‘Doelwit’ – Don Bentley

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789400515550

Tom Clancy is wereldwijd bekend van zijn boekenreeks over Jack Ryan sr. en jr., alsook van series als Op-Center en Net Force. Na zijn dood in 2013 werd er besloten dat andere auteurs het stokje van Clancy zouden overnemen, zodat het succes van de Jack Ryan-boeken kon worden voortgezet. Sindsdien hebben meerdere auteurs al een of meerdere verhalen in de serie geschreven. De eerste zes boeken na Clancy’s dood staan op naam van Mark Greany en Grant Blackwood. Daarna namen Mike Maden en Marc Cameron het van hen over. Zij wisselden elkaar acht boeken lang voortdurend af, tot Don Bentley met Doelwit hier een eind aan maakte. Bentley is een voormalig FBI-agent en Apache-helikopterpiloot, en ontving ook het Bronzen Kruis. Hij weet dus absoluut waarover hij schrijft. Doelwit is het eenendertigste boek in de serie.

Jack Ryan jr. is in Tel Aviv, Israël, waar hij op verzoek van zijn chef Ding meewerkt aan een evaluatieopdracht van een nieuwe rekruut. Het lijkt een gemakkelijke missie voor iemand als Jack, maar alles verandert wanneer een Amerikaanse moeder en haar zoontje worden aangevallen. Jack besluit alles in het werk te stellen om hen te helpen, zelfs als dit hem in de problemen brengt. Alleen in vijandelijk gebied en met een minimum aan middelen moet hij het opnemen tegen een erg gevaarlijke tegenstander.

Na de proloog, die zich afspeelt in Syrië, krijg je als lezer al snel mee hoe Jack zich flink in de nesten werkt. Zijn beslissing om een vrouw en haar autistische zoontje te redden, is zeer grootmoedig. Jack wil doen wat juist is, dat leerde hij van zijn vader, maar zijn solo heldendaad maakt hem niet populair. Zeker niet als hij het verzoek van de geheime Israëlische dienst om het land te verlaten negeert. Gelukkig maar, want het blijft niet bij deze ene aanval op de moeder en haar zoon. Waarom zijn zij het doelwit? En wie zit hierachter?

Doelwit draait in grote mate rond het populaire personage Jack Ryan jr., de zoon van Jack Ryan sr. die de President van Amerika is. Waar in vorige boeken Jack samen met het Campus-team op missie ging, staat hij er nu grotendeels alleen voor. En dat is best interessant te noemen. Want nu zie je ook een kant van hem die los staat van de Campus. Hij is niet alleen spion, maar ook Jack, een gewone jongeman zoals zoveel anderen. Die afwisseling laat zijn karakter groeien, wat zijn personage in goede zin doet evolueren. Prima werk dus van Bentley, al moet hij er wel op letten dat hij Jack niet te veel als een onsterfelijke superheld gaat profileren. Hetgeen hij in dit boek meemaakt, is laat ons zeggen op – en over – de limiet van wat fysiek mogelijk lijkt. Maar in fictie kan natuurlijk alles.

Het verhaal zit boordevol keiharde actie, gevechten en internationale conflicten. De spanning is dan ook van begin tot einde aanwezig, in lijn met de vele gebeurtenissen die Jack meemaakt. Zijn reddingsmissie escaleert tot een internationale strijd, waarbij hij te maken krijgt met Russische, Iraanse, Chinese en Libanese tegenstanders. Internationale spionage, geopolitiek en sektes, met dit alles komt Jack in aanraking. Zijn verhaallijn is tot in de puntjes uitgewerkt, aan elk detail is gedacht. Van de nieuwste technische snufjes tot de werking van de geheime diensten. Toch wordt er hierdoor niets aan tempo of spanning ingeboet. Het verhaal leest namelijk heel vlot, onder meer door de vele pure actiescènes die erin voorkomen. Dat is het voordeel als de verhaallijn zich meer op Jack Ryan jr. focust. In de voorgaande boeken, vooral van de hand van Marc Cameron, had President Jack Ryan sr. telkens een belangrijke rol. Waardoor het thema automatisch meer politiek getint was.

Don Bentley heeft een filmische en gedetailleerde schrijfstijl die perfect past bij een technische spionagethriller als Doelwit. Zijn kennis over het onderwerp is uitstekend, wat je duidelijk ziet in het verhaal. En niet alleen de acties zijn goed uitgewerkt, ook de personages en hun onderlinge conversaties zijn doelgericht en to the point. Met zelfs hier en daar een streepje humor. Zo is de confrontatie tussen Jack en de Sjabak – de Israëlische geheime dienst – erg vermakelijk. En let tijdens het lezen ook even op de verwijzing naar collega-auteurs.

Doelwit is een spionagethriller die je vierhonderd pagina’s lang in de ban weet te houden. Een boek vol actie waarbij de kogels je rond de oren vliegen. Een uitstekend Jack Ryan debuut van Don Bentley. Vier sterren****.

Severine
Boekencast

Genre: spionagethriller, actiethriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400515550
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 400
Uitgave: november 2022

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review