‘Baantjer: De Cock en de ongehoorde moord’ – Peter Römer

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789026158988

Rechercheur De Cock wordt gevraagd om mee te werken aan een true crime podcast over de moord op Drentse Annie. Het gaat om een cold case, een nooit opgeloste moordzaak van vijfentwintig jaar geleden, waarvan hij toen het onderzoek leidde. Iets wat De Cock nog altijd niet lekker zit. Kort na zijn gesprek met de enthousiaste producer Julius de Vree, wordt deze laatste dood aangetroffen in zijn opnamestudio. Was hij iets op het spoor wat hem het leven kostte? De Cock vermoedt dat beide zaken aan elkaar zijn gelinkt, en dat zijn onderzoek naar Julius’ dood zal leiden naar de moordenaar van Drentse Annie.

De Cock en de ongehoorde moord is het tweeënnegentigste boek over de bekende en sympathieke Amsterdamse rechercheur De Cock (met cee-oo-cee-kaa). Deze reeks, die met trots de langstlopende detective-boekenserie ter wereld mag worden genoemd, werd gestart door Appie Baantjer. Na diens overlijden nam Peter Römer de moeilijke taak op zich om de serie verder te zetten. En dit doet hij met verve. Vol waardigheid voor hetgeen Baantjer startte, maar met een eigen moderne touche die aansluit bij de hedendaagse samenleving.

Waar rechercheur De Cock normaal gezien altijd onmiddellijk met een moord wordt geconfronteerd, laat de misdaad in dit verhaal enkele hoofdstukken op zich wachten. In plaats daarvan opent het verhaal op een vrij verrassende manier. De spanning start hierdoor ook iets later, maar de nieuwsgierigheid van de lezer wordt des te meer geprikkeld. En de interesse voor de cold case groeit. Na de moord op Julius neemt de spanning gestaag toe, en zorgen de vele gebeurtenissen ervoor dat deze voortdurend aanwezig blijft.

Soms is een detective vrij voorspelbaar, maar deze keer zijn er meerder factoren aanwezig die twijfel zaaien. Je hebt wel een idee waar de verhaallijn naartoe zal gaan, maar toch word je op het einde nog verrast. Dit komt vooral doordat er steeds nieuwe elementen in het onderzoek worden aangebracht, en er veel verdachten zijn. Ook de kracht van twee moordzaken in een verschillende tijdsperiode maken de verhaallijn boeiend.

Tijdens het lezen merk je duidelijk dat Peter Römer De Cock wil laten meegaan met de tijd. Na mobieltjes en sociale media komt nu ook een podcast aan bod. Podcasts, en zeker true crime cold cases, zijn momenteel erg populair, dus is het zeker positief dat dit een plekje krijgt in een De Cock-verhaal. Het is een perfecte mix van alle gekende klassieke Baantjer elementen, maar dan gebruikmakend van de jongste technologieën.

Het personage van De Cock is inmiddels uitstekend gevormd, al wordt daar soms nog wat aan geschaafd. In De Cock en de ongehoorde moord krijgt hij te maken met een nieuwe hype. De manier hoe hij met dit nieuwe element omgaat is absoluut geloofwaardig. Het contrast tussen hemzelf en de jonge Lotty – die in dit verhaal wat minder aanwezig is – kan daarbij niet groter zijn. Diversiteit en generatieverschillen op zijn best. Alleen de beeldvorming tussen de grijze speurder nu en het jong ‘rechercheurtje’ van vijfentwintig jaar geleden, is voor mijn gevoel niet helemaal passend. Al kan dit ook komen door het bekijken van de televisieserie, dan kleef je gemakkelijker een gezicht op een personage.

Peter Römer heeft een toegankelijke en eenvoudige schrijfstijl, waarbij hij er telkens in slaagt om in een korte tijdspanne een afgerond verhaal neer te zetten. Eentje waarbij je kunt meespeuren naar de dader. Cruciaal hiervoor is een snel leestempo, en daar scoort De Cock en de ongehoorde moord heel hoog in. Thematisch is het erg origineel, maar in zijn geheel wel minder sterk dan het vorige boek De Cock en een dodelijk spel. Kortom: een uitstekend boek dat zijn plekje meer dan verdient tussen de rest van de serie. 3,5 sterren voor De Cock en de ongehoorde moord.

Severine
Boekencast

Genre: detective
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026158988
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 143
Uitgave: januari 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Uitgeverij De Fontein in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review