‘Terugslag’ – James Patterson & Brendan Dubois

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789403110226

De term Terugslag past uitstekend bij het beeld dat ik inmiddels heb bij de pogingen van Patterson om een presidentiële thriller te schrijven. De drie eerdere kennismakingen boden niet allemaal dezelfde kwaliteit. Voormalig President Bill Clinton werd als co-writer uitgezwaaid na het uitstekende President vermist (2018) en James Patterson koos voor een samenwerking met Brendan Dubois voor de opvolger: De First Lady (2020). Een boek dat door deze recensent vergeleken werd met een aflevering uit Charlie’s Angels en als ongeloofwaardig, overbodig en over-the-top werd gedefinieerd.

In 2021 kwam er door de hernieuwde samenwerking met Bill Clinton, middels De dochter van de president. Deze derde thriller die zich afspeelt rondom Het Witte Huis bood een ongeëvenaarde leeservaring op basis van een verre van uitgemolken concept. Dit verhaal over een oud-President toonde de waardevolle en gedegen combinatie van enerzijds grenzeloze spanning van de hand van Patterson en anderzijds het delen van kennis op basis van persoonlijke ervaringen van Clinton. Een waar meesterwerk.

Terugslag wordt door mijn ervaring met het schrijversduo Patterson & Dubois met enige scepsis ontvangen. Ik ben wel nieuwsgierig en ben voorbereid op dat wat de titel al voorspelt. Ik hoop maar dat ze iets hebben geleerd van de kritieken op De First Lady

Dat hebben ze! Wat een kwalitatief uitstekende thriller is dit. De overstap naar Uitgeverij Cargo is hier wellicht debet aan, hoewel ik vermoed dat het auteurs duo hier weinig weet van heeft. Het vertaalwerk had wel beter gemogen. Vooral met de namen van personages wordt niet zorgvuldig omgegaan. Noa heet regelmatig Noah en daarnaast wordt Turner plotseling Tucker, terwijl Tucker een ander personage is. Het weet het hoge leestempo nauwelijks te vertragen maar blijft wel hangen. Tevens heb ik mijn twijfels bij de ondertitel ‘Een Amerikaanse President slaat door’. Doorslaan betekent uiteindelijk bekennen en ik vermoed dat draait door beter aansluiting vindt bij de gebeurtenissen in het boek. En daarmee ook beter is als vertaling van de originele ondertitel An American President goes insane.

Inspiratie in Terugslag heeft Patterson gevonden in de termijn waarbij Donald Trump, POTUS (President of the United States) was. De man die alle macht in handen heeft heet nu Keegan Barrett. De met meerderheid gekozen President blijkt onbetrouwbaar en onvoorspelbaar te zijn. En hij heeft naast narcistische trekken ook de autorisatie en activatiecode van alle wapens die de Verenigde Staten tot hun beschikking hebben. Dat dit grote invloed heeft op het binnenlandse en buitenlandse politieke klimaat is een understatement.

James Pattersons boeken worden gekenmerkt door veel actie en spanning, verpakt in korte hoofdstukken en aan het eind van ieder hoofdstuk een huizenhoge cliffhanger. En dat is ook nu het geval. Honderddrieënvijftig hoofdstukken vliegen voorbij tijdens het lezen. En het leest gemakkelijk. De personages zijn talrijk, evenals de organisaties waaronder ze vallen. Er wordt weinig gedaan aan karakteropbouw en ontwikkeling maar daar maal je niet om. Je hebt geen tijd te verliezen. De continuïteit van de wereldvrede staat onder hoogspanning. Je móet verder.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Terugslag is een razendsnelle thriller die je dwingt alle gemaakte afspraken die in je agenda staan te annuleren, alle sociale communicatie met gezinsleden te staken, alle broodnodige nachtrust uit te stellen en je alleen hongerig te maken naar de afloop van meer dan vijfhonderd pagina’s op het puntje van de stoel. James Patterson (1947) verkocht meer dan 240 miljoen boeken en is nog altijd in staat om als een thriller-specialist met iedere vorm van Terugslag om te gaan. Ik zou bij een vijfde thriller over POTUS als aanbeveling de vertaler van meer zwarte koffie voorzien, om de constante kwaliteit te waarborgen.

Persoonlijke songtekst:
‘A narcissist
lookin’ in the mirror and
You can’t get enough of your own face
The president
Of everybody’s judgment
Yeah, you’re just a narcissist
I don’t want to see the page turning
This is now the end of our story’
(Janet Mona – ‘Narcissist’)

Peter
Boekencast

Genre: literaire thriller
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403110226
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 507
Verschijningsdatum: november 2022

Hartelijke dank aan Uitgeverij Cargo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review