‘Nieuw bloed’ – Jet van Vuuren

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789026362743

Al sinds 2011 schrijft Jet van Vuuren thrillers die zich afspelen op eigen bodem. Na haar eerste boek Zomerdruk komt er elk jaar een nieuwe thriller van haar uit. Leuk detail: in al haar boeken spelen sterke vrouwen de hoofdrol! Nieuw bloed is het eerste boek in de nieuwste serie over rechercheur Barbara van Eck.

Na haar ontslag bij de recherche woont Barbara van Eck in een tiny house midden in het bos. Om toch wat geld te verdienen, gaat ze aan de slag als kattenoppas. Ze komt terecht bij Jenny in haar seniorenwoning, waar ze drie hele weken mag oppassen. Wat lijkt op een paar hele saaie weken, verandert al snel in een spannende soapserie, als er steeds meer bewoners uit het complex overlijden. De politie gaat uit van een natuurlijke dood, maar Barbara’s rechercheurs bloed kruipt waar het niet gaan kan, ze vertrouwt het boeltje niet en gaat op onderzoek uit. Iets wat ze misschien beter niet had kunnen doen.

De cover van het boek trok mijn aandacht. De pikzwarte, dreigende lucht, met in het midden een vrouw met een oranje regenjas aan. Wie is zij en wat hangt er voor dreiging rond haar?

Dat de boeken van Jet van Vuuren altijd sterke vrouwen in de hoofdrol hebben, wist ik al. Eerder las ik voor boekencast Obsessie.

Ook deze keer speelt een vrouw de hoofdrol. Je krijgt een kijkje in het leven van Barbara, die na haar ontslag bij de politie nu haar geld bij elkaar verdient als kattenoppas. Heel andere koek zou je zeggen, maar niets is minder waar, want Barbara zorgt er in het boek voor dat ze bezig blijft met speuren. Er gebeuren verdachte dingen in de flat waar ze oppast en dit zorgt ervoor dat haar politie bloed sneller gaat stromen. Voor de lezer wordt het zo op een derde van het boek ook spannender. Waar je in het begin kennis maakt met Barbara en de flatbewoners, begint nu de spanning toe te nemen als de eerste verdachte gebeurtenissen zich voordoen…

De schrijfstijl van Van Vuuren is vlot en beeldend. Hierdoor weet je precies hoe de hoofdpersonen eruitzien. Zo zag ik bijvoorbeeld het personage van de Surinaamse Gerda al helemaal voor me.

De hoofdstukken in Nieuw bloed zijn kort, waardoor je gemakkelijk nog een hoofdstukje verder leest. En voor je het weet zit je midden in de super spannende laatste paar bladzijden en kun je het boek niet meer wegleggen voor hij uit is.

In het boek komen ook kleine stukjes van de Tien Geboden uit de Bijbel aan bod. Zelf vond ik deze niet helemaal passend bij het verhaal. Daarnaast lees je in kleine onderbrekingen stukjes in de derde persoon, hierin wordt een verhaal verteld over een persoon die opgroeit in een streng gelovig gezin.

Doordat je als lezer steeds kleine puzzelstukjes toegereikt krijgt over wie er achter de gebeurtenissen zit, denk je steeds beter te weten wie de ‘dader’ is. Maar helaas Jet van Vuuren je steeds weer op het verkeerde been te zetten.

Nieuw bloed leest vlot en door de continue spanning zorgde het voor wat heerlijke uurtjes speurwerk. Het boek krijgt van mij dan ook 3.5 ster. Ik ben benieuwd wat het volgende deel voor ons in petto heeft!

Kim
Boekencast

Genre: literaire thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026362743
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: juli 2023

Hartelijke dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review