Elin Meijnen werd in 1971 geboren in Amsterdam. Ze speelde dwarsfluit, zong, las veel en was heel verlegen op school.
Tegenwoordig woont ze in Ravenstein, is ze bijna nooit meer verlegen en heeft ze breien en tuinieren toegevoegd aan haar hobby’s.
Elin Meijnen houdt nog steeds veel van jeugdboeken en geeft les. Ze probeert al haar leerlingen aan het lezen te krijgen. In 2021 debuteerde ze met De tweede stem. In 2022 won ze de Jonge Jury debuutprijs én verscheen Huisje 13. Vanavond bij de rivier is haar derde boek.
De cover kleurt paars en roze, zoals een mooie warme avond eruit ziet. De maan is helder aanwezig. Een bos, een kampvuur en aan het kampvuur, starend in de verte, een jongen en een meisje. Een stilleven dat weinig weggeeft over het verhaal. De titel houdt een belofte in. Welke belofte? Daarvoor mag je Vanavond bij de rivier lezen.
Waarover gaat Vanavond bij de rivier?
Al 13 jaar gaat het gezin van Jay, 16 jaar, naar dezelfde camping in Frankrijk. Hij ontmoet daar telkens dezelfde groep vrienden, “Cevennes forever”. Vorig jaar zijn ze door omstandigheden niet naar de camping kunnen gaan en dat maakt Jay nerveus. Gaan ze hem nog herkennen? Is de groep nog hetzelfde?
In dat jaar van afwezigheid is er ook veel veranderd voor Jay. Hij draagt nu een extra rugzak met zorgen mee naar de camping. Zorgen die hij liever niet met zijn vrienden deelt, omdat hij zich schaamt.
Op de camping leert Jay Lilou kennen en hij weet het zeker…ze horen bij elkaar.
Lukt het hen om de obstakels op hun pad te overwinnen? Hoe moet het met de zorgen die Jay met zich meedraagt? Hoe gaan deze zijn vriendschap en zijn leven beïnvloeden? Dat lees je in Vanavond bij de rivier.
Het boek is gedrukt in een wat groter lettertype op stevig papier. Ik vind dat dit een fijne leeservaring geeft. Het verhaal is opgedeeld in delen, elk deel is een dag van de week die ze op de camping doorbrengen. Je volgt de campingdagen van zonsopgang tot zonsondergang. De delen zijn lang, met af en toe 3 sterretjes als pauze. Vanavond bij de rivier wordt verteld vanuit het ik-perspectief, Jay is aan het woord. Zo kruip je in zijn puberbrein.
Gedachten worden cursief weergegeven, boosheid in drukletters.
Met haar vlotte schijfstijl en prettige zinnen slaagt Elin Meijnen erin om op een vrij eenvoudige manier toch enkele zwaardere thema’s aan te raken. Zorgen die jongeren op hun leeftijd, in hun dagelijkse leven en tijdens hun vakantie nog niet zouden moeten meedragen. Om geen spoilers weg te geven, mag je zelf ontdekken wat deze thema’s zijn.
“Misschien moet je je niet teveel verheugen in het leven, denk ik, terwijl ik op mijn zij ga liggen. Dan valt het minder tegen.”
De auteur toont een mooie inkijk in de zorgen die jongeren van vandaag met zich kunnen meedragen. In hun loyaliteit aan hun ouders, ondanks de puberkriebels. Ook het belang van een vriendengroep komt hier mooi naar voren.
Jay heeft veel te dragen voor een jongen van 16. Onbezonnen de puber uithangen is er helaas niet bij. De auteur beschrijft mooi de emoties en gedachten die daarbij komen kijken. Waaronder de boosheid rond deze onrechtvaardigheid en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ook het verdriet dat minder het daglicht mag zien.
“Ik wandelde stroomopwaarts langs het bos door het ondiepe water. Lilou had het goed gezien. Ik ben verdrietig, ik ben fucking verdrietig.”
Je leest over het echte campingleven, voor velen herkenbaar. De vriendschap tussen de jongeren die elkaar daar jaarlijks terug tegenkomen, de families die elkaar kennen, de samenhorigheid.
“We hebben elkaar en dat is het belangrijkste.”
Het verhaal is heel realistisch weergegeven en echt voor jongeren geschreven. Af en toe moest ik de jongerentaal even gaan opzoeken. Ik word duidelijk oud.
Vanavond bij de rivier is heel toegankelijk geschreven. Het beschrijft een toch wel zware periode in het leven van een gezin, die zachtjes wordt toegedekt met de sfeer van een Franse camping. Je problemen helemaal loslaten lukt niet, maar je kunt je hoofd af en toe even leegmaken en genieten. Langs de ene kant is er de zorgeloze puber die feest viert met vrienden, teveel drinkt, te laat gaat slapen en niet uit zijn bed geraakt in de ochtend. Anderzijds is er de druk op de schouders van Jay en zijn gezin, de te grote zorgen voor een 16-jarige. Hij moet te vroeg volwassen worden en zijn verantwoordelijkheid nemen. De gevoelens die met beide kanten gepaard gaan worden mooi omschreven. De schaamte, het medelijden, de stress. Maar ook het plezier en de lach. Het verhaal gaat over diepe vriendschap, steun door dik en dun, geloven in jezelf en jezelf inspireren.
Vanavond bij de rivier heeft een warm en liefdevol einde.
Het is een verhaal over familie en vrienden die voor elkaar zorgen. Die elkaar helpen om toch af en toe zorgeloos te kunnen genieten, ook al trekt de stormwind aan je tentzeil. Het gaat over mensen die je helpen om de haringen wat dieper in de grond te slaan, zodat je tent ook tijdens een onweer blijft staan.
Lees Vanavond bij de rivier en leer Jay kennen. Een jongen met een rugzak vol zorgen die je zeker in je vriendengroep wilt. Een doorzetter die af en toe gelukkig ook gewoon puber durft te zijn.
Ik spreek geen jongerentaal en ga me er ook niet aan wagen. Dat zou waarschijnlijk cringe en awkward zijn. Maar 1 ding is zeker, Vanavond bij de rivier is een vet boek waarmee je lekker kunt flexen aan het zwembad. Misschien op een camping in Frankrijk? Dan hoop ik dat jouw vakantieplek evenveel sterren krijgt als dit boek, 4 schitterende sterren!
“Jij bent voor mij de zomer
De zomer, de zon
Mijn zomer, mijn zon.Maar wordt het leven heet,
Te heet onder mijn voeten
Ben jij mijn zomerbui, mijn zachte zomerbui”
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: young adult
Uitgever: uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025887155
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 208
Uitgave: juni 2024
Met dank aan uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.