‘December slaan we even over’ – Janneke Siebelink

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026362828

Janneke Siebelink schreef eerder al over verschillende familiegeschiedenissen onder de naam La Storia della Vita. Het schrijversschap zit haar namelijk in het bloed. Siebelink, haar vader is de voor vele bekende schrijver Jan Siebelink.

In December slaan we even over, wordt Janneke gegrepen door sombere gedachten en kan hierdoor haar werk bij een groot commercieel bedrijf niet meer uitvoeren. Aangezien Janneke geen stilzitter is, besluit ze na een bezoek aan de huisarts, als kok in een hospice aan de slag te gaan. Ze komt hierbij voor de nodige uitdagingen te staan, maar soep doet het altijd goed, zoals Janneke zegt tijdens haar wekelijkse kooksessie in het hospice.

In December slaan we even over, neemt Janneke Siebelink je mee naar een hospice in Amsterdam. Aangezien ik het e-book las, kan ik niet veel zeggen over de uiterlijke kenmerken van het boek. Wel is duidelijk aangegeven, ook in het e-book, dat elk verhaal begint met een titel. De titel geeft al een beetje prijs waar het verhaal over zal gaan. Ook wordt er gebruikgemaakt van tussentitels. Doordat het boek digitaal werd aangeleverd, waren de tussentitels niet altijd even duidelijk merkbaar. Ik denk dat dit in het boek beter zichtbaar zal zijn.

‘Tijd is niet anders dan zolang iets duurt’

In korte verhaaltjes, van pak en beet drie bladzijden, neemt Siebelink je mee op werkbezoek in het hospice. Ze vertelt je over zijn bijzondere bewoners en hun levens, die in de meeste gevallen niet lang meer zullen duren. Dit alles doet ze op een bijzonder professionele en liefdevolle manier.
Ondanks dat het verhaal vele verliezen kent, is het geen moment zwaar of mismoedig. Je gaat van de bewoners houden en krijgt keer op keer een brok in je keel als een van hen wegvalt.
Siebelink beschrijft niet alleen de strubbelingen die de bewoners hebben met de komende dood, maar laat ook rouw en verdriet zien bij familie.

‘Het zijn de scherven die je laten voelen dat je leeft. Ze halen je open, zodat je weet dat je bestaat. Dat je ruimte inneemt. Dat je leeft.’

De cover van het boek is werkelijk prachtig. Hier werd mijn aandacht dan ook in eerste instantie naar toe getrokken, alvorens ik me verdiepte in waar het verhaal eigenlijk over ging. De eenvoud en het kleurgebruik passen mijn inziens erg goed bij het thema.

December slaan we even over is een prachtig, ontroerend en liefdevol verhaal, waarbij je als lezer een inkijkje krijgt in het hospice leven. Met een lach en een traan en natuurlijk een kopje soep weet Siebelink ervoor te zorgen dat je het boek in één ruk wil uitlezen.
Ik waardeer December slaan we even over dan ook met 5 schitterende sterren!

Kim
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026362828
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 264 (al heeft het ebook er 199 op mijn reader)
Verschijningsdatum: april 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij Ambo|Anthos voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review