‘Sick’ – Bavo Dhooge

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789083383729

Wanneer je doorgaans op het verkeerde been wordt gezet, ben je gezien. In dit geval ontstaat er echter iets nieuws, unieks en waardevols. Bavo Dhooge is een Vlaams auteur, geboren in 1973, die grote bekendheid geniet door zijn misdaadverhalen. Hij is winnaar van de Schaduwprijs, de Hercule Poirotprijs en de Diamanten Kogel. Daarnaast is hij tweemaal genomineerd voor de Gouden Strop.

Eerder al kon je hier op www.boeken-cast.nl de recensie van De Samoerai lezen, een boek dat in september van 2023 is verschenen. Dit betrof het eerste deel uit een nieuwe reeks rond De Bodyguard. Daarnaast kun je op Netflix kijken naar de serie Styx, welke gebaseerd is op het gelijknamige boek.

Het verkeerde been ontstond uit de misvatting dat Sick een nieuw deel uit De Bodyguard serie zou zijn. Dat is het niet. Sterker nog, Sick is niet eens een thriller. Het is een roman. Gaat alles wel goed met Bavo Dhooge?, vraag je je af… Nee, is daarop het eerlijke antwoord.

Wat is Sick wél? Bavo Dhooge beweert zelf dat hij niet de schrijver is van de brieven die aan zijn huisarts zijn geschreven. Je vindt hier wel een bundeling van alle brieven die ‘een persoon’ aan de huisarts van Bavo heeft gestuurd, ondertekend met zijn naam.

Het enige vreemde is dat ze niet in het bezit van de huisarts zijn, maar in het bezit van Bavo Dhooge zelf. De brieven starten vanuit onbegrip omdat de huisarts alle klachten van Bavo niet langer serieus lijkt te nemen en ze hem zelfs weigert om langer zijn behandelend huisarts te blijven. Wanneer hij geen gehoor vindt, wordt het al snel een optelsom en nemen zijn smeekbedes in intensiteit en verwijt toe. De aaneenschakeling van klachten, kwaaltjes en angsten zorgen voor het beeld van een hypochonder die langzaam evolueert van kwaad tot erger. De hoge mate van zelfbewustzijn, de kritische kijk op de huidige maatschappij in al zijn facetten en een portie onbegrip zorgen voor een ronduit fenomenale roman.

Bavo kan meer dan uitstekende, spannende verhalen schrijven, maar wat mij betreft is hij met Sick daadwerkelijk in zijn kracht gaan staan. Hij bezit een gevoel voor (zwarte) humor, timing en scherpte die vergelijkingen oproepen met de serie op Netflix After Life met Ricky Gervais.

Ieder hoofdstuk bevat een brief aan dokter Sala. De toon, inhoud en vocabulaire evolueren en escaleren steeds een beetje verder. Niet alleen de medische wereld maar de hele aardbol wordt tegen het zonlicht gehouden, terwijl hij op andere momenten somber is en duister als de nacht.

Soms moet je dermate hard lachen om zijn vondsten, dat er buikpijn ontstaat. Zelfs zo heftig dat ik op het punt stond mijn eigen huisarts te contacteren.

Een oogmeting bij de opticien. ‘Kin op het witte plaatje dan maar, voorhoofd tegen een metalen diadeem en staren naar een piepklein luchtballonnetje aan de horizon dat als een clitorisje in de verte ligt te wenken’.

Zonder enige twijfel durf ik te beweren dat ik iedere zin uit dit boek als citaat aan deze recensie zou willen toevoegen. Als een stoelenmatter vlecht hij zijn waarheden en leugens in en door elkaar, tot er door het gebruik van wonderschone woorden en zinnen, een poëtisch consistent ziek geheel is gecreëerd.

‘Puur wetenschappelijk alleen al oefenen de stralingen van een smartphone een negatieve invloed uit op het menselijk lichaam, om nog maar te zwijgen van de psychologische gevolgen. Daar hoef je zelfs niet eens een hypochonder voor te zijn’.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Chronisch genieten van een overdosis aan menselijke klachten. Sick van Bavo Dhooge is in één woord ‘Sick’. Beter is gewoon onmogelijk.

Sick is vanaf 27 februari verkrijgbaar. De kosten hiervoor betaalt u vanuit het eigen risico. Sick is er, naast te verkrijgen in een papieren verpakking, ook in tabletvorm.

Persoonlijke songtekst:
‘I used to smoke like a chimney
Never took a vitamin in my life
I abused my kidneys
Knew I had two, so I didn’t think twice
Never ate breakfast
Then I’d get stoned and eat too much
I was kind of reckless
‘Til I fell in love
Now I call my doctor every day
Since I met you, something in me’s changed
Second that you called me yours
I had something worth living for
Now I’m scared of planes and heart attacks
If I die, I’ll never get you back
You made me a hypochondriac’
(Sasha Sloan – ‘Hypochondriac’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Ezo Wolf
ISBN: 9789083383729
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 246
Verschijningsdatum: februari 2024

Hartelijke dank aan Ezo Wolf uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review