‘Door eenzaamheid verlaten’ – De heer R.

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789493275546

Auteur Cliff de Rouw schreef twee jeugdboeken Geheime strijd en Nachtmissies als Meester Cliff. Omdat zijn eerste roman voor volwassenen Door eenzaamheid verlaten een geheel afwijkende inhoud kent, besloot Cliff dit boek onder pseudoniem te schrijven, de komst van de heer R. (auteur) was een feit.
Het boek zelf kostte beduidend meer tijd. Tien jaar duurde de ontwikkeling van de eerste woorden tot het moment van publicatie. De auteur zegde zelfs zijn baan op, en vertrok vijf jaar geleden met een backpack vol aantekeningen naar India om daar zijn manuscript volledig te herschrijven. Drie maanden later koos hij na terugkomst voor een opleiding aan de Schrijversacademie. Mede door de inbreng van grote schrijvers tijdens workshops en zijn eigen persoonlijke ontwikkeling als auteur begon hij verhalenwedstrijden te winnen en begon naast de kwaliteit ook zijn zelfvertrouwen te groeien. Dit resulteerde in de publicatie van inmiddels drie boeken.

In het voorwoord van Door eenzaamheid verlaten geeft de auteur aan dat hij voornamelijk door vrouwen is opgevoed en grootgebracht. Mannen speelden wel een rol maar dit was slechts zelden een positieve te noemen. Het voorwoord toont de noodzaak bij de auteur aan om schoon schip te maken door zijn mannelijke demonen uit het verleden voor eens en voor altijd in de ogen te kijken en te kunnen verslaan.

Het verhaal gaat over Martin Smits, die door de meeste mensen Tiny wordt genoemd. Hij is een man van middelbare leeftijd die de vette jaren vooral achter zich heeft moeten laten. Hij werkt als orderpicker en ligt niet goed in de groep collega’s, die hem graag als pispaal gebruiken. Hij vlagt in zijn vrije tijd bij de lokale voetbalvereniging en ook hier wordt hij beschimpt en met de nek aangekeken. Martin drinkt buitensporig veel en frequent en is bovenal enorm eenzaam.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Martin, in de ik-vorm. Op een uiterst vakkundige manier weet de auteur een personage neer te zetten dat louter walging en afgrijzen oproept en je tegelijkertijd als lezer toch weet te raken. Ruggengraatloze, troosteloze en uitzichtloze momenten wisselen stuivertje in dit melancholieke verhaal. Door alle dronken buien waarin hij worstelt in het schemergebied tussen realiteit, waanbeelden en herinnering krijgt de lezer stukje bij beetje inzicht in de periode uit het leven van Martin voordat zijn crisisjaren aanbraken. En zo kom je stukje bij beetje meer te weten over de aanleiding van alle ellende.

De schrijfstijl van de auteur is prettig en van deze tijd. De zinnen zijn afwisselend lang en kort. Hij toont op velerlei wijze zijn talent. De donkere repetitieve levensstijl van hoofdpersonage Martin wordt nergens saai terwijl het tegelijkertijd wel uitzichtloos is. De somberte van het verhaal wordt op momenten getemperd door onsmakelijke passages, ongemakkelijke ontmoetingen en humoristische gebeurtenissen. En soms brengt het een sprankje hoop. Op een opleving, een hereniging en een kort herstel.

Aan het eind van het boek worstel je als lezer met de symboliek van de ontknoping en de onderliggende boodschap. De onbetrouwbaarheid van het type mens dat Martin Smits is, blijft overeind staan. Zelfdestructie, egoïsme en het gebrek aan skills om écht contact te maken, tonen de grillige kant van eenzaamheid en alcoholisme.
En hoe dit effect heeft op de mensen om hen heen. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Wanneer je zelfs door eenzaamheid bent verlaten, is er werkelijk niets meer van je over. En moet je wel heel alleen zijn.

⭐️⭐️⭐️⭐️ 4 sterren voor dit boek. Het grootste contrast zit bij Door eenzaamheid verlaten in de grote schoonheid waarmee de auteur zoveel ellende en droefenis weet te brengen. De mannen die vinden dat ze alles mogen zeggen en doen in het leven, moeten nu ook niet klagen omdat dit alles nu werd opgeschreven. In tegenstelling tot het hoofdpersonage weet de auteur met dit boek wel af te rekenen met zijn spoken uit het verleden. Een sterk staaltje vertelkunst dat af en toe om een sterke maag vraagt.

Persoonlijke songtekst:

‘I’ll never drink again
I’ll never smoke again
My throat is dry, my eyes are red
And there are nails inside of my head I’ll never drink again
I’ll never smoke again
I’m sick of cigarettes and beer
I’ll stick to booze blues, oh dear

My head is turning around
Don’t make a sound
Don’t make a sound

I’ll never drink again
I’ll never smoke again
My throat is dry, my eyes are red
And there are nails inside of my head’

(Alexander Curly – ‘I’ll never drink again’)

Peter
Boekencast recensent

Genre: literaire roman
Uitgeverij: Ambilicious
ISBN: 9789493275546
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 267
Verschijningsdatum: december 2022

Hartelijke dank aan De heer R. en Ambilicious uitgeverij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review