‘De zin van een kind’ – Leen Dendievel

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464104479

Het boek De zin van een kind is een oproep om bewust om te gaan met het zoeken naar een antwoord op de vraag of je al dan niet voor kinderen wil kiezen.
Het is geen pleidooi om kinderloos te blijven, noch om iedereen aan te zetten om zwanger te geraken. In De zin van een kind worden beide levens belicht. Enerzijds wat een leven met kinderen inhoudt, anderzijds hoe je een zinvolle invulling aan je leven kan geven indien je geen kinderen wenst, of kan krijgen.

Het boek is geschreven door Leen Dendievel, een Vlaamse actrice en auteur. Het is niet haar eerste boek over een maatschappelijk thema. Eerder schreef ze reeds boeken rond angst en liefdesverdriet. De zin van een kind handelt over het thema ouderschap en de verschillende facetten hiervan. Zo gaat het onder andere over verbondenheid, uitdagingen, opvoeding, angsten en invulling van je leven.

Dendievel, zelf bewust kinderloos, neemt de lezer mee in haar persoonlijke ervaringen en inzichten over het ouderschap. Doorheen het boek interviewt ze heel wat mensen (zowel met als zonder kinderen). Ze onderzoekt de work-family balance en spreekt over de emotionele connecties tussen kinderen en ouders.

De zin van een kind is een eerlijk en openhartig boek. Het biedt inzichten en persoonlijke verhalen. Voor wie op zoek is naar praktisch advies, of denkt met dit boek een definitieve knoop door te hakken, is eraan voor de moeite. Ik merk dat heel wat zaken erg herkenbaar zijn voor zowel mensen die geen kinderen wensen, als voor mensen die net wel een kinderwens hebben.
De titel is goed gekozen. In het boek wordt enerzijds gekeken naar hoe je kind invulling kan geven aan jouw leven en anderzijds wordt gekeken hoe je je leven kunt invullen zonder kinderen.

Het boek is erg aangenaam om te lezen. Het zijn hele kleine onderdelen, veel witpagina’s en tussendoor ook wat tekeningen. Dit maakt dat je het boek in minder dan 2 uur vlot kan uitlezen. Een erg leuk tussendoortje dus. Ondanks dat je zou denken dat het toch een zwaar thema behartigt, wordt het heel luchtig en met een nodige kwinkslag behandeld.
De opdeling gebeurt in hoofdstukken die telkens als een maand worden benoemd. Zo kom je uiteindelijk aan het laatste hoofdstuk toe, wat maand 9 is. De vergelijking met de duur van een zwangerschap is leuk gevonden.

Ik geef De zin van een kind 4 sterren. Het leest heel vlot en het brengt een moeilijk thema op een zachte, soms humoristische manier.

Melanie
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgever: Horizon (imprint van Overamstel Uitgevers)
ISBN: 9789464104479
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 271
Uitgave: 26 oktober 2023

Met dank aan Horizon (imprint van Overamstel Uitgevers) voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review