‘Een zee van papier’ – Koos Meinderts & Sietse Muis

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789021684956

Bij het openslaan van Een zee van papier springt de papierknipselkunst je meteen tegemoet in de vorm van een meisje en een jongetje die hand in hand over een smal bruggetje over het water lopen. Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts schreef de tekst en papierkunstenaar Sietse Muis is verantwoordelijk voor de illustraties van dit fraaie kinderboekje. Het boek is niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen een ware belevenis door de manier waarop de papieren kunstwerken tot leven komen in het bijpassende verhaal.

In het boek gaat boekenwurm Otis op ontdekking en wordt hij uit zijn verhaal gerukt door een meisje, Charlie, dat weggelopen is en op avontuur wil met hem. De richting die ze opgaan wordt bepaald door herinneringen aan gelezen verhalen van Otis. Samen scheuren en vouwen ze een luchtballon waarmee ze hun reis aanvangen. En met de ondernemende aard van Charlie gaan ze samen het avontuur aan.

Wat ontzettend knap gedaan is, is dat de papierkunst voorwerpen tot leven laat komen door het licht dat er doorheen schijnt, zoals bij bijvoorbeeld het huis, de vuurtoren en de belichte mijnwagens. Verder komen ze niet alleen hierdoor tot leven, maar tevens door de zwarte achtergrond van de bladzijden. Het hele boek met zijn papieren figuren is een genot voor het oog om naar te kijken en het is net alsof de waterval zo het boek uitstroomt.

De beide kinderen komen echt over. Otis wil alles van tevoren weten, terwijl Charlie avontuurlijk is ingesteld en alle windrichtingen uit wil. Iets wat heel leuk uitgedrukt is met een luchtballon, een mijn, een waterval, en een zeilschip. Met het zeilschip varen ze samen de toekomst en hun avontuur tegemoet. Dat is wat het leven is, een groot avontuur. Het leuke is dat hun keuzes worden uitgedrukt met behulp van knipsels uit oude boeken die zo een tweede leven krijgen.

Als boeken konden praten, wat zouden ze dan te vertellen hebben over de lezers? Want van altijd met je neus in de boeken zitten word je wijzer, alleen levenservaring doe je er niet mee op. En dat is iets wat Een zee van papier op speelse wijze laat zien.

Het is leuk om te zien wat Muis allemaal met oude boeken en creativiteit kan. Muis weet met zijn papierkunst het verhaal tot leven te brengen en geeft er zo een extra dimensie aan. Neem vooral eens een kijkje op Boekbeleving, waar hele mooie figuren uit oude boeken staan. Mijn favoriet is natuurlijk de boekenboom.

Een zee van papier, een fraai boekje voor jong en oud, leuk om voor te lezen en samen op ontdekking te gaan. Het boek krijgt van mij vier sterren.

Joke
Boekencast

Genre: Kind & Jeugd
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021684956
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 48
Uitgave: november 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Ploegsma in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review