‘Meneer L en het meisje’ – Wouter Godijn

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789025475291

Wouter Godijn (Amsterdam, 1955) is een Nederlandse auteur en dichter. Zijn gedichtenbundel Hoe H.H. de wereld redde werd in 2012 bekroond met de Jan Campert-prijs. Zijn literaire werken zijn niet onder een noemer te vangen. Deze zijn een originele mengeling van diverse genres.
Zijn nieuwste boek Meneer L en het meisje is een intrigerende mix van fantasy – monsterlijke wezens in een schaduwwereld – en magisch-realisme met filosofische en psychologische aspecten, dat op sommige punten doet denken aan een coming-of-age roman, maar dat niet is in de gebruikelijke zin van het genre.

Wout Wensink is een auteur, die op zijn zevenenzestigste zijn laatste boek heeft geschreven. De publicatie hiervan maakt hij niet meer mee. Het wordt postuum uitgegeven met een bijzonder voor- en nawoord van zijn zoon. Geheel in de stijl van het door zijn vader geschreven relaas.
Met recht een relaas te noemen. De schrijver kijkt terug op zijn leven, beter gezegd op zijn jeugd eind jaren ‘60. Als achtjarige jongen woont hij in Den Haag en leeft het leven van elk kind in die tijd tot er op een dag een meisje in zijn leven verschijnt. Een meisje dat net zo oud is als hij en midden in het schooljaar bij hem in de klas komt. Een meisje waartoe hij zich aangetrokken voelt. Een meisje met een lastige thuissituatie. Een meisje omhult met mysterie. Katja is haar naam. Tot afschuw van zijn ouders, en met name zijn moeder, worden ze beste vrienden. Ze verbieden hem om met haar om te gaan, maar wat doe je als achtjarige als jouw beste vriendin jou ten einde raad om hulp vraagt?

Wat volgt is een fantastisch verhaal over vriendschap, liefde, verraad, (geestelijke) gezondheid, zijn vs niet-zijn, geloof vs realiteit, goed vs kwaad en nog veel meer boeiende ingrediënten overgegoten met een flinke schep fantasysaus.

Met zijn heerlijke schrijfstijl, alsof de auteur rechtstreeks tot jou spreekt, weet Wouter Godijn de aandacht van de lezer vanaf het begin vast te pakken. Hij creëert een wereld waarbij de grens tussen werkelijkheid en fantasie zo dun is, dat je als lezer er bijna niet aan ontkomt om na te denken over het bestaan in de breedste zin van het woord. De manier waarop hij zware (maatschappelijke) onderwerpen met veel (droge) humor weet neer te zetten is puur genieten. Het staat bol van prachtige passages, scherpe observaties over de maatschappij en intriges. Hij weet het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt zo duidelijk en herkenbaar neer te zetten, dat het gevoel van zelf weer een kind zijn met kracht naar boven komt zetten. Hierdoor is het nog makkelijker om je als lezer te identificeren met Wout. Helemaal als je in jouw jeugd direct of indirect te maken hebt gehad met de problematiek die de auteur op indringende wijze beschrijft.
Het enige minpuntje is dat het al snel duidelijk is wie hij met meneer L bedoelt, dat haalt dan het geheimzinnige hierover weg, maar het doet geen afbreuk aan de introspectie die zijn personage oproept.

Wouter Godijn heeft met Meneer L en het meisje een betoverende roman geschreven die het lezen absoluut meer dan waard is. Zijn boek krijgt van mij dan ook 4,5 ster.

Genre: roman
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: 9789025475291
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 382
Publicatiedatum: januari 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Atlas Contact in ruil voor deze eerlijke recensie

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review