‘Schaduw in de nacht’ – Eva Björg Aegisdóttir

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026165221

Schaduw in de nacht is het derde deel in de serie IJslandse moorden van Eva Björg Aegisdóttir. De vertaling is van de hand van Willemien Werkman. Vanuit het duister en Ijskoude leugens zijn de delen die hieraan vooraf gaan en waarin kennisgemaakt wordt met het team van Hördur, Elma en Saevar. Aegisdóttir is opgegroeid in Akranes waar deze serie zich afspeelt. Haar debuut Vanuit het duister ontving de Blackbird award, een prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut.

Ik heb beide voorafgaande delen gelezen, maar dat is niet echt noodzakelijk. Wel zie je dat in Schaduw in de nacht de aandacht meer naar Elma uitgaat en Hördur wat meer naar de achtergrond verdwijnt.

Elma doet met Saevar (buurt) onderzoek naar een brand in Akranes waarbij een jongen, Marinó omgekomen is. Is het een ongeluk of is er iets anders aan de hand, dat is de vraag. Er zijn genoeg factoren die het team aanwijzingen geven dat er sprake is van brandstichting. Ze duiken in het leven van meerdere verdachten en komen achter beladen geheimen, waarbij de naam Lise valt. Lise is een au pair, die dood is aangetroffen in de schuur van Marinó. Elma raakt al snel geobsedeerd door de vriendenkring van Marinó en raakt door haar nieuwsgierigheid in de problemen, wanneer zij iets ontdekt wat eerder over het hoofd is gezien.

Het verhaal is opgedeeld in twee delen; het eerste deel gaat over de brand, waarbij Marinó levenloos wordt aangetroffen en kennisgemaakt wordt met de mensen om hem heen. Het tweede deel over de au pair Lise en blikt terug naar haar leven en het gezin waar ze woont, de maanden voor de brand. Door deze terugblikken leer je Lise kennen en kom je erachter wat haar bezig hield. In Schaduw in de nacht komen heel veel personages voor, waardoor je moeilijk in het verhaal komt. Als je eenmaal de onderlinge verbanden doorhebt wordt het wel makkelijker, en worden opgeroepen vragen beantwoord. Elma voelt met anderen mee en verplaatst zich in hen. Ze is onzeker, wat haar relatie met Saevar beïnvloedt. Hördur doet bureaudienst sinds de dood van zijn vrouw en twijfelt of hij er goed aan doet om op het werk te zijn.

Aegisdóttir heeft een af en toe abrupte schrijfstijl zonder moeilijke woorden. Met de vele plotwendingen, al dan niet verwacht, leest het verhaal vlot en blijft het tot het onverwachte einde boeien. De lezer puzzelt zelf volop mee en krijgt veel vragen voorgeschoteld die de nieuwsgierigheid prikkelen. Wel is het zaak goed de aandacht bij het verhaal te houden door de veelvuldige wisselingen van perspectief en de abrupte overgangen naar andere verhaallijnen.

Schaduw in de nacht is een thriller waarin dingen anders lopen dan verwacht en de ontknoping deels verrassend is. 4 sterren!

Joke
Boekencast

Genre: thrillers & spanning
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789026165221
Uitvoering: E-book
Aantal pagina’s: 302
Uitgave: juni 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van A.W. Bruna uitgevers in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review