‘Middernachtkatten – De strijd van de straatkatten’ – Barbara Laban

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789025885359

Barbara Laban is een Duitse auteur die Sinologie studeerde en veel van haar verhalen spelen zich dan ook af in China. Het is altijd leuk een boek te lezen van een auteur die dezelfde achtergrond en voorliefde heeft als jezelf. Ik keek dan ook uit naar de vertaling van het eerste boek van de serie Middernachtkatten. Wanneer je even kijkt op haar website, zie je onmiddellijk dat katten een belangrijke rol in haar leven spelen. Zo heeft haar kat Scout een eigen pagina op haar website met een grote, snoezelige bijhorende foto.

Henry’s ouders gaan vaak op ontdekking en tijdens één van hun expedities sturen ze hem naar een school in de Tower of Londen, waar Horatio bijna al de lessen geeft. Nova is net als hij nieuw op de school en hoewel ze elkaars tegenpolen zijn klikt het onmiddellijk tussen hen. Nova haar moeder verdween toen ze nog klein was en haar vader werd gearresteerd voor juwelendiefstal. De school lijkt op het eerste zicht maar saai, tot ze beiden ontdekken dat het een bijzondere school is voor kattenbeschermers, ofwel Felidix. Alle twee hebben ze de gave om met katten te communiceren, waardoor ze naar deze school gestuurd werden.
Al snel komen de straatkatten hen in het geheim om hulp vragen. Hun koningin zit namelijk opgesloten in de gevangenis en ze moet koste wat kost bevrijd worden. Het wordt een spannende opgave om haar uit de superbeveiligde plaats te bevrijden, zodat ze haar kroon kan blijven opeisen.

De strijd van de straatkatten bevat niet alleen een knap verhaal, het is bovendien een aantrekkelijke editie met een hardcover en mooie zwart-wit tekeningen. De tekst op elke pagina staat bovendien in een mooie omlijsting geschreven. Dit zorgt voor een aangename leeservaring.
De auteur woont momenteel in Londen, waar het verhaal zich afspeelt en dit merk je aan haar gedetailleerde omschrijvingen van de stad. Met veel liefde omschrijft ze de Tower en diens omgeving. Ze heeft een filmische schrijfstijl, waardoor het lijkt alsof je echt in Londen rondwandelt, met naast je alle straatkatten die je begeleiden.
Naast de twee protagonisten Nova en Henry zijn de meeste personages katten, die elk hun eigen karakter hebben en ook kunnen spreken. Hoewel het dieren zijn, weet de auteur hen met veel diepgang te brengen. Ze heeft dan ook een boeiende schrijfstijl die zowel jong als oud zal kunnen boeien. Het is een jeugdboek, maar toch zullen alle leeftijden het een fijn verhaal vinden, zeker de Harry Potter fans en kattenliefhebbers. Er komen wel heel wat namen voor in het verhaal en af en toe moest ik even denken wie het ook alweer was. Voor de jonge lezers zal dit misschien nog lastiger zijn en een naamlijst had hier dan wel een meerwaarde geweest. De originele titel Die Schule der Felidix had ik wel passender bij het verhaal gevonden. Ik begrijp niet goed waarom ze in het Nederlands sommige titels steeds anders vertalen.

De strijd van de straatkatten is een mooie jeugdroman. Het verhaal is spannend en het boek is tot in de puntjes afgewerkt. 4 sterren ****

Silke
Boekencast

Genre: jeugd
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025885359
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s :367
Uitgave: juni 2023

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review