‘De handlanger’ – Steve Cavanagh

no title has been provided for this book
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789021037585

Sinds ik Dert13n las ben ik helemaal fan van deze auteur. Hij is afkomstig van Belfast en studeerde rechten, waarna hij enkele jaren als advocaat werkte. Zijn Eddie Flynn misdaadserie speelt zich ook grotendeels af in de rechtbank. Een juridisch thriller klinkt saai, maar Cavanagh slaagt er telkens in om het nagelbijtend spannend te maken.

De Zandman vermoordde reeds veertien mensen in het verleden. Eindelijk lijkt de politie een spoor te hebben naar de dader, die leidt naar de zakenman Daniel Miller. Net voordat men hem wil arresteren verdwijnt hij echter. Maar dan vinden ze bewijzen dat zijn vrouw, Carrie, zijn handlanger zou zijn geweest. Hierop wordt ze dan ook onmiddellijk gearresteerd.

Het proces tegen Carrie wordt groots en is een van de belangrijkste. Het wordt een heus mediacircus waarbij iedereen gelooft dat zij schuldig is. Eddie Flynn wordt gevraagd om haar te verdedigen. Hij is overtuigd van haar onschuld en komt voor een bijna onmogelijke opdracht te staan. Maar de Zandman kan niet verkroppen dat zijn vrouw een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt en schakelt getuigen uit om haar te beschermen. Voor Eddie en Harry zal het een race tegen de klok worden.

Voor mij is Steve Cavanagh één van de betere thriller auteurs van dit ogenblik. De auteur heeft door zijn professionele ervaring heel wat bijzondere insider inzichten die andere schrijvers niet hebben. Hierdoor is zijn werk realistisch en vol van details die vaak boven het hoofd gezien worden. In heel wat recensies over zijn boeken lees ik dat men zijn werk vaak onrealistisch vindt, maar wij Europeanen vergeten vaak dat het er in Amerika wel degelijke op deze manier aan toe gaat. Voor ons lijkt het allemaal nogal onwerkelijk, en toch kan het daar effectief voorkomen.

Wat Steve Cavanaghs werk zo goed maakt zijn de mindgames met zijn lezers. Er zijn zoveel onverwachte twisten verwerkt in het verhaal waardoor je telkens op een verkeerd spoor gezet wordt. Telkens wanneer je denkt het eindelijk door te hebben, gebeurt er weer iets compleet onverwachts en blijkt dat de auteur je op het verkeerde spoor heeft gezet. De uiteindelijke plot is dan ook telkens zeer onverwacht en origineel. De ontknoping steekt telkens zeer ingenieus ineen.

Hoewel De handlanger het zesde deel is van de Eddie Flynn serie, kan je het boek als een standalone lezen. Het is natuurlijk wel beter als je de voorgaande boeken ook las, want dan weet je van waar Eddie komt en wat hij reeds meemaakte. Hier wordt namelijk bijna geen enkele verwijzing gemaakt naar hoe hij van zwendelaar een succesvolle advocaat werd en hoe hij zijn mentor Harry leerde kennen. Ook het verhaal van Kate en Block en hoe zij gegroeid zijn mis je wanneer je de voorgaande verhalen niet las.

De personages van De handlanger zijn op een sterke manier neergezet. Als lezer begeef je je in hun hoofd en leer je hen zo beter kennen. Het brein van een misdadiger is complex en laagje na laagje, zoals van een ui, ontleedt de auteur deze. Eddie Flynn is een interessant personage, en uiterst intelligent. Ik ben al benieuwd naar zijn volgende avonturen. Door de korte hoofstukken, die vaak met een cliffhanger eindigen, zorgt Cavanagh ervoor dat wanneer je eenmaal het boek beginnen lezen bent, je het niet meer opzij kunt leggen. Hij heeft bovendien een snelle, gedetailleerde schrijfstijl. Hij weet zijn lezers te boeien met de anders saaie juridische terminologieën.

De handlanger is alweer een spannende thriller ontsproten uit Steve Cavanaghs brein. Hoewel je reeds weet uit voorgaande boeken aan wat je je mag verwachten, blijft het geheel bloedstollend. 4.5 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021037585
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s :331
Uitgave: mei 2023

Met dank aan  LS Amsterdam voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review