Blogtour ‘De gruweltoren 3’ – Tom Thys

no title has been provided for this book
Author:
Genres: ,
Publisher:

ISBN: 9789463084772

Dat de Antwerpse auteur Tom Thys ervan houdt om zijn jeugdige lezers met een bonkende hartslag te laten griezelen, is na het lezen van De Gruweltoren en De Gruweltoren 2 wel duidelijk. Ook zijn recentste boek De Gruweltoren 3 zorgt weer voor de nodige kippenvelmomenten. Dit boek lees je liever niet als je ’s avonds alleen thuis bent. Wie weet kom je dan ook wel Basquiat tegen. Of erger, Bobbie Blaffer…

Kaat heeft geen zin om naar school te gaan. Met een trucje maakt ze haar ouders wijs dat ze ziek is. Eenzelfde idee heeft ook de wat jongere Bosko, die op zijn manier zijn moeder weet te overtuigen. Een onbezorgd dagje niksen wordt het echter niet. Buiten hangt er een dreigende, dikke mist, met daarin de grijns van Bobbie Blaffer. Hij is terug! Dik tegen hun zin gaan Kaat en Bosko terug naar de plaats waar het allemaal begon: de Gruweltoren.

De Gruweltoren 3 volgt het concept van de vorige twee boeken. Enerzijds is er de spannende en huiveringwekkende verhaallijn waar Kaat voor een derde keer met de gestoorde Bobbie te maken krijgt. Deze belangrijke plot wordt afgewisseld met korte, losstaande griezelverhalen die door Bobbie de wereld in geblazen worden, en waarnaar Kaat en co verplicht moeten luisteren. Het zijn in totaal tien verhalen. Deze hebben telkens een bijpassende zwart-wit tekening die de angstaanjagende sfeer alleen maar sterker weet te benadrukken. Puik werk alweer van illustrator Leslie Saurus!

Om de verhaallijn optimaal te kunnen volgen, is het aan te raden om de vorige delen eerst te lezen. Zo krijg je een duidelijker idee van wie Bobbie is en waarom Kaat het tegen hem opneemt. Waar in de vorige twee boeken Gideon een grote rol had, neemt nu Bosko zijn plek in. Hij is één van de twee nieuwe personages in het verhaal. Hij is erg bang, maar toch helpt hij dapper mee met Kaat in het gevecht tegen de kwade geest. Hiervoor krijgt het duo hulp van een dakloze vrouw, Samira. Zij is enorm sterk, zowel fysiek als mentaal, en gooit zich volledig in de strijd, ook letterlijk. Omringd door de mist moeten ze zich staande houden tegen de gruwel en horror die op hen afkomt.

Tot nu toe werd de horrorfactor in elk boek wat sterker, en ook nu is deze stijgende lijn waarneembaar. Zeker voor wat de wederkerende verhaallijn betreft. Ook sommige kortverhalen bezorgden mij kippenvel, zoals de behekste pompoen in ‘Littekens’; het spookachtige verhaal ‘De Nachtrijder’ en ‘Basquiat 2’ (leuk, deze is een flashback naar het vorige boek) dat me nog de meeste rillingen bezorgde. De metalen monsters in ‘Homerun’; de geheimzinnige bol in ‘De blob’ en de dode levende in ‘Onder de perenboom’ vond ik eerder mysterieus en spannend dan echt griezelig. Een mooie afwisseling qua type verhalen, die in een gepaste sfeer worden verteld. De auteur weet trouwens precies hoe ver hij kan gaan op vlak van horror zodat het net niet te griezelig wordt voor tienjarigen. Al zou ik dit boek toch niet lezen voor het slapen gaan…

Tom Thys heeft intussen bewezen een heel beeldende schrijfstijl te hebben, en hij benut zijn fantasie ten volle om de meest diverse griezelverhalen neer te pennen. Voor wie vroeger dol was op series als Kippenvel, Fearstreet of De Griezelbus is De Gruweltoren zeker een aanbeveling! Wel in volgorde lezen, wil je optimaal genieten. Vier sterren**** voor De Gruweltoren 3!

Severine
Boekencast

Genre: fictie 10-12 jaar
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 9789463084772
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 200
Uitgave: april 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Zilverspoor in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review