‘De jongen die wilde deugen’ – Jos Govaarts

no title has been provided for this book
Author:

ISBN: 9789464640151

Het boek De jongen die wilde deugen neemt je mee in het leven van Antwan, of zoals zijn mama zegt Antoewaane. Sinds jaren woont hij in Noorwegen, maar hij keert terug naar de plaats waar hij is opgegroeid om afscheid te nemen van zijn vader. Tijdens deze trip komen herinneringen naar boven.

Van jongs af aan leefde Antwan samen met zijn psychisch verwarde, geesteszieke mama. Zijn vader heeft hen in de steek gelaten en hij heeft Antwan de opdracht gegeven om voor zijn moeder te zorgen. Zijn mama manipuleert hem, laat hem dingen doen die hij niet wilt en dreigt om hem te laten plaatsen als hij niet genoeg zorgt voor haar. Antwan doet zijn uiterste best, maar vaak is het niet goed genoeg voor haar.

In het begin kwam ik moeilijk in het boek. Ik moest mij dan ook door het eerste hoofdstuk worstelen. Het was zoeken waar de auteur heen wou. Van zodra de omschakeling werd gemaakt naar de omschrijving van de herinneringen van Antwan, werd ik echter onmiddellijk meegezogen in het verhaal en wilde ik het boek in 1 keer uitlezen. Het boek leest heel vlot. Het enige wat mij stoorde was het feit dat Jos Govaarts regelmatig in herhaling viel.

Los daarvan weet hij je mee te nemen in het verhaal door mooie omschrijvingen te gebruiken en creatieve woordkeuzes te maken. Je wordt volledig meegenomen in de gedachten van de kwetsbare Antwan. Het boek wist mij hierdoor ook voortdurend te ontroeren. Het is ongelooflijk straf hoe deze kwetsbare jongeman zich door zijn moeilijke jeugd sleurt.

Voor mij persoonlijk was het wennen aan de directe schrijfstijl die Govaarts hanteert. Hij verbloemt de zaken niet en in het begin was het wat schrikken om bepaalde dingen te lezen, maar gaandeweg merk je dat dit volledig past in het verhaal dat verteld wordt. Er worden nu eenmaal snoeiharde realiteiten in het leven van een kwetsbare jongen omschreven.

Het personage Antwan is tot in de puntjes uitgewerkt en mooi omschreven. Jos Govaarts neemt je als het ware mee in de gedachten van hem. Hierdoor kan je als lezer een beeld van hem vormen. Ook de omschrijving en liefde voor Teun en Belle is heel mooi omschreven door de auteur.

Ondanks de kritiek puntjes zou ik het boek zeker aanraden om te lezen. Ik geef 3 sterren.

Ellen
Boekencast

Genre: literaire roman
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 9789464640151
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 232
Uitgave: juni 2022

Met dank aan Godijn Publishing voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review