‘Bruce Springsteen Compleet’ – Philippe Margotin & Jean-Michel Guesdon

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789462585010

Als negende boek in de serie Compleet is dit het zesde boek dat door dit duo is geschreven en samengesteld. The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, Pink Floyd en Jimmy Hendrix gingen Bruce Springsteen al voor. De edities van Queen, Prince en David Bowie Compleet werden geschreven door Benoit Clerc.

Jean-Michel Guesdon is redacteur, producer, geluidsingenieur, muzikant en componist. Hij richtte in Parijs de Éditions du Pekinois (1986) op om verschillende manieren muziek, educatie en documentaires te initiëren en te produceren. Philippe Margotin is romanschrijver, columnist, adviseur en collectiedirecteur en schreef als hoofdredacteur voor Universal/Polygram Kiosks en Dial over muziekcollecties. Daarnaast schreef diverse biografieën van muziekiconen als Amy Winehouse, John Lennon, Eric Clapton en Velvet Underground. Beide auteurs wonen en werken in Parijs.

De vraag bij de aankondiging van een nieuwe artiest in de Compleet-serie is welke artiest het zal worden. Er zijn natuurlijk talrijke wereldberoemde artiesten met een enorm rijk oeuvre. Zo hoopte ik op Fleetwood Mac of Genesis maar het werd Bruce Springsteen. Een uitstekende keuze! Bij artiesten als The Beatles, Bowie, Hendrix, Prince en Pink Floyd weet je zo goed als zeker dat Compleet ook echt compleet betekent. Bij actieve muzikanten heeft het woord Compleet meer een tijdelijke waarde. Dat is bij Bob Dylan en ook bij Bruce Springsteen het geval.

Bruce Springsteen is met zijn 73 jaar nog zo actief als een jonge hond. Dat zorgt ervoor dat het boek dat in Januari 2023 in het Nederlandse taalgebied is uitgegeven, nu al incompleet is. Het originele onvertaalde exemplaar stamt immers al uit 2020 en in 2022 bracht Bruce het coveralbum Only the strong survive nog uit, dat is gevuld met vijftien Soul-classics. Niet te voorkomen en toch jammer.

De twintig studioalbums van Bruce Springsteen die voor die tijd zijn uitgebracht worden song voor song uitgebreid behandeld. De bezetting van zijn E-Street band (waarvan helaas saxofonist Clarence Clemons in juni 2011 overleed), de begeleidingsband wanneer hij zonder E-Street band opnam en optrad, de ideeën achter de songteksten, leuke anekdotes, flarden uit interviews en verwijzingen naar artiesten die wisten te inspireren. Je kunt het als lezer zo gek niet bedenken of het is terug te vinden in dit tafelformaat boek. Om vast te houden tijdens de lees en kijk ontdekkingstocht is ook dit exemplaar niet geschikt. Het boek weegt ruim 2600 gram.

Het boek kent een korte intro waar ook Elvis Presley nog in woord en beeld voorbij komt en gaat vervolgens chronologisch door de al bijna 50-jaar durende carrière van The Boss heen. Dat betekent van het allereerste album Greetings from Asbury Park NJ uit 1973 tot zijn voorlaatst verschenen album Letter to You uit 2020.

Als lezer merk je dat niet alleen Bruce ouder werd. De relatie met Patti Scialfa had destijds veel nieuwswaarde toen bleek dat zij al sinds 1984 in zijn begeleidingsband zitting nam. Het jaar waarin Born in the USA verscheen en hij nog getrouwd was met actrice Julianne Phillips. De kleine kadertjes in het boek met de titel Voor de echte Springsteen Fan zijn extra leuk.

Zo kom je achter zijn politieke voorkeuren, leer je meer over vaste gitarist Steve Van Zandt die schittert in de Netflixserie Lillehammer en lees je dat na de aanslagen van 11 september (2001) de hit I’m on fire niet meer werd gedraaid ivm de gevoeligheid van de songtekst. Er is zoveel te beleven, te lezen en te leren dat je door het aanbod compleet overdonderd wordt. Op iedere pagina is het een potpourri aan informatie. Ik heb ervoor gekozen om een album van Bruce te beluisteren terwijl ik dan per song het boek lees. Zo merk ik dat het album te vroeg is afgelopen en ik nog volop in de nieuwsgaring zit.

Bruce Springsteen Compleet is monumentaal muziekerfgoed en biedt alles dat je op voorhand zou wensen. Dat laatste album dat er niet in staat is direct vergeven. Dat Bruce in 2022 voor het eerst grootvader werd en dat hij op 25 en 27 mei van dit jaar in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zal optreden staat er ook niet in.

Daarom vertel ik dat nu. Dan heeft u geen enkel excuus om dit boek niet aan te schaffen. Maar… wees er snel bij. Vele delen uit de Compleet reeks zijn reeds uitverkocht en niet langer verkrijgbaar.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Een volwaardig lid van de groep tijdloze artiesten die door WBooks in het zonlicht worden gezet met een Compleet editie. Bruce is muzikant in hart en nieren en rockt en raakt nog altijd. Voor iedere diehard fan, voor de muziekliefhebber en voor alle mensen die zich willen verdiepen in deze baas.

Persoonlijke songtekst:
‘Neath a crown of mongrel trees
I pulled that bothersome thread
Got down on my knees
Grabbed my pen and bowed my head
Tried to summon all that my heart finds true
And send it in my letter to you
Things I found out through hard times and good
I wrote ‘em all out in ink and blood
Dug deep in my soul and signed my name true
And sent it in my letter to you
In my letter to you
I took all my fears and doubts
In my letter to you
All the hard things I found out
In my letter to you
All that I’ve found true
And I sent it in my letter to you’
(Bruce Springsteen – ‘Letter to you‘)

Peter
Boekencast

Genre: muziek populair
Uitgeverij: WBooks
ISBN: 9789462585010
Uitvoering: gebonden hardcover met losse papieren omslag
Aantal pagina’s: 680
Verschijningsdatum: januari 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij WBooks voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review