‘Holly’ – Stephen King

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789022599839

De vergankelijkheid van succesvol auteur Stephen King wordt met ieder nieuw boek een nieuw mysterie. Je bent zo succesvol als je laatste werk en in plaats van op zijn hoogtepunt te stoppen, schrijft King in moordend tempo verder.
Zesenzeventig jaar is de auteur van vele bestsellers onlangs geworden. Dit boek schreef hij overigens tijdens de coronapandemie, waarover later meer.
Toen ik Holly meenam op een korte binnenlandse vakantie, gunde mijn vrouw mij deze spannende affaire volledig. Het was ook geen kortstondige connectie want met ruim vijfhonderd pagina’s hield Holly mij dagen in haar macht.

Holly is niet alleen de naam van deze spannende dikkerd maar tevens de naam van het terugkerende personage. De eerste keer gaf zij acte de présence in Mr. Mercedes. King is dermate gecharmeerd van dit karakter dat zij vervolgens terugkeerde in De eerlijke vinder en in De buitenstaander.
In dit laatste boek was zij privédetective en in Holly gaat zij verder in deze rol middels een nieuwe verhaallijn.
Holly wordt ingeschakeld door de moeder van Bonnie Dahl, een vermiste jonge vrouw. Wanneer Holly op zoek gaat, vindt zij al snel aanwijzingen dat het om een hele reeks aan verdwijningen gaat in het kleine stadje.
Ze moet het stellen zonder Pete, haar vaste onderzoekspartner, die met de gevolgen van een coronabesmetting kampt. De pandemie zit door het hele verhaal heen en brengt een wereld terug die we gelukkig (veelal) achter ons hebben gelaten. De afstand, de mondkapjes, de angst, de klachten, ziekenhuisopname en de long-covid, alles wordt weer actueel. Het geeft ook een extra laag spanning. Het hindert het onderzoek dat Holly niet dicht bij mensen kan komen en creëert als keerzijde een veiligheid bij mensen die niet open willen zijn.

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken en paragrafen. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Er zijn hoofdstukken die terug in de tijd gaan, om te vertellen wat er is gebeurd. Jaartallen als titel van het hoofdstuk helpen hierin.
Wederom is het niet moeilijk om in het verhaal te komen. Na drie zinnen ben je alweer middenin een nieuw avontuur. Wat kan deze man toch schrijven.
Wanneer je een fan bent van Donald Trump en van mening bent dat corona een hoax is, kun je dit boek beter laten liggen. Stephen King steekt zijn voorkeuren niet onder stoelen of banken.

Het tempo ligt laag waardoor duidelijk te merken is dat de auteur het boek schreef toen het openbare hectische leven voornamelijk stilgelegd werd door corona. Wanneer je een ongeduldige lezer bent, kan dit het moment zijn waarop je moet doorzetten. Ik miste vorderingen en nieuwe invalshoeken. En raakte zelfs licht verveeld. Totdat ik op tweederde was.
Toen ontstond er tempo in de gebeurtenissen en kon ik het boek niet meer wegleggen. Ogenschijnlijke slachtoffers worden dader en vertrouwen transformeert gaandeweg in wantrouwen.
Het boek had wat mij betreft met slechts tweederde van zijn pagina’s beter geweest. In het leuke nawoord bedankt King de persoon die hem tot waanzin heeft gedreven door veel passages te schrappen. Persoonlijk vind ik dat er ruiger geschrapt had mogen worden.
In dit dankwoord bedankt hij tevens Molly, ofwel The Thing of Evil, die hem altijd laat lachen, als hij het even niet meer ziet zitten. De lezers die Molly niet kennen, vraag ik om te googelen op King en Molly, The Thing of Evil.

Wanneer je hebt genoten van titels als Het instituut en Billy Summers zul je dolgelukkig zijn met Holly. De omslag is weer betoverend mooi en de Nederlandse vertaling van Annemarie Lodewijk is van hoge kwaliteit en nagenoeg foutloos.
King moest het in dit boek doen zonder zijn redacteur en vriend Chuck Verrill.
Vol verwachting wacht ik op zijn volgende boek.
Lang zal King leven.

⭐️⭐️⭐️ Met Holly van Stephen King haal je een zorgvuldig verteld spannend boek in huis. Er wordt veel tijd genomen het verhaal te vertellen.
En vertellen, dat kan King als geen ander. De terugkeer van Holly als personage is goed bedacht. Het verhaaltempo had van mij iets hoger mogen liggen. Los van de schrijfkwaliteiten leek het nu verhaaltechnisch soms op een kabbelend beekje. Het gebrek aan fantasy en griezelelementen maken dit boek extra aantrekkelijk voor lezers die deze auteur normaal gesproken mijden om deze lang niet altijd terecht toegedichte kenmerken.

Persoonlijke songtekst:

‘I play your body like a fine guitar.
You light me up just like a shining star.
Let ‘em guess how young or old we are.
And we’ll just love our lives away.
Lovers live longer.
Lovers live right.
Lovers get crazy,
Deep in the night.
Lovers live longer
So let’s stay together.
‘Cause the way that we’re going,
We might live forever’

(Bellamy Brothers – ‘Lovers live longer’)

Peter
Boekencast

Genre: spannend boek
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022599839
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 528
Verschijningsdatum: augustus 2023

Hartelijke dank aan Meulenhoff Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review