‘Ademloos’ – Janice Bakker

no title has been provided for this book
Genres: ,

ISBN: 9789461097699

Janice Bakker is docent Nederlands aan het Altena College in Sleeuwijk, boekenfanaat, en gek op schrijven. Afgelopen zomer deed ze mee aan een schrijfwedstrijd voor De Verhalenfabriek met als thema feelgood. Haar korte verhaal werd derde, maar de uitgever was dusdanig onder de indruk dat ze toch een boekencontract in de wacht sleepte. Haar ingezonden verhaal Ademloos is nu verkrijgbaar als e-book.

In Ademloos maken we kennis met Nora. Ze is journaliste en na het verbreken van haar relatie verhuist ze naar Utrecht, de stad waar ze gestudeerd heeft. Met de journalistiek heeft ze het eigenlijk wel gehad. Ze wil iets anders. Iets wat voldoening geeft. Tijdens een bezoek aan het eetcafé van haar vriendin Daan krijgt ze een ingeving na het zien van een oma met haar kleinkind. Ze besluit om een oppascentrale te starten waar eenzame en/of alleenstaande ouderen als oppas ingezet gaan worden. De Limonadefabriek is het resultaat en na een aarzelende start wordt het een succes. Helaas brengt dit voor Nora lichamelijke ongemakken met zich mee. Door het vele werken verslechtert haar astma en haar huisarts stuurt haar dan ook verplicht op een vakantie aan de kust. Hermien, een van de oppasoma’s en tevens een vriendin, heeft een huisje aan de kust en Nora mag daar gebruik van maken om op adem te komen. Dat wordt wel lastig als ze daar de charmante fysiotherapeut Sam ontmoet.

Vanaf daar gaat het verhaal lopen. Het is heel vlot en levendig geschreven. Echt een feelgood-gevoel creërend. De Limonadefabriek vind ik een originele vondst en een idee dat in de huidige maatschappij best wel een uitkomst zou kunnen bieden. De personages zijn over het algemeen goed beschreven en komen tot leven. Hermien is daarbij mijn favoriet. Alleen Nora, de hoofdpersoon, komt bij mij niet echt binnen. Ik krijg geen goed beeld bij haar, maar kan ook niet helemaal de vinger erop leggen waar dit door komt. De andere personen komen namelijk wel goed over en er verschijnen direct beelden in mijn hoofd. Janice Bakker houdt zich goed aan het format van het genre, weet in de 100 pagina’s een duidelijke verhaallijn neer te zetten binnen het kader van het feelgood. `Ademloos` is precies wat het aangeeft. Een luchtig verhaal waar je een goed gevoel van krijgt. Vlot geschreven. Heerlijk om zo tussendoor te lezen. Doordat ik van Nora geen goed beeld binnenkreeg, krijgt Ademloos 3,5* van mij.

Lisette
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgever: De Verhalenfabriek
ISBN: 9789461097699
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 100
Publicatiedatum: 2 april 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van De Verhalenfabriek in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review