‘De Witte Koning’ – Juan Gómez-Jurado

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789022597590

Juan Gómez-Jurado is ‘de’ hedendaagse en meest populaire thrillerauteur van Spanje. Zijn boeken komen steevast in de bestseller top drie te staan. Geen wonder dat zijn trilogie over Antonia Scott en Jon net verfilmd werd en weldra te zien zal zijn op Amazon Prime. Het voorgaande deel De Zwarte Wolvin eindigde met een knallende cliffhanger: Jon’s ontvoering. Fans waren dan ook vol ongeduld aan het wachten op de ontknoping en het vervolg: De Witte Koning.

Mr White ontvoerde Jon en nodigt nu Antonia uit om een spel te spelen. Maar het is niet zomaar een spelletje, Jon’s leven zal ervan afhangen. Als ze het raadsel niet kan oplossen verliest ze de enige persoon die haar goed kent en haar enige vriend. Ze kan alles kwijtraken wat voor haar belangrijk is. Ze krijgt zes uur om de opdracht uit te voeren, faalt ze dan zal Jon iets vreselijks overkomen. Het wordt een spannende race tegen de klok, maar wordt alles wel op een eerlijke manier gedaan? Heeft Antonia wel een kans?

Wat een mooie, spannende afsluiter van deze trilogie… hoewel ‘afsluiter’? In een nawoord doet de auteur een oproep aan zijn lezers. Hij wil weten of zij willen dat Antonia Scott en Jon terugkeren. Daar kan ik alleen maar volmondig ja op antwoorden. Jon en Antonia zijn twee meesterlijke personages die op een weergaloze manier worden neergezet door de auteur. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je het boek razendsnel uitleest. De auteur weet je ook telkens weer te verrassen met nieuwe onvoorziene wendingen en veel hoofdstukjes eindigen met een cliffhanger.

Door het gebruik van wisselende perspectieven weet Juan Gómez-Jurado de spanning goed op te bouwen en zijn lezers geboeid te houden. Iedere keer als je denkt te weten wat de uiteindelijke plot is, gebeurt er weer iets dat je niet hebt kunnen zien aankomen.

De Witte Koning bouwt verder op de gebeurtenissen uit De Rode Koningin en De Zwarte Wolvin, het is dan zeker aan te raden deze twee boeken eerst te lezen. Bovendien zou ik niet teveel tijd laten tussen het lezen van de verschillende delen, anders wordt het wat lastig om de draad weer op te pikken. De Zwarte Wolvin verscheen in april 2022, een zestal maanden geleden en nu al moest ik af en toe eens goed nadenken hoe het ook al weer zat. Een korte inleiding met wat er voordien gebeurde had hier een meerwaarde geweest. Maar… dit is dan ook het enige negatieve puntje.

Deze trilogie zet je ook aan tot denken, zo gaan Jon en Antonia verschillende keren in een enorm bestand genaamd ‘Heimdall’ op zoek naar geheime informatie. Het lijkt wel of alles wat we doen, als gewone burgers terug te vinden is in dit bestand. Zou zo een bestand ook effectief kunnen bestaan? Zou de overheid ons echt zo in de gaten houden en weten wat we elke dag doen?

De Antonio Scott trilogie is niet alleen spannend, de boeken zijn ook mooi verzorgd. Zo zijn er tussen de verschillende hoofdstukken mooie zwart-wit tekeningen die een klein beetje prijsgeven van wat er de volgende pagina’s zal komen. Zo wordt wat Jon overkomt zeer visueel voorgesteld en dit bezorgde mij een kippenvel momentje. Spaanse auteurs hebben een nogal harde schrijfstijl, ze nemen geen blad voor de mond. Waardoor hun boeken vaak niet voor gevoelige lezers bestemd zijn, wat ook hier zeker het geval is.

Met De Witte Koning heeft Juan Gómez-Jurado niet alleen een spannende thriller geschreven, het is bovendien een knallend einde van een krachtige trilogie. 4.5 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022597590
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 381
Uitgave: oktober 2022

Met dank aan Boekerij voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review