‘Misleid’ – Corine Kuijper

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464495850

De drie vrouwen Tess, Sara en Lieke kiezen ieder hun eigen pad. Hoewel de hechte vriendschap blijft bestaan, zien ze elkaar veel minder dan eerst. Tess heeft een opleiding hotelmanagement in Zwitserland gevolgd en krijgt de kans om in een hotel in San Diego te gaan werken. Die mogelijkheid grijpt ze met beide handen aan. Wanneer ze de bekende sportmakelaar Jack Shame ontmoet, wordt ze verliefd op hem.

Sara is echtscheidingsadvocaat. Ze trouwt met Nassim en vertrekt naar Riyad in Saoedi-Arabië. Wat haar eerst nog een leuk avontuur leek, blijkt in werkelijkheid vies tegen te vallen en ze is al snel aan huis gekluisterd. Ze krijgt steeds minder grip op haar leven.

Lieke gaat voor Artsen zonder Grenzen naar Congo als verpleegkundige, waar ze van verschrikkingen getuige is. Ze leert de Tanzaniaanse Ivan (een handelaar in goud) kennen. Maar dan overkomt haar iets afschuwelijks…

De titel Misleid trok meteen mijn aandacht. Ik was namelijk misleid toen ik de cover bekeek. Het heeft iets duisters en mysterieus, waardoor ik dacht dat het boek een thriller was. Niets is minder waar. Een roman die erg prettig leest door de korte zinnen en veelal korte hoofdstukken. Toch heeft het verhaal enkele raakvlakken met een thriller. Halverwege het boek heeft de schrijfster een spannende wending in het verhaal ingebouwd. Hierdoor wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt waardoor het lastig wordt om het boek weg te leggen.

De auteur heeft een goede balans gevonden in het vertellen over Tess, Sara en Lieke. Alle drie krijgen ze voldoende aandacht om hun leven te beschrijven. In het begin van het boek merk je al dat de drie vrouwen een mooie, hechte vriendschap hebben. Daarna blijkt al snel dat ze alle drie een diepgewortelde wens in vervulling willen laten gaan. Ze kiezen ieder hun eigen pad. Aan het eind van het boek komen ze weer samen en zal blijken of de belevenissen waren zoals de vrouwen hadden verwacht.

Corine Kuijper weet interessante, maatschappelijke thema’s om te zetten in een goed verhaal. Zo krijgt de lezer iets mee over het werk van Artsen zonder Grenzen. Ook de achtergrondinformatie over Congo en de Arabische wereld heeft ze op een geschikte manier in het boek verwerkt. Zo heb je een idee welke verschillen er zijn tussen Nederlandse vrouwen en Arabische vrouwen. De aanname over de Arabische cultuur, die één van de personages doet, is interessant, maar is het wel correct?

De schrijfster heeft gebruik gemaakt van een vertelwijze vanuit de derde persoon. Hoewel ik zelf weinig leeservaring hiermee heb, merkte ik dat het voor mij minder prettig leest. Vooral in het begin is de afwisseling van gebruik van namen (bijvoorbeeld: Tess, Lieke, Sara) en de woorden als hij of zij voor mij nogal verwarrend. Zeker met drie hoofdpersonages en hun omringende familie/vrienden was het voor mij al snel onduidelijk wie er met wie een gesprek voerde. Zeker in de eerste paar hoofdstukken, waarin de wisseling van personages alleen met een witregel aangegeven staat, en de lezer ook de karakters nog moet leren kennen, was het lastig.

Hoewel overduidelijk is dat de drie vrouwen een hechte vriendschap hebben, was het fijn geweest om de vrouwen iets beter te leren kennen. Af en toe gaat de tijdsperiode erg vlot. Het was bijvoorbeeld juist prettig geweest om het eerste half jaar op hun bestemming mee te mogen maken. Daardoor had de schrijfster de lezer mee kunnen nemen in hun onzekerheden, spannende nieuwe ervaringen etc. Het voelt nu enigszins gehaast.

Mede door afwisseling tussen de individuele verhaallijnen, blijf je geboeid lezen tot het einde. Misleid krijgt van mij drie sterren.

Sonja
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 9789464495850
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 253
Uitgave: november 2022

Met dank aan uitgeverij Ellessy en Corine Kuijper voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review