‘De autobiografie van Jezus Christus’ – Oleg Zobern

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789491389351

Er is geen onderwerp waarover zoveel wordt gediscussieerd, gevochten en gestreden als over religie. Daar waar religie enerzijds de mens vertrouwen, hoop en troost kan bieden, leidt het anderzijds tot aanslagen, oorlog en verdeeldheid.

Oleg Zobern is een Russisch auteur, geboren in 1980 te Moskou. Hij studeerde af aan het A.M. Gorki Literair Instituut en heeft daarnaast een theologische achtergrond. Hij ontving diverse literatuurprijzen voor zijn werk. In 2010 publiceerde hij Shyr, een boek met korte verhalen en in 2016 Twilight tales. In 2018 verscheen zijn eerste roman, welke in 2023 in het Nederlands werd vertaald als De autobiografie van Jezus Christus, door Uitgeverij Woord in Blik.

Als recensent ontstaat een nieuwsgierigheid naar kleinere uitgeverijen omdat je via hen boeken kunt lezen die eenvoudig aan de aandacht van het publiek kunnen ontsnappen en op deze manier wel in de schijnwerpers gezet kunnen worden. Soms worden we door auteur en uitgever benaderd met de vraag, soms zoeken we zelf contact. Dat laatste gebeurde met dit boek. De titel en het omslagontwerp hadden mij getriggerd. Het boek viel enige tijd later op de deurmat.

Het ziet er prachtig uit en trekt door zijn uitstraling meer aandacht dan de originele cover die op internet te vinden is. Madonna met kind, een kunstwerk uit het begin van de vijftiende eeuw prijkt op het omslag dat een dubbele voor en achterflap heeft waardoor het boek kwaliteit en aandacht uitstraalt. De vertaling is verzorgd door Arie van der Ent.

Het boek bestaat uit een voorwoord en een veertigtal hoofdstukken.
Het voorwoord geeft aan dat de manuscripten van deze autobiografie zijn gevonden in Damascus bij Russische militaire bemoeienissen in Syrië ten tijde van de onrusten daar.
De originele teksten zijn door medewerkers van het Bijbelinstituut van de Russische Academie van Wetenschappen in het Russisch vertaald. Het handschrift valt qua authenticiteit samen met de door de auteur aangegeven datum en is in speciale bewaring gegeven.

Vervolgens volgen veertig hoofdstukken waarin het ik-personage fragmenten uit zijn leven heeft opgeschreven. Er zijn raakvlakken met gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament en ze hebben veelal een stuk context en beleving, welke in de bijbelteksten ontbreken. Hierdoor is er meer ruimte voor het gevoel van Jezus Christus zelf. En leren we dat hij onder andere meer liefde voelde voor zijn stiefvader Jozef dan voor zijn moeder Maria.
De wonderen die Jezus heeft verricht worden in een ander daglicht geplaatst door aan te geven dat de wereld toe was aan de komst van een Messias. De twijfel bij de Romeinse overheerser, de twijfel bij zijn volgelingen en ook bij Jezus zelf, komen minder feitelijk en meer gevoelsmatig terug in dit boek. Daarnaast is de veelal seksloze bijbel hier vervangen door korte passages over de liefde en lichamelijke behoeften, zonder ergens ordinair te worden.

Het boek brengt nieuwe inzichten en invalshoeken over het leven van Jezus Christus. Controversieel en respectvol. En de waarheid? Of is het geloven?! Dat laat de auteur aan de lezer.
Het taalgebruik past bij de tijdgeest. De vertaling is prima, lijkt mij bijzonder lastig vanuit het Russisch en had nog enig redactiewerk nodig. Helaas. Nu zijn sommige zinnen krom of ontbreekt er een woord.

⭐️⭐️⭐️ Met De autobiografie van Jezus Christus heeft Oleg Zobern de lezer aan het denken gezet. En aanvankelijk ook aan het twijfelen. Wanneer de vier evangelisten met hun beschrijving over het leven van Jezus hebben geschreven, waarom zou Jezus dat dan zelf niet hebben gedaan?! Hoe waar is waar? En waar is de waarheid verweven met geloven dat het zo is.
Een wonderlijk boek met een titel die direct de aandacht trekt en een inhoud die je aan het denken zet. Meer hoeft een boek niet te bieden.

Persoonlijke songtekst:

‘Do-do-do-do-do, do-do, do-do
Do-do-do-do-do, do-do, do-do
Do-do-do-do-do, do-do, do-do
Do-do-do-do-do, do-do
Jesus is just alright with me
Jesus is just alright, oh yeah
Jesus is just alright with me
Jesus is just alright
I don’t care what they may say
I don’t care what they may do
I don’t care what they may say
Jesus is just alright, oh yeah
Jesus is just alright’

(Doobie Brothers – ‘Jesus is just alright with me’)

Peter
Boekencast

Genre: literaire fictie
Uitgeverij: Woord in blik
ISBN: 9789491389351
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 284
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan Woord in blik en Joop Steenkamer voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review