‘De Essex Dogs – Dan Jones

no title has been provided for this book
Author:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789401919777

Dan Jones (1981) is Brits journalist, historicus en tv-presentator. Hij studeerde aan de Universiteit van Cambridge aan het Pembroke College. Van zijn tweede boek werd al snel een documentaireserie gemaakt onder de naam Britain’s bloodiest dynasty. Hij schreef tot het verschijnen van De Essex Dogs louter historische boeken op basis van de feitelijke geschiedenis. Dit is zijn eerste boek waar hij ook zijn fantasie in kon stoppen. De Essex Dogs is het eerste deel in de Crécy trilogie.

Uitgeverij Omniboek heeft een kwalitatief mooie uitgave geleverd. Een stevige passende omslag, mooi zwaar papier, grote pagina’s en ook qua lettertype, lettergrootte en opmaak is het boek een feest om te belezen. Wanneer het boek gelezen is, ziet het er nog als nieuw uit.

In 1346 landen Britse troepen op de Normandische kust. Een groep huurlingen die de naam Essex dogs dragen, zal contractueel vastgelegd veertig dagen vechten in dienst van de Britse Koning Edward. Het doel is om zijn neef Filips te verjagen die nu de macht over Frankrijk voert.
Dat het gaat om de beginjaren van de Honderdjarige Oorlog wisten ze toen gelukkig nog niet.

Het verhaal start met een mooie kaart waarop met een lijn langs de steden is aangegeven waar het verhaal zich als een historische roadmovie langs zal bewegen. Het verklapt op voorhand iets van de te volgen route en daarnaast weet je dat ze verder zullen komen, wanneer het verhaal je nog in spanning houdt.
En daarmee is het enige aspect geduid dat verbetering zou kunnen opleveren.

Wat kan Dan vertellen! Ook wanneer hij zich naast de vertrouwde veiligheid van de daadwerkelijke deelnemers aan deze strijd, ook feitelijk heeft vastgeklampt aan de historische locaties en vele prominente kopstukken. De vrijheid zit hem in de Essex dogs zelf. Deze groep heeft nooit in werkelijkheid aan deze strijd deelgenomen. Hier heeft Jones zijn fantasie gebruikt. En ook al is dat nieuw voor hem, het gaat hem wonderbaarlijk goed af.

In het dankwoord geeft hij aan dat een bezoek aan Omaha Beach en Utah Beach in Normandië net voor de pandemie, de voedingsbodem vormen voor dit verhaal. Opvallend is om te vermelden dat de landing van de Britse troepen in 1346 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden op exact dezelfde plek waar op 6 juni 1944 de geallieerden op Utah Beach, bijna zeshonderd jaar later ook aan land zijn gegaan.
Een duidelijk voorbeeld dat de geschiedenis zich keer op keer herhaalt.

Soms is het jammer dat pas in het nawoord zoveel wordt uitgelegd. Ik ben een vredelievende voorvechter om het voorwoord te gebruiken om uit te leggen wat de auteur heeft bezield om het verhaal te vertellen wat je daarna zult lezen.

Tijdens het lezen van De Essex Dogs heb ik momenten gehad dat ik aan Game of Thrones moest denken. In het nawoord lees ik pas dat een etentje met George R.R. Martin een stukje inspiratie heeft gebracht om aan een fictie trilogie te beginnen.
De personages en meer nog de excellente uitwerking van de karakters van deze lieden riepen vergelijkingen op aan het talent van Martin.
Je voelt iedere emotie van de verschillende Essex dogs alsof je er zelf bij bent. De angst, de honger naar actie en de honger in letterlijke zin, het landschap, de rangen en standen in het leger, de burgerij, het dagelijkse leven; alles is tastbaar. Je ruikt het zweet, het bloed en de boerderijen die worden geplunderd en in brand gestoken.
Al heel mijn leven ben ik ervan overtuigd dat ik eerder heb geleefd. Als ridder.
De Essex dogs, Dan Jones en de uitstekende vertaling van Willem van Paassen en Wilma Paalman wil ik dan ook allemaal heel hartelijk bedanken voor deze levensechte reis door de tijd, naar daar waar het voor mij ooit is begonnen.
Ik was weer thuis.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met De Essex Dogs van Dan Jones ben je getuige van de strijd tussen Frankrijk en Engeland. Daarnaast ben je voortdurend op zoek naar de feiten en de fictie in deze spannende historische roman. Naast handenvol wapens en Middeleeuwse strategieën maak je als lezer na verloop van tijd zelf deel uit van de kleine groep Essex dogs. Wat een heerlijk boek! Nu wachten op het tweede deel uit deze trilogie.
Iedere dag te moeten wachten op deze opvolger, duurt een etmaal te lang.

Persoonlijke songtekst:

‘Well there is a reward,
To live and die by the sword,
Well they tried to complicate you,
But you left it all behind,
All the worldly possessions,
Are left for recollections,
And finally it’s all gone!
With the horses that you ride,
And the feelings left inside,
There’s a time you need to leave it all behind’

(Slash – ‘By the sword’)

Peter
Boekencast

Genre: historische fictie
Uitgeverij: Omniboek
ISBN: 9789401919777
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 400
Verschijningsdatum: juli 2023

Hartelijke dank aan Uitgeverij Omniboek voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review