‘Brussel blues’ – Wouter Dehairs

no title has been provided for this book
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789401486354

Wouter Dehairs, ex-journalist (voor een krant in Luxemburg) en ex-onderzoeker (aan de universiteit van Wenen) is naast auteur ook leraar. Hij houdt van goede boeken, Italiaanse koffie en wandelingen in de regen. Zijn debuut Lockdown behaalde direct de longlist voor De Gouden Strop. Brussel blues is het derde deel in de serie rond privédetective Keller Brik. Eerder verschenen al De Graffitimoorden en Nachtstad. Nachtstad werd in 2021 bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs: een jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman Wouter had ook graag ex-drummer op zijn CV gehad. Dat had het zeker goed bij de meisjes gedaan.

Alle boeken van Dehairs spelen zich af in Brussel. Waar velen de schoonheid van deze stad niet zien, is de stad een soort muze voor de auteur. Hij heeft zijn hart aan de stad verpand. Wanneer je de stad als lezer niet (goed) kent, moet je niet denken dat de auteur je meeneemt naar alle toeristische en idyllische plekjes die deze stad in het promotionele zonnetje zullen zetten. Hij toont de stad niet in zijn charme en schoonheid, maar legt de accenten op de georganiseerde misdaad, thuislozen en de onderkant van de maatschappelijke ladder in combinatie met slechte koffie en troosteloos weer. Dat je daarvan kunt genieten, blijkt al snel.

Na een proloog van een halve pagina, wil je niets liever dan je in eenzaamheid positioneren op een gemakkelijke stoel, met een fles whisky, bij dansend kaarslicht op een druilerige avond en op de achtergrond The complete recordings van Robert Johnson (1911-1938); een bluesartiest met een mythische status.

Bij Keller Brik, privédetective, gaat de deur van zijn kantoor open en stapt een man binnen. De man haalt een pistool tevoorschijn en schiet zichzelf in een vloeiende beweging door het hoofd. Brik kent de man niet, kent zijn motieven niet en is direct hoofdverdachte voor de federale politie, die toch al geen hoge pet van hem opheeft.
Met dit startschot word je meegenomen in een duizelingwekkende 76 hoofdstukken durende tour door de straten van Brussel. In alle klassen van de maatschappij beland je in vecht, steek en schietpartijen, luister je naar een heerlijke playlist, heb je dampende seks en kom je weinig thuis. Je zult worden gebruikt, misbruikt, bedreigd en bedrogen. Gevolgd, verdacht, gefouilleerd en geholpen.

Wanneer het is afgelopen vraag je je af of het voorbij is. En je vult je glas en draait de plaat om. Ik wil nog een keer. Brussel liet zich niet van zijn mooiste kant zien. Maar wat voelde het goed er te zijn.

Het geheel wordt afgesloten met een epiloog, een dankwoord én een QR-code waarmee je met één click de Blues-classics van de auteur op Spotify start. Hij luisterde ernaar toen hij dit schreef, wij kunnen dat terwijl wij lezen. Of om er weer naar terug te keren. Wouter Dehairs is een geweldig auteur die een eerlijk beeld geeft van de wereld waarin wij leven. Zonder veel sentimenten zet hij geloofwaardige personages neer die niet louter goed of slecht zijn. Ieder personage heeft hierdoor zijn tekortkomingen en zijn menselijkheid. Los van de soms onmenselijke gebeurtenissen. Hij schrijft met een pen waarmee hij grove schetsen maakt en laat de inkleuring voor een belangrijk deel aan zijn lezers over. Die ruimte zorgt ervoor dat de lezer zich eigenaar voelt om het onderzoek tot een goed einde te brengen. Maar of dat ook lukt?

⭐️⭐️⭐️⭐️ Brussel blues dompelt je onder in een kille stad met natgeregende straten waar je tegen gevaren kunt aanlopen of gewoon met open ogen het gevaar kunt opzoeken. Over wat Brussel is en wat het had kunnen zijn. Over het leven en overleven. Over koffie, whisky en betaalde seks. Over recht en onrecht. ‘I guess that’s why they call it the blues’. Schenk mij nog maar eens bij. Het is hier heerlijk vertoeven. Op naar de volgende thriller met privédetective Keller Brik. Een aanrader voor mannen die lezen en voor vrouwen met ballen.

Persoonlijke songtekst:
‘They still got a cool band
In the little club where we used to go
But I don’t feel the dance
Tonight I’m just too low
Oh, I gave it all I had
You say “Baby, well that’s too bad”
But you’ll have to pay the dues
And you’re gonna look good in blues
Back in the real world
No dreams no plans
Keeping a low profile
Just getting by the best I can’
(Tony Joe White – ‘(You’re gonna look) good in blues‘)

Peter
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401486354
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 294
Verschijningsdatum: maart 2023

Hartelijke dank aan Uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review