‘De zussen van het wijndomein’ – Linda Winterberg

no title has been provided for this book
Genre:

ISBN: 9789402713541

Linda Winterberg is een Duitse schrijfster. Ze groeide op in Beieren en begon op achtjarige leeftijd haar eerste verhalen te bedenken. Inmiddels schrijft ze, onder verschillende pseudoniemen, historische romans waarin inspirerende en ambitieuze vrouwen centraal staan. De zussen van het wijndomein is het eerste boek in een nieuwe serie, waarin het verhaal verteld wordt van drie moedige jonge vrouwen. Ze proberen na de Tweede Wereldoorlog het familiebedrijf opnieuw op te bouwen. Linda Winterberg haalde haar inspiratie voor het boek uit de omgeving Wiesbaden, waar ze tegenwoordig woont.

De cover van De zussen van het wijndomein valt meteen op door de kleurrijke tekening van het landschap. De ondertitel ‘een jonge vrouw, een vervallen wijnvilla en een nieuwe toekomst ‘ maakte dat ik meteen benieuwd werd naar het verhaal. Wie is deze jonge vrouw en lukt het haar om een nieuwe toekomst op te bouwen?

Wiesbaden, 1945. De wijnfabriek van de familie Herzberg is door de oorlog enorm beschadigd. Dochter Henni voelt zich erg eenzaam als blijkt dat haar man vermist wordt en kort daarna haar vader overlijdt. Hierdoor krijgt ze de leiding over het wijnhuis. Haar zussen heeft ze al tijdenlang niet gezien of gesproken en ze weet niet of ze nog in leven zijn. Het voelt of ze er helemaal alleen voor staat. Als haar zussen Lisbeth en Bille onverwacht thuiskomen, is het drietal weer compleet. Helaas lijkt hun band niet meer zo hecht na alles wat ze meegemaakt hebben. Ze hebben alle drie tijd nodig om de gebeurtenissen te verwerken en te bedenken hoe ze hun leven verder willen leiden. Het is vooral Henni die zich verantwoordelijk voelt voor het bedrijf en ze doet er alles aan om het wijndomein voor haar familie te redden. Helaas krijgt ze te maken met de nodige tegenslagen. Zal ze er in slagen om het wijnhuis weer succesvol te maken?

‘…Beelden en dromen, die werden verbrijzeld in het aangezicht van een oorlog, maar er waren ook momenten van geluk en hoop. Er werden herenigingen gevierd, elke dag leek de wereld een beetje lichter te worden en in de tuinen langs de Rijn bloeiden de rozen zoals altijd. Het ergste was achter de rug. Het was belangrijk om je daaraan vast te houden…’ (bladzijde 245)

De zussen van het wijndomein speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af. Na alle verwoestingen was het een tijd van wederopbouw. Er werd met man en macht gewerkt om het land weer leefbaar te maken. Door de voedselschaarste ontstond er ook een illegale ruilhandel. Mensen ruilden vooral sigaretten tegen eten. In het boek wordt dit uitgebreid beschreven. Ik vond het interessant om hierover te lezen omdat over deze periode minder informatie te vinden is.

De schrijfstijl van Linda Winterberg heb ik als prettig ervaren. Ze schrijft vlot en beeldend. Dit maakt dat de lezer zich een goede voorstelling kan maken van de personages en de omgeving. De karakters van de personages worden ook mooi uitgewerkt. Het wordt al snel duidelijk dat de zussen totaal verschillend zijn. Dit gegeven wordt versterkt doordat het verhaal beurtelings vanuit één van de zussen verteld wordt.

De opbouw van het boek is goed. Het verhaal start rustig en krijgt langzaam meer vaart. Tragedie, romantiek en geschiedenis wisselen elkaar voortdurend af waardoor een afwisselend geheel ontstaat. Wat mij betreft heeft het boek zeker potentie om verfilmd te worden.

Linda Winterberg heeft met De zussen van het wijndomein een aangrijpende roman geschreven over een minder bekend stukje geschiedenis. Het boek heeft een open einde waardoor je nieuwsgierig wordt naar het tweede deel De vrouwen van het wijndomein. Ik geef dit verhaal vier sterren.

Sandra
Boekencast

Genre: Feelgood
Uitgeverij: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402713541
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: oktober 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij HarperCollins Holland in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review