‘Suikerbeest’ – Anjet Daanje

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789493339095

Anjet Daanje is bekend door het winnen van de Libris literatuurprijs voor haar boek Het lied van ooievaar en Dromedaris. Ik zou deze voor mijn verjaardag krijgen, maar hij was toen uitverkocht, daarom heb ik dit boek tot op heden nog niet gelezen. Uitgeverij Pluim besloot om haar eerdere boek Suikerbeest opnieuw uit te brengen. Ik ben benieuwd naar de kennismaking met haar schrijfstijl. Mocht het bevallen zal ik alsnog Het lied van ooievaar en Dromedaris aanschaffen.

De titel klinkt vrij vrolijk en ook het snoepgoed op de voorkant doet heel vrolijk aan. Maar het dunne boekje begint gewoonweg gruwelijk. Je leest tot in details hoe een moordenaar een vrouw mishandelt, opensnijdt en geniet van zijn werk tot de vrouw uiteindelijk overlijdt. Ik werd er echt misselijk van en vroeg me af of ik wel door wil lezen. Toch blijkt deze scène nodig om compleet in het hoofd van de moordenaar te kunnen kruipen. Je komt er dan achter dat het eigenlijk een gewone man is die je op straat echt niet herkent als psychopaat. Het is die aardige man die je helpt met motorproblemen of diegene die achter je in de rij in de supermarkt staat. Het is iemand die in een rijtjeshuis woont, gelukkig samenwoont en een goede baan heeft. Hij maakt gewoon een praatje met je als je de hond uitlaat. Hij houdt van films, orde en regelmaat en toch is hij ernstig ziek in zijn hoofd. Ik daag je uit om zelf te ervaren hoe Anjet Daanje je in het hoofd van een psychopaat laat kruipen.

Als je leest dat Anjet Daanje de Libris Literatuurprijs en de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre heeft gewonnen, vraag je je af of dit boek niet te hoog gegrepen is voor een lezer. De angst is ongegrond. Het boek leest lekker weg, niet te veel moeilijke woorden of lange zinnen. Het is heel beeldend beschreven zoals deze zin.

‘Een vrouw in spijkerbroek in de keuken geeft me een veilig gevoel, maar een vrouw in avondkleding achter het fornuis maakt me trots alsof ik een bijzondere vlinder heb gevangen.’

Het boekje heeft maar vier hoofdstukken maar daar merk je niets van. Anjet Daanje weet met haar schrijfstijl in alle gruwelijkheid je zo mee te nemen dat je in het hoofd kruipt van de seriemoordenaar, elke bladzijde een stukje dieper. Op het eind had ik haast medelijden met de man en ervaarde ik zijn pijn en verdriet. Ik snap, nu ik het boek uit heb, ook dat hij zegt:

‘Het gaat over wraak en macht en hoe die soms mijn liefde voor haar dreigen te overschaduwen, hoewel ze hem tegelijkertijd juist ook in stand houden en smaak eraan geven zoals siroop water tot limonade maakt.’

Ik vind dat zo geweldig knap omdat ik nooit had gedacht dat ik me zo zou kunnen vereenzelvigen met een seriemoordenaar! Je hoopt van harte dat deze man de hulp krijgt die hij verdient.
Kortom, het is een boek dat je, naar mening, moet lezen. Suikerbeest is geen dik boek, maar het maakt dat ik toch wat anders naar de wereld om me heen kijk! Ik geef dan ook 5 dikke sterren. Ik ga toch maar eens op zoek naar eerdere boeken van haar, dit is namelijk echt genieten.

Wilma
Boekencast

Genre: Literaire roman (novelle)
Uitgever: Uitgeverij Pluim
ISBN: 9789493339095
Uitvoering: paperback/pocket
Uitgave: oktober 2023
Aantal pagina’s : 168

Dank aan uitgeverij Pluim voor dit recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review