‘De hartelozen’ – Young-Do Lee

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789021042015

De hartelozen is het eerste deel uit de vierdelige Koreaanse fantasyserie De vogel die tranen drinkt van Young-Do Lee. Reisgenoten leren elkaars zwaktes kennen, gaan hiernaar handelen en weten daardoor buiten de hokjes te denken. En ook belangrijk: vijanden kunnen vrienden worden en leren samenwerken om hun doel te bereiken.

Aan de rand van de Füntèn woestijn staat de Laatste Herberg waar Keigan Draca zijn reisgezelschap zal ontmoeten waarmee hij op een queeste vertrekt. Zodra rekkon Tynahan en tokkebi Biyung Srabol arriveren, gaan ze op een gevaarlijke reddingsmissie die hen diep in de jungle van het nhagagebied brengt. Hun doel? Een nhaga redden en deze naar het noorden brengen, naar de Tempel van Haïnsha.

Op hun maandenlange, hachelijke reis naar Kiboren, het land van de nhaga’s. trotseren ze grote gevaren voordat ze eindelijk hun nhaga vinden. En dan moeten ze proberen veilig de Linie te bereiken en het nhagagebied achter zich te laten. Eenmaal daar zijn hun beproevingen nog steeds niet voorbij, want er is een oorlog op komst die ze moeten zien voor te blijven.

Het verhaal wordt in de derde persoon verteld met een alwetende, soms belerende verteller. Mondjesmaat wordt informatie vrijgegeven over de vreemde wezens in het boek, iets wat goed past bij de langzame wereld- en verhaalopbouw. Het bevat mooie dialogen die soms knetteren van spanning tussen Tynahan, Keigan en Biyung. Keigan maakt zich onmisbaar bij zijn reisgenoten door zijn kennis, ze zijn afhankelijk van hem om te overleven. Stukje bij beetje leer je de eigenaardigheden en geheimen van de reisgenoten kennen. Want zeg nu zelf, heb jij weleens van een nhaga, tokkebi of rekkon gehoord? In de nhagagemeenschap zijn mannen ondergeschikt aan vrouwen en ze hebben alleen nut voor de voortplanting bij de reptielachtige nhaga’s. Zo zijn tokkebi’s ware kunstenaars met vuur en altijd in voor grapjes.

Met steeds wisselende perspectieven, verschillende verhaallijnen en vergeet niet de aparte personages, is De vogel die tranen drinkt een verhaal waarbij de aandacht er goed bij moet blijven. Het zit vol politieke intriges, samenzweringen, machtspelletjes, moraalridders en magische momenten die jou als lezer bij zullen blijven. Het boek kent helaas een aantal ongeloofwaardige wendingen die de oplettende lezer zal storen. Op ¾e van het verhaal begint het voor mij ‘te’ fantastisch te worden met de vele bijpersonages die geïntroduceerd worden en vragen oproepen. Maar het is heel goed mogelijk dat dit in een volgend deel opgehelderd wordt. Lee heeft een rijke fantasie die hij met zijn beeldende schrijfstijl vol humor tot leven laat komen. Van dit boek vol wonderlijke wezens is zelfs een videogame gemaakt.

De hartelozen bevat een wereld vol merkwaardige schepsels gebaseerd op de Koreaanse mythologie en is geen gemakkelijk verhaal om te lezen. Het krijgt 3 1/2 fantasievolle sterren.

Joke
Boekencast

Genre: Fantasy
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021042015
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 446
Uitgave: april 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Luitingh Sijthoff in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review