‘The Curry Guy, Kip’ – Dan Toombs

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789461433275

Dan ‘The Curry Guy’ Toombs is bij ons in huis geen onbekende. Wij hebben al twee van zijn eerdere kookboeken in ons bezit wanneer, in november van 2024, dit oogstrelende nieuwe boek wordt bezorgd. Toombs startte al in 2010 zijn blog The Curry Guy, met als doel af en toe een smaakvol recept te delen. Toen hij besloot om een jaar lang alleen maar Indiaas te koken werd zijn blog opgepikt door The Mirror en door People Magazine. Sinds dat moment bereikt hij maandelijks ruim 250.000 bezoekers op www.greatcurryrecipes.net en brengt hij wereldwijd bestsellers uit. The Curry Guy, Kip is zijn jongste kookboek en al de derde dat hier in huis wordt gekoesterd als een relikwie.

Het omslag is wederom een plaatje. Uitgeverij Goodcook.nl is een ware meester in het creëren van omslagen die tot de verbeelding spreken. Het boek ziet er vaak al net zo lekker uit als de recepten die erin staan. Het boek past qua tint van de rode kleur niet helemaal bij zijn voorgangers, maar de symboliek van de animatie van de kip maakt alles goed. Het woord ‘Kip’, de afgebeelde currypepers en de kip zelf zijn in reliëf gedrukt. De kip is opgebouwd uit symbolen en ingrediënten met een verwijzing naar India. Het boek is gebonden en bevat helaas geen leeslint.

Voor een uitnodigende inleiding door Dan Toombs zelf, vind je een duidelijke inhoudsopgave. De in dit boek gepubliceerde recepten zijn voor de carnivoren onder ons een feestje. Voorgerechten en snacks, geroerbakt en gefrituurd, van de barbecue, curry’s in stoofschotels en soep. De gerechten zijn heel logisch en overzichtelijk gerubriceerd, waardoor je nooit, als een kip zonder kop, naar een recept hoeft te zoeken. Het voorwoord is to-the-point en grappig. Hij richt zich tot de lezers die al boeken van hem hebben:
‘Je vraagt je misschien af wat voor nieuws er in hemelsnaam nog in dit boek kan staan. Maak je geen zorgen. Er zijn zoveel recepten en bereidingen die niet in mijn eerdere boeken pasten, dat je heel veel nieuwe smaken en recepten zult ontdekken’.

Ieder recept heeft een dubbele pagina met aan de ene kant de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een kleurenfoto gemaakt door Kris Kirkham, zijn vertrouwde hoffotograaf. De hele familie wordt ingezet om de gerechten te maken (zijn vrouw), te proeven (het hele gezin) en filmpjes te maken voor op zijn blog (zijn zoon en vriendin).

Het gebruikte papier is van zware kwaliteit en de foto’s worden mat (niet glanzend) getoond.

De bereidingsinstructies zijn uitgebreid beschreven, duidelijk qua inhoud, en goed vertaald. Ze laten exact weten wat je zou willen weten als amateurkok in de keuken.
Een kip kan de was doen 😉.

Wij maakten hier de ‘Kip Bulgogi’ (p128) en de ‘Kip Bhuna Karahi’ (p43).
Wanneer je zelf de bereiding hebt gedaan, wil je niet geloven dat dit niet van een sterrenrestaurant afkomstig is. De smaken zijn rijk, intens, vernieuwend en vertrouwd tegelijk en maximaal gebalanceerd. Kortweg: kiplekker. Er is een Indiaas restaurant waar wij incidenteel een hapje eten. Ik vermoed dat deze gastvrije kok ook dit boek in zijn keuken heeft liggen.

 

Het boek laat bij alle recepten via het ronde pictogram met de letters GV zien welke recepten glutenvrij zijn. Zo hoeven smulpapen met een allergie niet op eieren te lopen wanneer ze iets lekkers willen bereiden/eten.

De drie receptenboeken van Dan Toombs liggen hier steevast boven op de stapel met kookboeken, zodat het een eitje is om ze te pakken. Ze bevatten alle drie vlekken om te tonen dat ze worden gebruikt.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Dan Toombs heeft een boek uitgebracht met ons favoriete ingrediënt: Kip. The Curry Guy, Kip is een welkome aanvulling in iedere keuken en aan iedere tafel, op het al bestaande oeuvre van deze samensteller.
Wanneer je niet weet wat je wilt koken voor je gasten of voor je gezin, dan hoef je met dit boek niet langer op eieren te lopen. Ga naar je favoriete boekhandel of kookwinkel en ga op zoek naar dit boek. En roep: Kip, ik heb je, zodra je het hebt gevonden.

Persoonlijke songtekst:
You know I like my chicken fried
A cold beer on a Friday night
A pair of jeans that fit just right
And the radio up’
(Zac Brown Band – ‘Chicken fried‘)

Peter
Boekencast

Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433275
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 176
Verschijningsdatum: november 2024

Hartelijke dank aan www.goodcook.nl voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review