‘Een slijmzoen voor je oma’ – Matthijs Meeuwsen

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789045128160

Liefhebbers van onbekende zeedieren: opgelet! Dit boek zou wel eens helemaal jullie ding kunnen zijn. Er zijn nog enorm veel zeedieren niet ontdekt door de wetenschappers. En deze die wel zijn gekend, die vergeten we liever weer. Omdat ze te gladjes zijn en vaak ook te lelijk. Geen knuffeldieren ook. Daarom heb je wellicht nog nooit gehoord van de pistoolgarnaal, de kerstboomworm of de papegaaivis. Echt jammer hoor, want je zou eens moeten weten wat die allemaal kunnen…

Een slijmzoen voor je oma is een informatief kinderboek dat boordevol leuke en interessante weetje staat. Zo leer je wel zevenendertig nieuwe onderwaterdieren kennen! Auteur Matthijs Meeuwsen is helemaal thuis is de wereld van natuur. Zo schreef hij onder andere voor National Geographic Junior en Wild van Freek. Natuurlijk wil je ook een idee hebben hoe deze vaak gekke zeedieren eruitzien. Paco Vink zorgt daarom voor de nodige prachtige illustraties die perfect bij de uitleg van Matthijs aansluiten.

Eerste en vooral: al deze dieren bestaan echt. De samengedrukte zeeslang, de zeekomkommer, de klimvis, het blaadjesschaap, … Hoe gek hun naam ook is, er is niets verzonnen. Wist je trouwens dat onze planeet voor 70% uit water bestaat? Eigenlijk wonen we dan eerder op planeet Water i.p.v. Aarde… En toch weten we zo weinig van het leven in het water. Iets om even over na te denken.

“Als de oceaan een huis was, was plankton het cement tussen de stenen. Je ziet er niets van, maar haal het weg en alles, echt alles, klettert in elkaar.”

Bij elk dier in Een slijmzoen voor je oma vind je, naast een mooie illustratie, een uitleg over het betreffende zeedier. Interessante feitjes die op een boeiende manier worden verteld. Daarnaast krijg je in een kadertje ook nog een leuk weetje mee dat verband houdt met het zeedier. Zo komt er bv elk uur elf olympische zwembaden vol plastic in de oceaan terecht. Veel te veel om door de poetsvissen opgeruimd te geraken. En wist je dat het hart van een slijmprik zelfs na zesendertig uur zonder zuurstof blijft kloppen?

Meeuwsen doet moeite om zijn – meestal – jeugdige lezers te blijven boeien. Zo wisselt hij vaak af in zijn manier van schrijven. Soms is de tekst gewoon doorlopend, soms word je als lezer aangesproken, en er is zelfs een heus interview tussen de spons en de koraal. Tof gevonden! De teksten lezen ook erg vlot, zijn duidelijk en bevatten een kleine dosis humor. De toegankelijkheid is daarmee groot. Al wordt er ook aandacht gegeven aan de milieuvervuiling en klimaatopwarming. De kleurrijke tekeningen geven een vorm aan de dieren, waardoor deze visueel blijven hangen. Ze lijken trouwens net echt, verbluffend!

Een slijmzoen voor je oma is het ideale boek om op een plezante manier meer te leren over het leven in de oceaan. De schijfstijl en tekeningen maken dat het boek ideaal is om voor te lezen. Want dat een volwassene hier ook van kan genieten, kan ik je alvast bevestigen. 4 sterren.

Lorenzo gastrecensent
Boekencast

Genre: natuur, plant, dier (<12 jaar)
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045128160
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 157
Uitgave: mei 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Querido in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review