‘De Italiaanse droom’ – Jo Thomas

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789049201975

Na een avond met vriendinnen waarbij de wijn rijkelijk vloeide, ontwaakt Ruthie met meer dan alleen een kater. In haar dronken bui heeft ze een bod uitgebracht op een Italiaanse boerderij en… is het geaccepteerd! Met een recente relatiebreuk achter de rug en de tijdelijke intrek bij haar moeder, lijkt deze impulsieve beslissing misschien wel precies wat ze nodig heeft.

Met een dosis optimisme begint Ruthie aan haar avontuur in Zuid-Italië, maar al snel blijkt het runnen van een vervallen olijfboomgaard geen eenvoudige taak te zijn. Haar buurman Marco Bellanouvo en zijn temperamentvolle familie maken het er niet makkelijker op. Terwijl Ruthie worstelt met haar nieuwe leven, beseft ze dat liefde, vriendschap en olijven tijd nodig hebben om te gedijen. Het landelijke leven lijkt een idyllische ontsnapping aan de hectiek van haar leven. Maar wat als die droom verandert in een grote uitdaging?

In De Italiaanse droom neemt schrijfster Jo Thomas de lezer mee op een schilderachtige reis door het betoverende landschap van Italië. Hoewel het enigszins moeite kost om in het verhaal te komen vanwege de overvloed aan details over de aangekochte boerderij, schetsen deze details wel een beeld van de overvloedige ruimtes met veel rommel en heel veel muren. Soms mist de levendigheid van vertellen in het boek, waardoor je het wel leest, maar het zintuiglijk niet echt binnenkomt. Af en toe zijn emoties niet altijd even goed te peilen.

Hoewel het verhaal vooral in het begin in een wat negatieve sfeer blijft hangen door aanhoudende tegenslagen, weet de auteur de nieuwsgierigheid van de lezer vast te houden door de onduidelijke signalen van Ruthies buurman en ook wat de mysterieuze muurschildering betreft. Wat staat erop afgebeeld en hoe zullen de inwoners hierop reageren? Aangezien je het zo snel mogelijk wilt weten, is het boek daardoor moeilijk weg te leggen.

Het verhaal wordt amusanter en interessanter als we kennismaken met Marco en zijn bijzonder temperamentvolle Italiaanse familie waarbij de lezer een levendig tableau van emoties en complexe relaties te zien krijgt. De grote familie, de vrienden en buren… het zijn veel (bij)personages, maar doordat iedereen duidelijk naar voren komt, is het niet verwarrend.

De auteur weet het karakter van Ruthie goed neer te zetten met een geloofwaardige groei van onzekerheid naar vastberadenheid. Je voelt haar twijfels, maar ziet ook haar doorzettingsvermogen ondanks de tegenslagen. Haar karakter en uiterlijk komen al vroeg in het verhaal naar voren doordat Marco haar in gedachten beschrijft.

De gebeurtenissen op de boerderij worden gekruid met humor, vooral dankzij de hilarische aanwezigheid van een geit die door het verhaal heen dartelt. Toch komen ook diepere thema’s aan bod, zoals de complexiteit van familiebanden en het volgen van je hart, waar het ook naartoe leidt.

Opvallend in het boek (zij het beperkt) is het aantal wisselingen tussen tegenwoordige en verleden tijd zonder dat er sprake is van een flashback. De auteur heeft het aangedurfd om de vertelwijze vanuit Marco in de verleden tijd te plaatsen. Juist omdat het maar een paar keer plaatsvindt en het niet kenbaar gemaakt wordt door bijvoorbeeld de naam als hoofdstuktitel te gebruiken, is het verwarrend en vertraagt dit het leestempo, ondanks het inkijkje in zijn gedachtewereld.

De beschrijvingen van de omgeving en de werkzaamheden in de olijfboomgaard zijn levendig en zintuigelijk. Zeker door de interessante aspecten over olijfolie en de oogst van olijven. Je voelt de warme zon die door de olijfbomen schijnt bijna op je schouders branden, waardoor de lezer zich gemakkelijk in het idyllische Italiaanse landschap waant.

Dan is er nog de liefde… die komt vooral aan het einde tot uiting. Hoewel de opbouw hiervan vrij lang duurt (een bekende trope waarover ik niet verder uitweid vanwege de spoilers), wordt het geduld van de lezer uiteindelijk wel beloond.

De Italiaanse droom is niet alleen een vermakelijk verhaal, maar ook een verhaal met een diepere boodschap over het volgen van je hart. Het is een verhaal dat zich nestelt in je gedachten zelfs nadat je het hebt neergelegd. Ik geef het boek 3,5 ster.

Sonja
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789049201975
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: januari 2024

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review