‘Alleen en duizend mensen’ – Malou Holshuijsen

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026358975

Maanden geleden werd deze roman al aangekondigd. Het geduld werd behoorlijk op de proef gesteld en daar viel het boek dan uiteindelijk op de spreekwoordelijke deurmat. Malou Holshuijsen (1987) is jong en multi-getalenteerd. Naast schrijver, haar debuut Zachtop lachen werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2022 en wordt verfilmd, is Malou columnist, theatermaker en presentatrice bij de succesvolle podcasts Dit komt nooit meer goed en Tussen dertig en doodgaan en presentatrice bij de radio. Een deel van deze brede werkervaring kan zij vervolgens prima kwijt in haar nieuwe roman.

Waarover gaat Alleen en duizend mensen eigenlijk? Rivka Leeuw heeft een nieuwe baan als eindredacteur bij het succesvolle radioprogramma Bodemdrift waarin de eigenzinnige presentator Joel Backer zijn wekelijks wisselende gast interviewt. Dit interview vindt plaats in een hotelkamer. Wanneer tijdens een live-uitzending de cabaretier die te gast is, plotseling opstaat, het raam opent en naar beneden springt, heeft dat grote gevolgen voor het leven van Rivka. Het onbegrip over haar eigen liefdesleven, een sterfgeval en haar moeizame relatie met haar gescheiden ouders leiden tot een gevoel van eenzaamheid die je als lezer ervaart en gaat voelen.

‘Monden bewegen, maar ik denk mijn eigen afscheid.

Ik wil de bolletjes van zijn kist weer opendraaien en mijn hand op zijn koude wang leggen. De dingen vertellen die ik nog moest zeggen.’

Door het gebruik van verschillende tijdlijnen wordt haar leven voor en na deze ingrijpende gebeurtenis vanuit 360 graden in beeld gebracht. De woordkeuze, het ritme, de timing en de structuur van de schrijfstijl van de auteur zijn van een uitzonderlijk hoog niveau en raken mijn hart, tot het uiteindelijk in de cadans van het verhaal tekeer gaat.

‘Als de grond onder je wegzakt maakt het geen zak uit of je staat of zit.’

Ondanks het donkere thema is de leeservaring niet louter somber te noemen. Er ligt een melancholieke en realistische laag over het verhaal die je raakt en verwondert. Rivka leeft het echte leven en geeft soms op treffende wijze uiting aan haar waarnemingszin.

‘Geen idee waarom, maar wanneer er iets ergs gebeurt, lijkt de menselijke reactie ‘een glaasje water’ te zijn.’

Een mening over een boek is altijd subjectief en toch ben ik ervan overtuigd dat dit boek niet alleen mij, maar ook duizenden andere mensen zal bekoren. Niet eerder las ik een boek dat mij nog zo bezighield nadat ik al dagenlang in een ander boek aan het lezen ben. Rivka Leeuw heeft mijn hart veroverd. Omdat ze naast al het moois ook nare trekjes en gedragingen heeft, die haar tot leven hebben gebracht. En: Melancholie is een aangename gemoedstoestand.

‘In het donker mag je zelf kiezen naar wie je kijkt.’

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Alleen en duizend mensen van Malou Holshuijsen werd uitzonderlijke melancholieke schoonheid gecreëerd. Zo levensecht werd eenzaamheid en de diepe wens om gezien te worden nog niet eerder in woorden gevangen.

‘Leef je leed in plaats van het te bevechten.’

De schrijfstijl, de liefde, de hunkering, het verlies, het verdriet en de wereld waar je deel van uitmaakt zijn glashelder en zo natuurgetrouw dat je als lezer moeite hebt om je na de laatste pagina los te maken van Rivka Leeuw. Dit boek prijkt, met nog twee maanden te gaan, eenzaam bovenaan mijn favorietenlijst van 2023. Om de keerzijde te tonen dat eenzaamheid uiteindelijk toch goed kan voelen.

‘Ik ben alleen en duizend mensen zijn de rest.’

Persoonlijke songtekst:
‘I’m gonna say what I need
If it’s the last thing I do
I do
I do
I do
I’m in that kinda mood
I’ve thrown my hat in the ring
I’ve got nothin’ to lose
With you
With you
With you
I’m in that kinda mood’
(James Blake– ‘I’ll come too’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026358975
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 260
Verschijningsdatum: oktober 2023

Hartelijke dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review