‘Als een open boek’ – Marije Bruggeman

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464683387

Nog maar 19 jaar en al vier boeken gepubliceerd. Marije Bruggeman uit Oude-Tonge kreeg het voor elkaar. Als een open boek is haar meest recente. Dit is echter voor het eerst dat ze haar eigen ervaringen als inspiratie heeft gebruikt en dit boek is anders dan de eerdere drie.

‘Wat als je leven volledig verandert?’
Liv is een echte boekenwurm. Sociaal is ze echter niet zo sterk en sinds de scheiding van haar ouders zit ze slecht in haar vel. Als ze geld krijgt om een boek te kopen vindt ze een nieuwe boekhandel met een boek dat haar aantrekt. Dit is duidelijk niet zomaar, ze komt namelijk in het boek terecht. Haar ouders gaan natuurlijk op zoek en volgen een vreemd spoor.

Doordat Liv in een andere wereld terecht komt, leert ze veel over zichzelf en maakt veel groei door. Dit is duidelijk te lezen, zij en de andere karakters zijn goed neergezet. De verhaallijn in het boek vordert als het gelezen wordt en als er niet wordt gelezen zijn de mensen die in het boek terecht zijn gekomen zichzelf. Eigenlijk zijn er dus drie verhaallijnen die niet allemaal chronologisch lopen. Dit foutloos neerzetten is erg knap, dit heeft Marije goed gedaan.

Het verhaal is fantasierijk en spreekt elke boekenwurm aan, want we verdwijnen zo vaak in een verhaal. Enkel normaal niet letterlijk.

Als een open boek leest gemakkelijk weg en is ideaal om een avondje op de bank te lezen. Het is origineel en knap neergezet. Toch heb ik het idee dat het mij niet helemaal pakte, sommige logica of uitleg ontging mij. Liv haar zelfreflectie was goed gedaan, ik hou van karakterontwikkeling, maar op een bepaald punt was hier naar mijn idee een te grote sprong in, dit voelde niet realistisch. Dat de personen in het boek geen controle meer over zichzelf hebben als het verhaal begint te spelen, vond ik heel origineel. Ze hebben hierdoor in het boek dus twee rollen, zichzelf en het karakter dat ze, geforceerd, spelen.

Als je zelf een boekenwurm bent, van lezen houdt of iets nieuws wil lezen is dit boek zeker de moeite waard. Marije, ik denk dat je veel potentie hebt en hoop dat je je verhalen kunt bijschaven met de hulp van kritische lezers, zodat het échte toppers worden.

Marije Bruggeman brengt je met Als een open boek naar een andere wereld. Het verhaal is creatief en op zich goed geschreven, een prima jeugdboek. Ideaal voor de doelgroep 12 tot 18 jaar, maar zeker ook daarbuiten leuk. 3,5 sterren.

Jasmijn
Boekencast

Genre: Jeugd
Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789464683387
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 190
Uitgave: 16 december 2022

Met dank aan Boekscout voor dit recensie-exemplaar

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review