’24 uur’ – Marcel van Driel

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789020609738

Claire is zestien en werkt deze kerstvakantie als flitsbezorgster bij STOER. Kort voor middernacht staat er nog één levering op haar lijstje. Claire wordt echter opgewacht door twee jongens met een wapen. Ze geven Claire 24 uur om uit hun handen te blijven. Als haar dit lukt, krijgt ze 10.000 euro. Zo niet, en dit geldt ook als ze hulp vraagt, wordt ze vermoord. Zonder jas, schoenen en telefoon wordt ze weggestuurd. Ze krijgt een half uur voorsprong. Maar wat als beide broers zich zelf niet aan hun regels houden? Claire vreest voor haar leven. Of ze moet zelf ook de regels veranderen…

De Nederlander Marcel van Driel is sinds 2002 kinderboekenschrijver. Hij heeft inmiddels al meer dan vijftig boeken op zijn naam staan. Zo schreef hij onder andere Meesterspion, Superhelden.nl en Subroza.nl. Met 24 uur heeft hij voor het eerst een novelle geschreven. Het is een superspannend verhaal dat de lezer weet mee te slepen van de proloog tot het einde. Een perfecte aanwinst in de Kluitman-reeks.

De Kluitman-novelles zijn boeken die expliciet gericht zijn op het bezorgen van leesplezier bij jongeren. De reeks bestaat intussen al uit meer dan twintig dunne boekjes, die elk een spannend en boeiend verhaal vertellen. Zo wordt geprobeerd om lezen te stimuleren. De novelles worden telkens geschreven door gevestigde Nederlandse auteurs. Denk maar aan Chinouk Thijssen, Stine Jensen, Eva Burgers… Een fijne reeks aangepast aan het niveau van de doelgroep (13 tot 15 jaar).

24 uur opent met een spannende en enigszins choquerende proloog, waarbij de lezer Pascal volgt die achternagezeten wordt door twee broers. Het is direct duidelijk hoe het spel wordt gespeeld: niet volgens de spelregels. Wanneer blijkt dat Claire ook in de greep van de twee jongens valt, houd je als lezer je adem in, want hoe kan zij hieruit ontsnappen als ze zich niet aan hun eigen regels houden? Een ijzersterk begin dat hoge verwachtingen creëert voor de rest van het verhaal.

Of de auteur hier ook in slaagde? Voor de beknopte tijd die van Driel ter beschikking kreeg, deed hij dit met verve. 112 bladzijden is weinig voor dit verhaal, en een langere versie had zeker een meerwaarde geweest. Toch zit de plot goed in elkaar, en is er een verrassende plotwending te vinden in de verhaallijn. De vele acties en gebeurtenissen zorgen voor een hoog leestempo, en dit houdt aan tot de laatste bladzijde. Je voelt echt de jacht die op het hoofdpersonage Claire wordt gemaakt. Een beetje zoals het televisieprogramma Klopjacht/Hunted. Maar dan met je leven als inzet. Het is een leuke twist aan een bekend concept.

De beperkte ruimte dat een novelle biedt maakt dat de uitwerking van de personages wat oppervlakkig blijft. Van Claire krijg je nog het beste een beeld. En dan vooral van haar emoties tijdens de vlucht. Dat creëert ook een band met de lezer. Je voelt alleen maar sympathie, en de vurige wens dat ze het haalt tegen die twee hatelijke broers. Want zij nemen de rol van de typische tegenspeler aan. Twee rijkeluiszoontjes die zich stierlijk vervelen, en dus maar op mensen gaan jagen. Toch moet er meer zijn dan dit als reden, en het is daarom ook erg jammer dat hier niet dieper op is ingegaan. Een uitgebreidere kijk op hun verleden en gedachtegang had zeker een meerwaarde geweest.

Marcel van Driel hanteert een directe en filmische schrijfstijl, waardoor 24 uur een novelle is die zeker niet vlug zal vervelen. Een ideaal verhaal voor twaalfplussers die normaal moeilijk een boek oppakken. Maar ook veel-lezers (en volwassenen) zullen hier enkele spannende leesuurtjes aan hebben. 3,5 sterren!

Severine
Boekencast

Genre: fictie 13-15 jaar
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020609738
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 112
Uitgave: maart 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Kluitman in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review