‘Door een roze bril’ – Vannessa Thuyns

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789032520229

Psychologe Stella heeft het prima naar haar zin in Friesland. Ze heeft de praktijk van haar dierbare moeder overgenomen en is net weer samen met haar jeugdliefde Hidde. Wanneer haar beste vriendin Pleun zich in de nesten heeft gewerkt, is zij degene die haar kan redden. Ze verruilt haar huis en praktijk voor een tijdelijke logeerplek in het bruisende Amsterdam voor een onmogelijke opdracht. Ze moet een team coachen dat elkaar continu in de haren vliegt en wel zo snel mogelijk. Wanneer ze de moed bijna verliest, zorgt één van de teamleden voor een omslag. Zorgt hij ervoor dat er een vuurtje ontbrandt?

Door een roze bril is een vlot lezend en amusant verhaal dat met enige regelmaat een lach op het gezicht van de lezer tovert. De vermakelijke toon die Vannessa Thuyns gebruikt in (onder andere) de scènes van Stella als psycholoog, zorgen ervoor dat de dagelijkse beslommeringen van het personage vrolijk worden neergezet. Vooral doordat sommige situaties herkenbaar zijn en vaak nogal zijn aangedikt. Hilariteit alom. Stella weet anderen als psycholoog de helpende hand te bieden. De vraag is alleen…wie helpt háár op persoonlijk vlak?

Door de combinatie van veel drama, romantiek en een mooie vriendschap in het verhaal, wordt de lezer constant heen en weer geschud tussen fijne momenten en dikke ellende. Hoewel je wellicht in het begin nog niet helemaal in de feelgood-mood komt, omdat Stella het echt niet makkelijk heeft, besef je wel dat dít vooral komt doordat de schrijfster je zo meeneemt in de emoties van de hoofdpersoon. Juist omdat ze dit erg goed omschrijft en je met de hoofdpersoon meeleeft, word je in eerste instantie meegetrokken in de wereld waarin heel veel tegenzit.

Stella zit vaak met haar handen in het haar door de gebeurtenissen op de werkvloer. Deze moeilijke, werk gerelateerde situaties lopen als een rode draad door het verhaal. De ingewikkelde familiebanden verstoren het team met enige regelmaat. Alle personages zijn erg menselijk neergezet. Naast de dagelijkse beslommeringen zijn herkenbare emoties door heel het verhaal aanwezig. Een mix van jaloezie, twijfel, onmacht en verdriet (rouw) wisselen zich af met plezier, liefde en succes. Dit brengt de karakters tot leven.

Het is erg vermakelijk dat de twee beste vriendinnen zulke tegengestelde karakters hebben, hoewel ze elkaar prima aanvullen. Ik heb bewondering voor Stella gekregen. Ze weet te ‘dealen’ met veel problemen op persoonlijk vlak, maar zeker ook in haar werk. De manier waarop ze het team aanpakt en haar doorzettingsvermogen laten zien dat ze een sterke persoonlijkheid heeft. Thijs heeft stiekem mijn hart gestolen. Het bescheiden karakter, de eerlijke manier van uiting van zijn gevoel en de manier waarop hij Stella helpt zonder opdringerig te zijn, maakt het begrijpelijk dat ze naar hem toetrekt.

Hoewel er bij haar voorgaande boek iets meer diepgang in het thema zat, is dit boek zeker de moeite waard. Ik vind het boek 4 sterren waard!

Sonja
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgever: VBK lab
ISBN: 9789032520229
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 301
Uitgave: januari 2023

Met dank aan uitgeverij VBK  voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review