‘Handboek voor gevorderde puberouders’ – Martine de Vente & Saskia Smith

no title has been provided for this book
Genre:

ISBN: 9789083095080

Je kind is al een tijdje een puber, dus je schrikt niet meer van dat lange end met die bromstem naast je in de badkamer. Of van die vrouw die op de bank zit en waar je nog net een vleugje van jouw dochter in herkent. Deze gevorderde pubermetamorfose voltrekt zich iets geleidelijker dan de beginnende puberteitsfase en eindigt met een schok als je kind het huis uit gaat. In Handboek voor de gevorderde puberouders wordt deze nieuwe fase beschreven dat geen duidelijk begin, maar wel een duidelijk einde heeft: je kuiken verlaat het nest.

Dit boek biedt een verfrissende kijk op de uitdagende wereld van pubers vanaf vijftien jaar vanuit het perspectief van zowel de ouders/verzorgers als van hen waarbij de herkenbaarheid centraal staat. Met tien goed gestructureerde hoofdstukken, inclusief handige paginanummers die terug te vinden zijn in de inleiding, leest het als een trein dankzij de korte hoofdstukken en de afwisseling van lijstjes, ervaringsverhalen, wetenswaardigheden en tips.

De auteurs weten de lezer moeiteloos mee te nemen in het dagelijkse leven met een puber, waarbij zowel de emoties van de puber als die van de ouders/verzorgers worden aangestipt. Door de afwisseling tussen serieuze wetenswaardigheden en humoristische uiteenzettingen ontstaat er een goede balans tussen luchtigheid en diepgang.

Een hoogtepunt in dit boek is het gedeelte over communiceren met pubers dat niet alleen vermakelijk maar ook zeer herkenbaar is. Evenals de hilarische beschrijvingen van de verwachtingen versus de werkelijkheid met betrekking tot pubers. De humoristische schrijfstijl, soms vergezeld van een heerlijke dosis overdrijving, zorgt ervoor dat de lezer regelmatig hardop zal lachen. Toch worden ook de momenten van machteloosheid en het gevoel van afwijzing door de puber treffend neergezet en bevat Handboek voor gevorderde puberouders ook belangrijke informatie over studeren, met tips en feitjes die relevant zijn voor ouders/verzorgers waarbij de puber op het punt staat een studiekeuze te maken.

Het boek behandelt diverse aspecten van het puberleven, zoals identiteitsontwikkeling, lichamelijke veranderingen, geldzaken en bijbaantjes. De speelse opmaak, inclusief variatie in tekst en opmerkingen, draagt bij aan de leesbaarheid. De toevoeging van een financiële checklist met informatie over belastingen, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen is een waardevol element (zelfs voor ouders/verzorgers waarvan de puber nog geen achttien is).

Helaas zijn er wel regelmatig tekstuele fouten te vinden, maar blijft het boek desondanks een vermakelijke gids met een grote knipoog naar de puberleeftijd.

Samenvattend is dit boek een aangename mix van humor, interessante informatie en boeiende feitjes. Het biedt ouders/verzorgers een vermakelijke en herkenbare kijk op het opvoeden van pubers. De lachwekkende aanpak maakt dat het Handboek voor gevorderde puberouders een uitstekend cadeau is voor iedereen die met pubers te maken heeft en die de uitdagingen van het puberleven op een luchtige manier wil benaderen. De auteurs slagen erin om met een knipoog naar de hopeloze situaties te kijken, waardoor het geheel draaglijker wordt voor ouders/verzorgers. Ik geef het boek 4 sterren.

Sonja
Boekencast

Genre: ouderschap & opvoeding
Uitgever: Tis Hier Geen Hotel
ISBN: 9789083095080
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 204
Uitgave: november 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Tis Hier Geen Hotel in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review