
Jeroen Meus is de man die zijn volk leerde koken. Na een culinaire opleiding en een stage in verschillende binnen-en buitenlandse restaurants werd hij mede-eigenaar van restaurant Luzine. Hierna werd hij gevraagd voor kleinere culinaire programma’s op tv en radio, wat uitgroeide tot het hebben van zijn eigen kookprogramma’s waaronder Dagelijkse kost, Plat préfére, De Patat, Goed Volk, … .
Het duurde niet lang vooraleer Jeroen ook kookboeken uitbracht, van zijn twee series Plat préfére en Dagelijkse kost liggen er in de Vlaamse keukens heel wat exemplaren. Voor mij is zijn Dagelijkse kost mijn 200 klassiekers een ware keukenbijbel en ook Dagelijkse kost koken met gezond verstand heeft een ereplekje in mijn keuken gekregen. Kenmerkend aan zijn boeken zijn de duidelijke uitleg in stappen en de uiterst handige ingrediëntenlijst. Gezien ik met de aankomende feesten vaak inspiratieloos ben, lijkt zijn nieuwe kookboek Feest! dan ook perfect.
Net als Dagelijkse kost koken met gezond verstand is Feest een persoonlijk boek geworden. Het staat bol van jeugd-en familiefoto’s van Jeroen en anekdotes. Altijd leuk deze te lezen, ze komen recht uit het hart en geven je een Vlaams familiegevoel. Het boek bestaat uit twee grote delen: ‘kerst’ en ‘van oud naar nieuw’. ‘Kerst’ is verder onderverdeeld zoals een klassiek kerstmenu: amuses, voorgerechten, soepen, tussengerechten, hoofdgerechten en desserts. In ‘Van oud naar nieuw’ zijn er maar twee onderdelen: Partysnacks en het niet te missen katerfood. Interessant is dat er een volledig apart hoofdstuk gewijd wordt aan gourmettafels. In deze laatste herkennen we Jeroens stijl uit zijn voorgaande kookboeken, waarbij hij zowel klassieke als enkele fusion gerechten brengt. Zo is er een Mexicaanse, een Japanse en een burger gourmet. Vooral de Japanse gourmet is heerlijk en eens iets anders dan de gewone, klassieke. Bovendien hier geen kant en klare gourmetpakketten, maar een uitgebreide uitleg hoe men zelf alles kan klaarmaken. Van de verschillende soorten vlees, marinades, en groenten tot de sausjes zoals tartaar, andalouse, ketchup, … alles kan men met dit kookboek zelf maken.
Het boek is kleurrijk en feestelijk opgesteld, bij elk gerecht is er een mooie bijhorende foto. Alles wordt op een duidelijke manier uitgelegd, stap voor stap. De ingrediënten zijn makkelijk terug te vinden in de supermarkten, maar sommige zijn kostbaar, gezien ze enkel bij bijzondere gelegenheden gegeten worden. De lijst met benodigdheden is echter minder nauwkeurig en gedetailleerd weergegeven zoals in zijn vorige kookboeken. Men heeft het over een aantal uien, wortelen, kipkarkassen, … in plaats van deze te vermelden volgens gewicht. Bij de kruiden wordt ook nergens vermeld hoeveel laurier, rozemarijn, kruidnagel, … ergens in moet. Dit kan natuurlijk steeds naar smaak, maar enige richtlijn had toch wel een meerwaarde geweest. Anders heb je geen kookboek vol recepten nodig. Hierdoor vind ik dit boek minder geschikt voor onervaren koks en een gemiste kans. Net nu, tijdens de feesten, gaan er meer mensen aan het kokkerellen en een goed kookboek met een gedetailleerde ingrediëntenlijst en uitleg is hierbij dan ook een must. Hiernaast zijn er ook wel enkele recepten in Feest die enige techniek vragen, zoals vb de kerst ravioli. Achteraan is er een handig register waar men kan zoeken op de ingrediënten, wat natuurlijk wel altijd handig is.
Kortom ik heb wat gemengde gevoelens bij dit kookboek. Het is uiterst handig om inspiratie op te doen en de iets betere hobbykok zal er zeker heerlijke gerechten mee op tafel kunnen toveren. Zo maakte ik voor deze recensie onder andere de Japanse gourmet, kerstvleesbrood en de beenham salade met crackers. 3 sterretjes.
Silke
Boekencast
Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Manteau
ISBN: 9789022341605
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: november 2024
Met dank aan Uitgeverij Manteau voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie