‘Volg de vlinder’ – Anneke Vos

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9798215421208

Volg de vlinder is een intrigerende novelle die zich afspeelt in de nabije toekomst van Amerika. Anneke Vos stelt hierbij enkele actuele onderwerpen aan de kaak, zoals politiegeweld en de Big Brother-maatschappij. Hoewel het boek bij het fantasy genre wordt ingedeeld, is het door de focus op de toekomst eerder een vorm van sciencefiction. Echte fantasy elementen zijn er dan ook niet in te vinden, tenzij je de bijzondere cover meetelt.

In Amerika wordt er in de toekomst strenge controle uitgeoefend op agenten in functie. Ze worden in de gaten gehouden om ongeoorloofd gedrag te voorkomen. Agent Jim Barrington is een agent die zich aan de regels weet te houden en keurig zijn werk uitvoert. Tot hij plots via social media wordt geassocieerd met het ongewenste gedrag van iemand anders. Prompt wordt hij tot kantoorwerk veroordeeld. Dan hoort hij over het verzet…

Het verhaal opent met een korte proloog die al meteen de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelt. Je voelt dat er iets te gebeuren staat, en de spanning is merkbaar aanwezig. Een kleine glimp naar de toekomst. Na de inleiding keren we terug naar het heden waar de verhaallijn chronologisch verder gaat. Deze eerste hoofdstukken dienen vooral om een goed zicht te krijgen op de werking van Blue Data, het controlesysteem dat overmatig geweld door de politie moet tegengaan. Er komen hierbij verschillende technologieën aan bod, zoals de shotspotter (om schoten te herkennen), alsook het Blue Datasysteem zelf.

De spanning geraakt al snel weer op de achtergrond door de vele informatie die je krijgt, al wordt het wel duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Tijdens een interventie van agent Jim Barrington krijg je bijvoorbeeld al een beeld van hoe het werkt. Hij is het hoofdpersonage, en het verhaal wordt dan ook vanuit zijn standpunt verteld. Enkel de proloog wijkt hiervan af. Jim is een voorbeeldige agent die naast de nadelen ook de voordelen van Blue Data ziet. Pas wanneer hij onschuldig wordt gestraft, verandert dit. Vanaf dan zie je Jim evolueren, zeker onder druk van zijn vrienden. De spanning is inmiddels ook terug van de partij, en werkt toe naar een knallend einde.

Volg de vlinder laat een duidelijke en actuele boodschap na, dat zich richt op ongeoorloofd geweld. Een onderwerp dat de laatste jaren al meermaals in het nieuws is geweest. In deze fictienovelle worden agenten streng in de gaten gehouden om de veiligheid van de burgers te bewaken. Dit stemt tot nadenken bij de lezer. Ben je voor Blue Data, of net tegen? Verdedig je het of verzet je je ertegen? Een intrigerend dilemma, waarbij de clue is om de grens niet te overschrijden. Ook het recht op privacy en vrije meningsuiting komt in het verhaal aan bod.

Anneke Vos heeft een beschrijvende en duidelijke schrijfstijl, waarbij ze de lezer voldoende weet te boeien. Ze kiest er geen evident thema uit, en weet dit ook nog eens realistisch en nauwgezet uit te werken. Hoewel het een verzonnen verhaal betreft, zijn een deel van de beschreven technologieën niet zo’n ver-van-mijn-bed-show als eerste gedacht. Sommige bestaan zelfs, hetzij in een beperktere omvang. Vos licht dit in haar nawoord grondig toe.

Volg de vlinder is een novelle die ondanks haar beperkte omvang, de lezer toch behoorlijk aan het denken zet. Vier sterren****!

Severine
Boekencast

Genre: fantasy
Uitgever: De Boekenvos
ISBN: 9798215421208
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s:
Uitgave: april 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij De Boekenvos in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review