‘De ex’ – Nicola Moriarty

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026151538

Georgia is een ramp met mannen, elke keer treft ze de verkeerde kerels. Wanneer ze na een misgelopen Tinder date in een bar, de knappe, goed uitziende Luke een praatje met haar komt maken is ze verkocht. Dit is de man van haar dromen. Al snel geeft Georgia alles op voor Luke. Enige minpuntje aan deze knappe vrijgezelle man is dat hij nog samenwoont met zijn ex-vriendin Cadence. Zij wil volgens Luke niet accepteren dat hun relatie voorbij is en stalkt Georgia op allerlei mogelijke manieren. Rare briefjes achter de ruitenwisser, achtervolgingen met de auto en inbraken volgen. Georgia begint te twijfelen aan Cadence gedrag, ze doet zich wel heel vreemd voor. Zit er meer achter het gedrag van Cadence dan alleen wrok wegens een verbroken relatie of is er iets anders aan de hand? Georgia heeft steeds meer het gevoel in de gaten gehouden te worden, gevolgd misschien wel. Ze wordt er achterdochtig van. Wie kan ze nu nog vertrouwen met haar situatie?

Nicola Moriarty komt uit een schrijversfamilie. Haar beide zussen Jaclyn en Liane Moriarty hebben al meerdere bestsellers op hun naam staan. Ik was dan ook benieuwd of deze zus net zo goed kan schrijven als de andere twee. En jazeker ook deze zus kan schrijven, wat een spannend boek was dit.
De cover van het boek vind ik niet per se heel mooi, maar past goed bij het verhaal. Je ziet Georgia en Cadence zij aan zij op de cover staan, een soort van staredown zoals bij boxers. De kleur rood is goed gekozen, springt in het oog en geeft gevaar aan. Iets wat Georgia de hele tijd voelt, naarmate ze het gevoel heeft dat er iets niet klopt aan haar relatie met Luke.

Het eerste hoofdstuk wat aangeduid wordt als ‘de lift’, las ik en daar kreeg ik enorm de kriebels van. Net of er een slechte scene uit een horrorfilm beschreven werd, het zet wel aan tot doorlezen. Het hoofdstuk ‘de lift’ komt in het verhaal drie a vier keer voor wanneer Georiga en Cadence samen in de lift staan en schetsen een situatie die later in het verhaal verder uitgewerkt wordt. Het waren korte hoofdstukjes van slechts een paar regels, als ze er niet in hadden gezeten had ik ze zeker niet gemist. Weinig toegevoegde waarde hadden ze mijns inziens voor het verhaal.

Het boek wordt verder opgedeeld in vier delen. In het eerste deel lees je de situatie vanuit het perspectief van Georgia. Je leert Georgia hierdoor goed kennen. En ik leefde dan ook helemaal met haar mee toen ze eindelijk de man van haar dromen leek tegengekomen te zijn. Echter voelde ik halverwege het verhaal dat er iets niet klopte, Luke is bijna te perfect, maar ik kon mijn vinger er nog niet opleggen waar het precies niet aan klopte. Dan komt het tweede deel, dit wordt beschreven vanuit het perspectief van Cadence. Na het lezen van dit deel werd mij pas goed duidelijk dat Cadence compleet anders voor gedaan wordt door Luke dan dat ze in werkelijkheid is. Ze is een bang vogeltje met vele angsten. In het derde deel komen de twee vrouwen samen en wordt heel duidelijk dat de problemen die de vrouwen ondervinden niet door hen veroorzaakt worden. Het vierde en laatste deel beschrijft hoe het met de vrouwen en Luke verloopt na alle heisa die ze hebben veroorzaakt in het derde stuk.

De schrijfstijl vond ik fijn. Ondanks dat het boek in het begin wat traag op gang komt, leest het eenmaal op gang heerlijk weg en wil je het bijna niet meer wegleggen zo spannend wordt het. Ik was zo benieuwd hoe het verhaal zou aflopen. Niet alleen is het ontzettend spannend, ook zit er genoeg humor in om je af en toe te doen lachen. Georgia is na vele mislukte baantjes verpleegkundige geworden, je leest hoe zorgzaam ze is voor haar patiënten . Iets waarin ik mijzelf herken als verpleegkundige.

Halverwege het boek dacht ik te weten hoe het allemaal in elkaar stak, echter weet de schrijfster je toch steeds weer op het verkeerde been te zetten. Eenmaal alle puzzelstukjes bekend en in elkaar gepuzzeld, was ik verbaast. Met open mond heb ik de laatste pagina’s omgeslagen. Het beklemmende gevoel wat Georgia had tijdens de stalk acties, kreeg ik als lezer helemaal mee. Ik kreeg het bijna een beetje benauwd en had de hele tijd het gevoel bekeken te worden. De angsten en onzekerheden waar de hoofdpersonen mee dealen zijn heel realistische neergezet. Ook de acties die de ex gebruikt, zoals inbreken en achtervolgen zijn goed beschreven. Hierdoor krijg je als lezer kippenvel en hoop ik dat niemand dit ooit hoeft mee te maken. Goed neergezet, chapeau voor Nicola Moriarty!

De ex is een geweldige, spannende thriller waarbij je meerdere malen op het verkeerde been gezet wordt, voordat je doorhebt wie de werkelijke stalker is. Tel daarbij de kippenvel momenten op die je krijgt van de gebeurtenissen en je hebt een waanzinnige goede thriller, die je het liefst in één adem uit wil lezen! Het boek krijgt van mij daarom 5 sterren!

Kim
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026151538
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 293
Uitgave: december 2020

Met dank aan uitgeverij de Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. Deze recensie verscheen eerder op De Leesfabriek.

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review