‘Strik erom’ – Lisanne Stam

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464820423

Mirre werkt met grote tevredenheid voor een kerstpakkettenbedrijf, genaamd Kerstravaganza, totdat haar baas groot nieuws heeft. Kerstravaganza gaat fuseren met de grote concurrent Kerst-en-Klaar. Als blijkt dat ze ook nog eens moet gaan samenwerken met Sylvester, lijkt haar – normaal zo uitbundige – kerststemming ver te zoeken. Hij is een keiharde onderhandelaar die geen oog heeft voor details. Het tweetal gaat daarom met tegenzin naar Wenen om inspiratie op te doen voor de pakketten. Dat blijkt een grote uitdaging te zijn aangezien zijn werkwijze is om met zo min mogelijk geld kerstpakketten samen te stellen, terwijl hij haar creativiteit maar niet lijkt te begrijpen. Zou dit uitstapje de weg zijn naar een succesvolle samenwerking? Of liggen er nog meer verrassingen te wachten?

Strik erom is geschreven met een vlotte schrijfstijl en een vleugje magie die ervoor zorgt dat het boek uitgelezen móét worden zonder onderbrekingen. Het verhaal brengt je direct in de kerststemming zodra je de eerste bladzijde openslaat. De warme sfeer die bij Kerstravaganza heerst, klinkt zo aantrekkelijk en gezellig dat je er zelf zou willen werken.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het oogpunt van Mirre en vanuit Sylvester. De dynamiek tussen deze twee hoofdpersonages is doorspekt met amusante misverstanden, die voor een luchtige en vermakelijke toon zorgen. Het contrast tussen de kerst hatende Sylvester en de kerst liefhebbende Mirre zorgt voor veel grappige situaties. In het prachtig in kerstsfeer gehulde Wenen, zitten Sylvester en Mirre tien dagen opgescheept met elkaar waarbij de lezer getrakteerd wordt op sneeuwwitte straten, betoverende kerstsferen en heerlijke versnaperingen. Door de prachtige omschrijvingen van de omgeving lijkt het alsof ook jij je voetstappen achterlaat in de sneeuw en hen volgt in hun belevenissen en gedachtewereld.

Lisanne Stam heeft een enorm talent voor het verwerken van een heerlijke dosis humor in het verhaal. Daarbij zijn de zelfspot van Mirre en de vijandigheid en plagerijtjes van de mopperige Sylvester een genot om te lezen. Maar wat het nog indrukwekkender maakt, is de vaardigheid van de schrijfster om moeiteloos te schakelen tussen de humoristische en de verdrietige, serieuze momenten in het verhaal. De beschrijving van de familiebanden en de emoties rondom het verlies van een dierbare zijn ontroerend en realistisch. Je leeft werkelijk mee met de personages.

De lezer wordt keer op keer nieuwsgierig gemaakt vanwege de kleine Viënna en Sylvesters zus Linda. Er is zoveel onuitgesproken en er zijn zoveel vragen die je wilt stellen, maar zo weinig antwoorden. Hierdoor wil je snel verder in het verhaal om het opgehelderd te krijgen. Als het einde nadert, ziet de lezer de puzzelstukjes één voor één op zijn plaats vallen.

Jammer genoeg was dit boek té snel uit, maar gelukkig heeft de schrijfster in dit boek laten doorschemeren dat er een los te lezen deel twee uitkomt (Slot erop), waardoor ik al uitkijk naar de zomer. Met zijn korte hoofdstukken, heerlijke kerstsferen en de flinke dosis humor heeft Lisanne Stam met Strik erom een heerlijk kerstverhaal neergezet. Een absolute aanrader, zeker nu de feestdagen naderen. Dit verhaal verdient zeker de volledige 5 (kerst)sterren!

Sonja
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgever: April Books
ISBN: 9789464820423
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 328
Uitgave: oktober 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgeverij April Books in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review