Wanneer de man van Maribella om het leven komt, zal het mede door haar uiterlijk en achtergrond zijn dat ze wordt gezien als mogelijke verdachte. Maribella, met temperamentvolle Italiaanse genen, vindt een nieuwe partner in vrachtwagenchauffeur Boris, de oom van haar pleegzoon Max. Max is sinds zijn ontluikende seksuele ervaringen net zo onder de indruk van Maribella.
Wanneer Boris op het ultieme foute moment zijn oog laat vallen op Babette, ontstaat er een reeks aan verdwijningen, misdaden en vreemde voorvallen om je vingers bij af te likken.
‘Er zijn op deze wereld schapen en wolven,
Maar een keuze heb je niet.
Je hebt het niet voor het zeggen, snap je?
Het is geen besluit, het is je lot.’
Dit alles speelt zich af in het jaar 1976. Het verhaal is deels gebaseerd op waargebeurde feiten. De zomer van 1976 staat bekend om zijn hoge temperaturen. Extreme hitte die evenzo in dit verhaal wordt gegenereerd, maar dan door alles dat gebeurt. Op het titelblad staat dat dit een roman noir is. Treffender had het niet omschreven kunnen worden.
Niet eerder las ik een boek van Guy Prieels en die fout ga ik zeker en vast op korte termijn herstellen. De auteur prijkt enigszins aristocratisch op de achterzijde van het boek. Mede door zijn verleden als kleinkunstenaar, vastgoedmakelaar aan de Belgische kust en de Zwitserse Alpen en voormalig eigenaar van een gerenommeerde kunstgalerij, verwachtte ik een academisch verhaal.
Maar schijn bedriegt.
Deze man kan schrijven als de beste. In een no-nonsens stijl die geen blad voor de mond neemt en geen onderwerp schuwt. Expliciet geweld en pikante seks waren vooraf niet verwacht maar maakten deel uit van een veelheid aan onderwerpen waardoor je blijft lezen.
Ook al verblijven een aantal van de hoofdpersonages in de sociale onderlaag van de samenleving, de herkenning en de verbinding met deze lieden is in no time een feit en dat is oprecht de verdienste van de auteur.
Het laatste stuk van het boek speelt zich af in 2001. In vijfentwintig jaar is er veel gebeurd en weinig veranderd. De verhaallijnen komen samen en als lezer is dit het moment dat je na de mentale achtbaanrit weer met jouw karretje het station binnenrijdt, de veiligheidsbeugels omhoog komen en je wankel opstaat en je evenwicht zoekt zodra je vaste grond onder de voeten voelt.
Voor veel van de met een pennenstreek kleurrijk neergezette personages is opstaan echter geen optie meer.
Wil je een aantal uur heerlijk helemaal los met een deels waargebeurd verhaal dan hoef je niet verder te zoeken. Als liefhebber van de Vlaamse Taal word je ook nog eens kostelijk vermaakt.
Het slotakkoord heeft ook nog een melancholieke ondertoon, waardoor je tot de laatste zinnen van dit niet al te dikke boek, verbonden blijft met de personages.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Met De diva en de demon van Guy Prieels heb ik mij verlost van visuele vooroordelen. Dat wat ik verwacht had, bleek totaal niet te kloppen. Deze auteur weet op alle aspecten spanning te genereren en deze vast te houden totdat je onthutst het boek dichtslaat. Waargebeurde waanzin. Het enige nadeel is dat het zo snel voorbij is. Nu op zoek naar de eerdere werken van deze auteur.
Mijn excuses Guy, u heeft er een fan bij.
Persoonlijke songtekst:
‘De golven zijn de dagen
De dagen van het jaar
En het lijkt of zij vertellen
Hoe het ons vergaat
Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied
Het is de onderstroom
De onderstroom
Het is de onderstroom’
(Stef Bos – ‘De Onderstroom’)
Peter
Boekencast
Genre: roman noir
Uitgeverij: Houtekiet
ISBN: 9789052401027
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 208
Verschijningsdatum: maart 2023
Hartelijke dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.