‘Het Perfecte Zusje’ – Anna van den Breemer

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789044652215

Anna van den Breemer (1984) studeerde Liberal Arts and Sciences in Utrecht en behaalde een master Journalistiek in Amsterdam. Ze werkt als journalist voor dagblad De Volkskrant, schrijft columns over opvoeden en maakt podcasts. Ze schreef een boek over Ivanka Trump (Ivanka) en schreef een tweetal non-fictie boeken over opvoeden. Ze heeft twee jonge kinderen samen met haar bekende partner Özcan Akyol (Eus).

Met Het perfecte zusje maakt zij haar debuut als thrillerschrijver. Het boek oogt wonderschoon en richt zich met veel rood en roze op de omslag op de vrouwelijke lezer.
Anna houdt het verhaal dicht bij huis en laat het afspelen in haar woonplaats Deventer. Op het gebruik van een aantal geografische herkenningspunten na, is dit verhaal volledig fictief.

Gaby is het hoofdpersonage uit dit boek. Ze runt als patissier een exclusieve en succesvolle winkel. Daarnaast floreert zij op social media met allerhande bakfilmpjes en aanverwante recepten en uitleg over de vele zoete lekkernijen. Ze heeft een grote schare fans en kan worden beschouwd als een bekende Nederlander (een titel die inmiddels bijna iedere inwoner lijkt te hebben bereikt). Ze heeft twee kinderen en bezit samen met haar man David een mooi huis.

Wanneer een tienermeisje vermist raakt, voelt zij zich extra betrokken bij het leed dat het meisje en haar ouders is overkomen. Ze denkt terug aan toen zij nog jong was en er ook een tienermeisje vermist raakte. Hoewel dat meisje nooit werd gevonden, is de broer van Gaby hier destijds wel voor veroordeeld. Wanneer Gaby verneemt dat haar broer onlangs in vrijheid is gesteld, laat Gaby voor het eerst in lange tijd haar bedrijf los en gaat op zoek naar de vermiste tiener. En naar haar broer. Met haar speurtocht is niet iedereen even gelukkig. Algauw komen de eerste bedreigingen binnen.

Anna kan schrijven en bewijst met dit debuut dat ook een fictief verhaal tot haar rijke schrijverskwaliteiten behoort. Pakweg een tiental personages spelen een rol in deze literaire thriller en ze zijn allen geloofwaardig. Ze zijn niet allemaal sympathiek en dat zit mij als lezer lichtelijk dwars. Gaby staat door haar succes een beetje los van de realiteit en heeft enkel en alleen rationele relaties met de mensen in haar omgeving. Een zakelijke connectie met haar man, een kille relatie met haar broer en zelfs met haar beste jeugdvriendin straalt de warmte niet uit haar doen en laten. Het maakt dat je als lezer wel begrijpt dat Gaby in een lastige situatie zit maar het niet voelt. Het gebrek aan verbinding tussen het hoofdpersonage en de lezer is een minpunt aan dit geweldige boek.

Het boek is spannend, bevat veel sterke dialogen, herkenbare voorbeelden over de ouder- en kindrelatie en weet na een langzame start het tempo qua gebeurtenissen goed op te voeren. De verrassing van de ontknoping ontbrak helaas voor mij. Een personage dat ineens in een dialoog een andere naam krijgt en een rekensom over een uitgerekende datum die niet lijkt te kloppen, zijn kleine redactionele verbeterpunten.

Los hiervan heb ik een thrillerdebuut geproefd dat naar meer smaakt. En waar zelfs een man plezier aan heeft mogen beleven. Eus prijst het boek aan op social media en ik denk dat dit onnodig is. Ik vermoed dat Anna dit alles uitstekend op eigen kracht kan. Ze doet qua kwaliteiten niet voor haar man onder.

⭐️⭐️⭐️ Een veelzijdig verhaal dat boeit van start tot finish. Een zeer ervaren journalist toont haar kleurrijke palet aan kwaliteiten. Door vanuit de juiste perspectieven en met veel vastberadenheid en creativiteit te excelleren, heeft Anna een meesterwerk geschapen.

Persoonlijke songtekst:
‘You are my sister, we were born
So innocent, so full of need
There were times we were friends but times I was so cruel
Each night I’d ask for you to watch me as I sleep
I was so afraid of the night
You seemed to move through the places that I feared
You lived inside my world so softly
Protected only by the kindness of your nature
You are my sister
And I love you
May all of your dreams come true
We felt so differently then
So similar over the years
The way we laugh the way we experience pain
So many memories
But theres nothing left to gain from remembering
Faces and worlds that no one else will ever know
You are my sister
And I love you
May all of your dreams come true
I want this for you
They’re gonna come true (gonna come true)’
(Antony & The Johnsons – ‘You are my sister‘)

Peter
Boekencast

Genre: literaire thriller
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044652215
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 279
Verschijningsdatum: januari 2023

Hartelijke dank aan Uitgeverij Prometheus voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review