‘Zeven Zotgevallen: Voorleesverhaaltjes voor in de herfst’ – Bieke Vanlaeken

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789083254067

De herfst is aangebroken. Voel je hoe de herfstwind in je gezicht blaast? Waai met Zeven Zotgevallen van het Wijsheidsbos naar Winduine. Vergeet tussenin zeker niet in de vele plassen te springen, maar pas op voor de sportieve spinnen in je tuin!

Voorleesverhaaltjes voor in de herfst is het vierde boekje van Bieke Vanlaeken in de Zeven Zotgevallen-reeks. Hiermee is de cirkel van de seizoenen rond. De warme zonnestralen in Voorleesverhaaltjes voor in de zomer hebben plaatsgemaakt voor de betoverende herfsttinten. Deze spatten zo van de cover af. Laat je meevoeren naar het seizoen van de paddenstoelen, pompoenen, regenplassen en spinnen. Nog een laatste keer genieten van zeven leuke verhaaltjes en de daarbij horende illustraties van Kim Braekevelt.

Voorleesverhaaltjes voor in de herfst bestaat net als de vorige drie boekjes uit zeven mooie en toepasselijke verhaaltjes. Allen hebben ze iets te maken met het herfstseizoen. Zoals Winduine, een grappig verhaaltje over de wind. Of Bill Blad, een blaadje aan een boom dat niet wil vallen. Deze laatste is samen met Finn die bang is voor spinnen mijn favoriet. Ondanks hun korte lengte weten ze toch een bepaalde herkenbare emotie weer te geven. En tegelijk ook een boodschap weergeeft. Bijvoorbeeld Pomstoel en Paddenpoen, dat vol humor vertelt dat anders willen zijn oké is.

De thematische verhaaltjes worden telkens vergezeld met prachtige bijpassende tekeningen. Zij illustreren de tekst perfect en zijn daarom een grote meerwaarde. De verhaaltjes zelf zijn zoals altijd in rijmvorm geschreven, wat het aantrekkelijk maakt voor de kinderen. Dit is zeker geen gemakkelijke opgave, enkele zinnen komen dan ook wat geforceerder over opdat ze toch maar zouden rijmen. Maar globaal gezien maakt het de verhaaltjes echt wel leuker, vooral als deze met een juiste intonatie worden (voor)gelezen.

Bieke Vanlaeken heeft een meeslepende en beeldende schrijfstijl. Deze is volledig afgesteld op het jeugdige doelpubliek. Zowel voorlezen als zelf lezen is een plezier met deze boekjes. Elk verhaaltje bevat herkenbare zaken, doorspekt met de nodige fantasie. Op een eenvoudige manier spreken ze daardoor tot de verbeelding van ieder kind. Thema’s als vriendschap, overwinnen van angst en anders zijn, worden op een begrijpelijke manier uitgewerkt.

Met Voorleesverhaaltjes voor in de herfst is er een einde gekomen aan de vier seizoenenreeks. Met De grote winterrap wordt het geheel met een toffe en originele rap afgesloten. Stiekem hoop ik wel dat Bieke Vanlaeken en Kim Braekevelt met een nieuw idee op de proppen komen, en hun samenwerking nog een hele tijd blijft voortduren. En wij daar nog lang van mogen genieten. 3,5 sterren voor deze herfstverhaaltjes!

Severine
Boekencast

Genre: fictie 7-9 jaar
Uitgever: Phoenix Books
ISBN: 9789083254067
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 32
Uitgave: september 2022

Hartelijk dank aan Phoenix Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review