‘Twee Schotten en heel veel whisky’ – Sam Heughan & Graham McTavish

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026362170

De fans van de tv-serie Outlander en de boeken van Diana Gabaldon zullen hen wel kennen: Sam Heughan en Graham McTavish. Beide gekende Schotse acteurs. In 2021 brachten ze hun eerste boek Clanlands samen uit, een leerrijke roadtrip doorheen de barre velden van de Schotse Hooglanden. De interactie tussen beiden tijdens de trip zorgde voor een aangename leeservaring en liefhebbers van Schotland konden met volle teugen genieten van hun avonturen.

Nu zijn ze terug met een nieuw werk: Twee Schotten en heel veel whisky. Ze brengen een beeld van Schotland doorheen het jaar. Voor elke maand halen ze de belangrijkste weetjes aan over veldslagen, beroemde Schotten, clans, vetes, tradities en gebruiken. Ook hier weer gaat dit gepaard met heel wat persoonlijke, soms ook wel gênante, anekdotes. Net zoals in Clanlands is er ook weer heel wat ruimte voor de heerlijke interactie tussen hen, wat voor de grappige toets zorgt.

De Nederlandse titel verschilt van de oorspronkelijke titel Clanlands Almanac, wat jammer is. Het heeft een verkeerd beeld van de inhoud van het boek, waardoor je met verkeerde verwachtingen eraan begint te lezen. De oorspronkelijke Engelstalige titel dekt veel beter de lading waarover het allemaal gaat. Het boek is namelijk opgedeeld in de twaalf maanden van het jaar, waar bij elke maand toepasselijke anekdotes, beroemde Schotten, legendes, recepten, … worden meegegeven. Beetje zoals de Vlaamse Druivelaar maar dan in boekvorm (de Druivelaar is een populaire Vlaamse scheurkalender, met voor elke dag een wijsheid, legende of een mopje). Ik vond Twee Schotten en heel veel whisky nogal chaotisch, alles leek wat door elkaar te staan. Pas nadat ik doorhad wat de Engelse titel was, werd me de opzet duidelijk. De interacties tussen beide acteurs, die Clanlands een vrolijke noot gaven, zorgden hier eigenlijk voor nog meer verwarring en wanorde. Ik vond het ook minder passend binnen dit concept. Hoewel de afzonderlijk delen zeker interessant waren, was het moeilijk om dit boek in één keer uit te lezen. De vele weetjes over de clans, vetes en oude Schotse legendes waren ontzettend boeiend. Maar gezien het geen doorlopende teksten zijn, zullen enkel echte liefhebbers van Schotland het iets vinden.

Zoals de oorspronkelijke titel aangeeft had het inderdaad misschien beter in een kalendervorm uitgebracht geweest, waarbij je elke dag iets anders over Schotland kon lezen.

Sam Heughan bracht zijn eigen whisky uit ‘The Sassenach whisky’ en is een echte whisky kenner, wat ook tot uiting komt in dit boek. Ook whisky liefhebbers zullen genieten van dit boek. In dit werk zijn er ook heel wat verwijzingen naar de tv-serie die ze maakten naar aanleiding van hun roadtrip: Men in kilts. Soms is het daarom ook wat moeilijk te volgen waarover ze het hebben, gezien dit bij ons nog niet te bekijken is.

Twee Schotten en heel veel whisky is een interessant boek, voor de echte Outlander-fans en Schotland reizigers. Het mist wel wat structuur, maar is verder onderhoudend en boeiend. 3 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgever: ambo|anthos
ISBN: 9789026362170
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s :416
Uitgave: mei 2023

Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

 

 

 

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review