de vragen/opdrachten die in het boek zelf staan.

Als je een idee hebt waar jouw gevoel van tijdtekort vandaan komt, is het tijd om dit aan te pakken. In deel drie moet je de macht over de tijd terugkrijgen. Per ‘P’ krijg je nu de kans om hieraan te werken, en je routine te proberen aanpassen aan de nieuwe manier van omgaan met tijd. Als laatste geeft Sitkoorn je nog tien tips die je gevoel van ‘tijd genoeg’ kunnen verhogen. Zo is multitasking eigenlijk een no-go, omdat je dan belangrijke informatie minder goed opneemt en je afgeleid wordt. En vergeet ook niet het belang van een to-don’t-lijstje te maken. Dan weet je direct waar je je niet druk over moet maken.

Op een heldere en zorgvuldig uitgelegde manier neemt Margriet Sitskoorn je mee doorheen haar wetenschappelijk goed onderbouwde boek. Tijd tekort | tijd genoeg is geen dik naslagwerk, maar een vrij dun inspirerend boek waarmee je zonder voorkennis direct aan de slag kunt. De auteur legt alles uit op een begrijpelijke manier, wat het toegankelijk maakt voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Achteraan het boek kun je enkele websites alsook QR-codes vinden die je leiden naar de eerdergenoemde vragenlijsten. Essentieel als je jouw gevoel van tijdtekort echt wil aanpakken.

Tijd tekort | tijd genoeg is een interessant en praktisch boek dat je laat nadenken over hoe je jouw tijd beleeft, los van de tijd die je hebt. Zeker lezen dus, als je tijd hebt. 4 sterren.

Severine
Boekencast

Genre: psychologie
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044651249
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 200
Uitgave: november 2022

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Prometheus in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review