‘Het verbond van het water’ – Abraham Verghese

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789402321043

Abraham Verghese is in 1955 in Addis Abeba in Ethiopië geboren. Zijn ouders zijn Indiërs die door Haile Selassie gerekruteerd werden om in Ethiopië les te geven. In Addis Abeba begon hij aan zijn medische opleiding, maar na de val van Haile Selassie vertrok hij samen met zijn ouders naar Amerika. Daar werkte hij in diverse ziekenhuizen als assistent verpleegkundige, maar snel vertrok hij naar India om zijn studie geneeskunde af te maken aan het Madras Medical College. Waarna hij wederom naar Amerika verkaste om zijn coschappen te lopen waar op dat moment de aidsepidemie begon rond te waren. Tijdens zijn coschappen raakte hij heel erg geïnteresseerd in schrijven. Hij begon zijn ervaringen op te schrijven, volgde een MFA-opleiding (Master in Fine Arts) at the IOWA Writers Workshop, en dit alles resulteerde uiteindelijk in de publicatie van romans die sterk gestoeld zijn op persoonlijke ervaringen in de gezondheidszorg.

In zijn meest recent vertaalde boek Het verbond van het water spelen een mysterieuze medische aandoening, De Aandoening genoemd, en lepra een grote rol. Het verbond van het water is boven alles een familiesaga die zich grotendeels afspeelt in India en een tijdspanne omspant van bijna acht decennia.

Het verhaal begint in 1900 als een twaalfjarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan een veertigjarige weduwnaar. Een huwelijk geregeld door haar familie en een huwelijksmakelaar die door zijn zus Thankamma in de hand is genomen. Na de huwelijksplechtigheid vertrekken ze naar zijn landgoed Parambil, waar de bruid de zorg op zich neemt van zijn tweejarige zoontje, Jojo. Jojo die al snel aan haar gehecht raakt en haar Big Ammachi (grote ma) gaat noemen. Een naam die algauw door iedereen wordt overgenomen.

Als lezer volg je het leven van Big Ammachi op Parambil. Het landgoed dat vreemd genoeg ver van de oevers van de rivieren is gebouwd. In een streek die grotendeels bestaat uit waterwegen valt het des te meer op dat haar echtgenoot niet in de buurt van het water komt. Als er zich een tragedie voordoet in de familie vertelt haar man over zijn familiegeschiedenis. Een geschiedenis waar mannen vanaf hun veertigste doof worden, waar veel verdrinkingen in voorkomen. In de familie noemt men dit De Aandoening. De Aandoening die als een rode draad door hun familiegeschiedenis kronkelt, net als de wateren om hen heen. Alsmaar in beweging en overal contact makend met alles en iedereen. Verleden en heden met elkaar verbindt. Een lijn die de schrijver met Big Ammachi’s zoon, Philipose en diens dochter, Mariamma, kleurrijk weet weer te geven, en waar de liefhebber van literatuur extra aan diens trekken komt.

Vanaf 1920 komt er een tweede verhaallijn bij. Die van de Schotse jonge arts, Digby Kildour. Een katholieke jongeman die geen enkel vooruitzicht heeft in het protestantse Glasgow. Hij vertrekt naar India. Waar hij in Glasgow tot de onderdrukten behoorde, behoort hij in India, als onderdaan van het Britse Rijk, tot de onderdrukkers. Een totale omslag in zijn leven, maar de grootste verandering ondergaat hij als hij in contact komt met de Zweedse arts, Rune Orqvist. Een arts die zich bezighoudt met mensen die aan Lepra leiden. Hij heeft een sanatorium opgericht waar zij kunnen verblijven en waar hij probeert om hun klachten te verhelpen c.q. te verminderen, waar de mensen centraal staan en niet de ziekte.

Deze verhaallijn komt het dichtste bij waar Abraham Verghese in zijn werk als arts voor staat. Niet alleen genezen als doel hebben, maar vooral ook de mens achter de patiënt centraal stellen. Zijn oog voor de mens komt in Het verbond van het water heel goed naar voren in de personages. Al zijn personages zijn duidelijk mensen van vlees en bloed. Met hun positieve en negatieve eigenschappen. Karakters die elkaar aanvullen en (soms) botsen. Met een eigen visie op het leven en de gebeurtenissen die er gaande zijn op het landgoed als wel in de wereld. Een tijd die bol staat van de maatschappelijke, sociale en wetenschappelijke veranderingen. Het verbond van het water is een fascinerende familiesaga, met twee verschillende verhaallijnen die net als de rivieren langs elkaar, door elkaar en samen kunnen stromen, om uiteindelijk uit te monden in een groter geheel. De auteur neemt je op sierlijke wijze mee door de recente geschiedenis van India. Een geschiedenis die ook nog uitlopers heeft in de huidige tijd. In prachtige zinnen zet Abraham Verghese een levendig beeld neer van het India van de twintigste eeuw. Zijn taalgevoel is zo goed, dat het hem zelfs lukt om de weersomstandigheden zo weer te geven dat je ze gevoelsmatig tijdens het lezen ervaart, alsof je je als lezer daadwerkelijk in India bevindt, in plaats van in je comfortabele stoel waar dan ook ter wereld.

Mijn enige kritiekpunt op Het verbond van het water is het medische taalgebruik. Niet de correctheid ervan, maar de impact die het heeft op de snelheid van het verhaal. Het tempo wordt voor de niet medici onder de lezers soms storend vertraagd. Maar met de nadruk op soms. Het verbond van het water is grotendeels een meeslepend, empathisch verhaal dat een interessante inkijk geeft in het Indiase verleden. Een verhaal dat je tot nadenken stemt, mede door zijn scherpe inzicht in de maatschappelijke – en sociale orde, en bovenal laat zien dat alles in het leven met elkaar in verbinding staat. Dat niemand en geen enkel leven een eilandje is, maar een onderdeel van een groter geheel. Het verbond van het leven is zo goed geschreven.

Abraham Verghese’s taalgebruik en -gevoel zijn echt genieten. Mijn Kindle staat dan ook vol met markeringen van memorabele passages. Of het nu gaat om de grotere of kleinere vragen des levens hij weet ze met verve in te kleuren. Het verbond van het water is een modern pareltje. Het krijgt van mij 4.5 sterren.

Lisette
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789402321043
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 688
Verschijningsdatumdatum: maart 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Meulenhoff in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review