‘Cadeautje voor mezelf uit de boekhandel’ – Maartje Swillen

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789463378178

Maartje Swillen is een veellezer en heeft haar eigen boekhandel in Leuven.
In 2012 reisde Maartje naar Australië. Ze kwam in een boekenwinkel terecht die haar zo inspireerde, dat Maartje besloot om ook zo een winkeltje te openen. In 2014 werd haar eigen boekenwinkel, met als naam Boekarest, geboren.
Haar eerste boek, Rampje, schreef ze in 2020. Hierin vertelt ze over de eerste lockdown die Corona met zich meebracht. In 2023 ontstond Cadeautje voor mezelf uit de boekhandel. 
Maartje verkoopt en schrijft niet enkel boeken, ze is ook een klankbord voor haar klanten en passanten.
Maartje schreef Cadeautje voor mezelf uit de boekhandel naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Boekarest. Een jubileumboek dus. Ze verzamelde hiervoor stukjes die ze in de loop der jaren gepost heeft op haar sociale media. Deze stukjes gaan over haar belevenissen, gedachten, ervaringen, gevoelens als boekhandelaar. Zo ontstond deze verhalenbundel. Een eerbetoon aan het boekenvak.
Het boek start met een inleiding, de aanleiding voor het schrijven van dit boek. Maartje koos ervoor om de stukjes niet in te delen per jaartal, maar per seizoen.
“Ik heb sowieso veel meer met het ritme van de jaargetijden, dan met het staccato van de jaren, en zo bouw ik met al die jaren schijnbaar tijdverlies op de sociale media een tijdlijn van mijn tijd bij Boekarest, mijn tweede, soms mijn eerste thuis.”
Het boek bevat de 4 jaargetijden, beginnend met de winter en eindigend met, als 5e deel, het einde van het jaar. Elk seizoen wordt voorafgegaan door een pentekening in kleur van Seren Teke. Ook de mooie cover van het boek is van haar hand.
De jaartallen per seizoen zijn niet chronologisch gerangschikt. Het start ergens in 2012, loopt door tot het nu en begint dan soms opnieuw. Je springt vooruit en terug in de tijd bij elke bladzijde die je omslaat. In het begin vond ik dit wat verwarrend, maar naarmate ik meer in het boek kroop verdween deze verwarring snel.
Elk jaartal krijgt een apart blad. Dit maakt dat er soms 1 zin op een blad staat en er heel veel witruimte is. Misschien ligt het aan mij en ben ik bang van zoveel wit, maar voor mij mocht de tekst gewoon verder lopen.
Maartje heeft een vlotte, humoristische, poëtische schrijfstijl. Ze verwarmt je met woorden als prelude, perpetuum en iriserend. Door de korte stukjes vlieg je door de geschiedenis van Boekarest, de eigenares en haar klanten. Het is geen echt verhaal en toch leer je Maartje, Boekarest als winkel, klanten en voorbijgangers beter kennen.
De stukjes zijn doorspekt met humor, een lach, een glimlach, een traan, een schouderklopje. Met veel liefde voor boeken en klanten. Maar ook vanuit de klanten naar haar toe door het vertrouwen dat ze in haar stellen, de babbeltjes, de kleine attenties en de dankbaarheid. De samenhorigheid tijdens de pandemie, die ervoor zorgt dat er nog een leven “na” is.
“Corona had een heleboel kleine dingetjes tussen mij en de winkel gedwongen, die samen één klonter ongemak vormden. Nu die weg is, lijkt alles eindelijk weer zichzelf. Ons geluk is weer gewoon een boekhandel geworden.”
En dat allemaal in de heerlijke plek die een authentieke boekenwinkel is.
Tijdens het lezen had ik zin om mijn zetel te verplaatsen naar Boekarest. Om mee te luisteren, samen te nippen aan onze koffie, een Chocotoff te laten smelten op mijn tong en ondertussen alle aanraders van Maartje te verslinden.
Ware boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de leuke anekdotes en de herkenbare situaties die alleen een ware boekenliefhebber echt begrijpt.
“Plaats in een boekenkast is toch een van de grootste genoegens. Of De boeken zijn er! Een moeder roept haar kinderen bij zich. Komen eten, maar dan beter.”
Ondertussen kun je ook genieten van prachtige poëzie en zinnen uit boeken die Maartje met ons deelt. De bronnen van deze stukjes vind je achteraan in dit boek.
In het begin moest ik mijn weg zoeken in Boekarest en zat ik soms precies in de Telenetwinkel, de winkel van de (ex-)buren. Maar bladzijde na bladzijde werd ik een soort “Klantissimo” van Maartje en haar klanten. “Geen echte vrienden, maar we delen méér dan boekentips.” Als ik nog eens in Leuven ben, ga ik dag zeggen. Om deel te worden van dit mooie verhaal.
“Het meest van alles houd ik van hoe onze winkel een gemeenschap is waarvan ik deel uitmaak, een plek waar mensen kunnen beginnen bestaan, en waar ze bijna toevallig ook hun boeken halen.”
Voor deze wijsheid en het delen van de prachtige ervaringen uit Boekarest, krijgt Maartje van mij 4 lekkere sterren voor bij de koffie, een Chocotoff en een goed boek.
Oude vriend
Ze vallen meestal tegen als je ze herleest,
de boeken, die je ooit (figuurlijk) hebt verslonden,
want wat je daar ook vroeger mooi aan hebt gevonden,
dat blijkt dan op zijn hoogst inmiddels mooi gewéést.
En toch…Je pakt wel eens een bandje uit een kast,
blaast er het stof af en al bij de eerste zinnen
wandel je lang vergeten paradijzen binnen,
weer als vanouds ontroerd en weer opnieuw verrast.
Een vriend van wiens bestaan je amper nog iets wist,
maar die je al die jaren pijnlijk hebt gemist.
Jan Boerstoel
Ellen
Boekencast
Genre: Verhalenbundel
Uitgever: Pelckmans
ISBN: 9789463378178
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 192
Uitgave: januari 2024
Met dank aan Pelckmans voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.
Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review