‘Gebroken stemmen’ – Lotte Leenaerts

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789464019551

Lotte Leenaerts is een in Rijkevorsel wonende 29-jarige Vlaamse auteur die Taal- en Letterkunde heeft gestudeerd, hoewel ze eerder psychologie had willen studeren. Het beeld dat gaandeweg ontstond dat ze als psycholoog later een job zou hebben waarbij ze veel zou moeten luisteren, heeft haar hiervan kunnen weerhouden. Gebroken stemmen (2023) is haar eerste thriller en tweede boek. Haar debuut was een feelgoodroman met de titel Trouw (2022).

Een aantal van de persoonlijke voorkeuren van de auteur zijn terug te vinden in haar thrillerdebuut. Zo speelt een voormalig gerechtspsychologe een van de hoofdrollen, die direct gelinieerd is aan haar eigen jarenlange voorkeurstudie. Daarnaast is er een kleine bijrol voor een labradoodle. Een hond die zij in het echte leven ook bezit. Plaats van handelen in het boek zijn dorpen en steden in de Provincie Antwerpen, een deelgebied van België waar zij zelf ook woont en werkt. Dicht bij jezelf blijven zorgt voor kracht en kwaliteit. Een verstandige keuze van Leenaerts.

Als liefhebber van Vlaamse auteurs viel het bij de start van het boek op dat het taalgebruik van Lotte meer Vlaams is dan bij collega auteurs. Hoewel onze taal hetzelfde is, is het woordgebruik en de zinsvolgorde wezenlijk anders. Lotte gebruikt er veel van die in Nederland niet worden gebruikt. Dat haalt voor de doelgroep van lezers uit Nederland enigszins de vaart uit het verhaal.

De reeds genoemde voormalig gerechtspsychologe Jade wordt ingeschakeld door de lokale recherche wanneer er een wrede moord heeft plaatsgevonden op een roodharige jonge vrouw. De recherche vermoedt na de vondst van een tweede slachtoffer met een nagenoeg identiek uiterlijk, dat er sprake is van een patroon dat past bij een seriemoordenaar. Jade wordt herenigd met rechercheur David met wie zij jaren geleden een relatie had. Naast het feit dat het gehele onderzoeksteam groter is, ligt de focus vooral op de chemie tussen Jade en David. Dit onderzoeksduo is geweldig uitgewerkt. En zo leef je mee op twee resultaatgebieden met deze sympathieke personages: zowel zakelijk als privé.

Wat je niet vaak in thrillers kunt beleven is dat jij als lezer al vanaf de start weet wie de dader is. Het perspectief wisselt voortdurend tussen hem en de recherche. Hoewel het de spanning van wie de dader kan zijn ontbeert, heeft het veel spanning zodra de verhaallijnen van dader en speurders dichter bij elkaar komen. Het verteltempo is een andere kracht van deze buitengewoon goed geschreven thriller. De auteur neemt alle tijd om omgevingsdetails te vertellen en dialogen geloofwaardig te maken. Geloofwaardigheid die ook een boost krijgt door kleine zijstapjes over alledaagse zaken te verwoorden, waar je in gedachten druk mee kunt zijn. Een concreet voorbeeld hiervan is de verbazing dat wanneer je ergens hebt afgerekend, je eerst het bonnetje en briefgeld in de handen geduwd krijgt en daarbovenop het muntgeld. Door deze ongeschreven regel, staat iedere ontvanger steevast te jongleren om niets te laten vallen. Er zitten meer van dit soort humoristische en karakteristieke zijsprongetjes in het verhaal verwerkt.

De korte hoofdstukken stimuleren extra om vooral verder te lezen en zo word je dichter en dichter naar de ontknoping geloodst. En daar zit het puntje van kritiek. Het eind is afgeraffeld. Soms wordt een boek beter door te schrappen, te comprimeren en te deleten maar hier is dat iets te veel gedaan. Zo is er een halsoverkop ontknoping die meer opbouw qua spanning verdiende. Er ontbreekt een uitweiding over de achterliggende motieven, er is geen aandacht voor hoe het verder gaat met de overige betrokkenen en slachtoffers. Het is ineens afgelopen.

Zo eindigt een zorgvuldig uitgewerkte en opgezette thriller als een korte oppervlakkige aflevering van Chicago PD. En dat voelt in vergelijking tot de eerste tweehonderdvijftig pagina’s als een koude douche. Wel blijf ik zeker deze auteur met veel plezier volgen, ze kan schrijven als de beste. Ik heb genoten van Gebroken Stemmen. En dat doet iedereen die dit leest, daar ben ik van overtuigd. Net zo zeker als ik ben dat Jade en David een nieuw avontuur verdienen. Zowel zakelijk als privé.

⭐️⭐️⭐️ Een kwaliteitsthriller met een angstaanjagende seriemoordenaar en een speurdersduo dat kersvers is en toch doorgewinterd oogt. Veel oog voor levendige details en geloofwaardige personages met een mooi verteltempo. Toch duurt het uiteindelijk alleen net te kort.

Persoonlijke songtekst:
‘Something’s rattled your cage
Stopped me dead in my tracks
Been through hell and high tide, but we never looked back
I thought that we couldn’t lose and then I bet all I had
From the top of the world I started seeing the cracks
Am I losing you now
Am I losing you now
Why would you change on me
When I took a chance on you
Is it upsetting you that everything’s in place
Is this how you play the game
Giving your hand away
When I’m all in and still you roll the dice
And I’m your sacrifice’
(Ozark Henry – ‘I’m your sacrifice‘)

Peter
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Pelckmans
ISBN: 9789464019551
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 312
Verschijningsdatum: januari 2023

Hartelijke dank aan Pelckmans Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review